Odlingsdagbok – Lök

Det finns flera olika sätt att odla matlök. Och väldigt många olika goda lökar att välja på. Röd, gul, purjo, schalotten, vår, pip, luft, gräs, sallads, kajp, rams, silver och vit. Här är några olika förslag på hur man kan odla lök och prisexempel för den ekonomiska trädgårdsmästaren.

 1. Köp färdiga sättlökar av gul/röd lök och schalottenlök och plantera ut direkt i trädgårdslandet. Sättlökarna är små, runt 5-6 gram/st, och för varje sättlök du planterar så får du upp en lök, fast större.Prisexempel: Sättlökar kostar mellan 100-200:-/kg. En påse med 250 g gul sättlök innehåller 2016-09-20 19.32.55runt 40 lökar av sorten ‘Sturon’ EKO kostar hos http://www.klostra.se 35:- (Alltså 140:-/kg) . En medelstor gul lök kan väga runt 100 g. Så av dessa 40 sättlökar, om alla tar sig och du får en bra skörd, kan du få 4 kg lök. Då blir kilopriset 8,75:- för dina färdiga lökar. Idag när jag jämförde priser på Coop, Mathem, Hemköp och ICA (via internet) kostade 1 kg EKO gul lök i snitt ca 30:-. Jag har i exemplet inte räknat med kostnader som ny jord i landet eller köpegödsel.
 2. Så frön av lök. Börja tidigt i februari och bredså löken i brätten, eller som jag gör i låga plastlådor med lock. Dessa ställer jag på golvvärmen i hallen tills de gror och sen flyttar de till mitt odlingsrum där vi håller runt +15-17 grader och de små lökarna får extra belysning. Temperaturen får inte gå över denna temperatur för då tror lökarna att det är sommar och börjar svälla, och det vill man inte än. Man vill ha stor tillväxt av bladmassa fram till åtminstone midsommar. Ju större bladmassa desto större lök blir det under jorden, om man nu inte odlar purjolök förstås. När det blir varmt ute och frostrisken är över så planteras de ut en och en i trädgårdslandet och till hösten har de vuxit sig stora. Mina gula lökar har tidigare år vägt mellan 100-200 g. Det går också att så lökfrön direkt på friland, men då är risken att de inte hinner bli så stora innan hösten.Prisexempel: 400 frön av den gula löksorten ‘Sturon’ kostar 33:- hos http://www.lindbloms.se. Om alla dessa frön gror och varje lök till hösten väger 100 gram har jag fått 40 kg lök till en kostnad av 33:- plus kostnaden för såjord. Det borde gå åt ca 1 påse av Weibulls såjord, 40 liter, till en kostnad av 40:- på Bauhaus. Alltså 83:-. Det ger ett kilopris på 2,075:-.
 3. För purjolök gäller att en påse med 500 frön av sorten ‘Musselburgh’ kostar runt 25:-. Om alla frön utvecklas och blir fina purjolökar på 350 g så blir det hutlösa kilopriset hela 5 öre. I affären kostade idag Ekologisk purjolök 50:-/kg. Här finns vinster att göra, oavsett om bara en bråkdel av fröna gror.

  Skärmavbild 2019-02-23 kl. 18.05.15
  Egenodlad gul lök ‘Rijnsburger 5’
 4. Så egna sättlökar. Mitt i sommarsäsongen sår du lökfrön i ditt trädgårdsland som du sen skördar när lökarna fortfarande är mycket små. Jag har provat men tyvärr lyckades jag inte så bra då många av lökarna året därpå började blomma väldigt tidigt. Annars är det odling till samma pris som ovan, minus såjorden. Alltså runt 0,85 kronor per kg lök om alla frön gror och alla lökar klarar vinterförvaringen och ingen går i blom. Men det är en glädjekalkyl för så kommer det aldrig bli i verkligheten.
 5. Skaffa potatislök. Jag har lyckats få tag på den gamla kultursorten Leksandslök eller potatislök som har ett speciellt växtsätt. Man planterar en liten sättlök och till hösten har den ”gjort barn” runt omkring sig själv och man kan få 6-7 lökar extra på en sättlök. Det är god odlingsekonomi! Av skörden sparar man sen rätt mängd utsäde till nästa år och äter upp resten. Dessa lökar är dock inte så stora utan kan jämföras med schalottenlök.
  Prisexempel: nu blir det lite dyrare vid investeringsögonblicket då en sättlök kan kosta upp till 20-40:-/st. Det finns annonser på Tradera med hutlösa priser, men då vet du aldrig vad du får hem. Det kan lika gärna vara vanliga gula sättlökar. Bäst är att gå med i en odlingsklubb, en fröbytesklubb på Facebook eller efterlysa lökarna på annat sätt, för i vanliga butiker hittar du dem inte om du inte har väldig tur. Här blir ju kilopriset mindre för varje år du odlar potatislök. Till slut kan man ju nästan säga att det är gratis…

  ch07_2 (82)2019 har jag sått följande i mitten av februari

Gul lök ‘Rijnsburger 5’. En rund lök som går att lagra 2-3 månader. Fröna var från 2017 och bara 2 av en hel påse grodde. Lökfrön ska sås så färska det går! (Frö från Weibulls)

Gul lök ‘Dormo’ F1. Rund lök för långlagring. Spirar mycket sent under våren efter lagring, alltså slipper man lökar i skafferiet med långa gröna skott. Frön från 2017 men de flesta verkar ha grott, dock har sorgmyggelarver ätit upp lite rötter och en del småplantor har dött.
Utplanterat ca 30 stycken på stora trädgårdslandet.
(Frö från Lindbloms)

Gul lök ‘Exhibition’ F1. En mycket tidig lök som sen kan växa sig riktigt stor. Runda och högbyggda lökar som passar bäst till färskkonsumtion eller kort lagring. Är mild och passar bra i sallader. Detta är en av sorterna som brukar odlas i England för att göra utställningslökar av. De är både snygga och blir stora, med vikter upp emot 1 kg. Sådda en och en i egen kruka.
Utplanterat 17 lökar.
(Frö från Odlingsklubben)

Gul lök ‘Bedfordshire Champion’. Engelsk kulturarvssort från 1885, en rund och gyllengul lök som går att lagra.
Utplanterat 6 lökar i upphöjd planteringsbädd vid växthuset och 47 på stora trädgårdslandet. (Frö från Impecta)

Gul lök ‘Ailsa Craig’. Engelsk kulturarvssort från 1889. Mycket snabbväxande men sen sort som kan bli stor, 400-1000 gram. Också en lök som används för att odla och tävla med på utställningar. Kan lagras 2-3 månader. Är en mild och söt lök.
Utplanterat 40 lökar.
(Frö från Impecta)

Gul lök ‘Walla Walla’. En Fransk sort som är söt, krispig och mild och passar bra i sallader och för direktkonsumtion. Sägs kunna gå att äta direkt, som ett äpple, men det återstår att se. Ska dessutom kunna gå att skära utan att gråta. Kommer ursprungligen från Korsika.
Utplanterat 48 lökar.
(Frö från Odlingsklubben)

Gul jättelök ‘Globo’. Chansen att få stora lökar är god, normalvikten är runt 300 g. Men som för några av lökarna ovan odlas dessa också för att visas på utställning och kan bli riktigt stora och tunga. Har en ”flaskhals” till formen sett och mild smak.  Sådda en och en i egen kruka.
Utplanterat 11 lökar.
(Frö från Odlingsklubben)

Röd lök ‘Red Baron’.
Tidig och plattrund lök med kraftig löksmak. Går att lagra riktigt länge fram till mars-april. Frön var från 2017 men verkade gro bra. Bredsådd.
Utplanterat 32 lökar.
(Frö från Weibulls)

Schalottenlök ‘Zébrune’. En avlång eller torpedformad schalottenlök som växer enskilt och inte i klunga. Har ett rosa skal men är vit inuti. Går att lagra. Bredsådd.
Utplanterat ca 80 st lökar.
(Frö från Lord Nelson)

201901-24 har jag sått följande

Purjolök ‘Regius’.
Vinterpurjolök som tål viss frost och passar bra att hacka och frysa in. Skördas sent eller går att bädda in och låta stå kvar i landet för skörd under vintern.
Utplanterat ca 50 stycken i stora trädgårdslandet.
(Frö från Weibulls)

Purjolök ‘Musselburgh’. Skottländsk kulturarvssort från 1822 med mycket tjock hals, mild smak och stor köldtålighet.
Utplanterat ca 50 stycken i stora trädgårdslandet.
(Frö från Impecta)

Sommarpurjolök ‘Bulgaarse Renzen’. Skördas efterhand under sommaren, som primör eller mer uppvuxen. Går också bra att frysa, vi förväller inte ens innan.
Utplanterat ca 60 stycken i nya örtagården som kantväxt.
(Frö från Weibulls)

Potatislök. Okända namnsorter från två olika facebookvänner. Sattes ut 12 stycken i de upphöjda landen bakom växthuset den 20 maj. De ska sitta grunt med toppen precis vid ytan för att inte ruttna.

Skärmavbild 2019-02-23 kl. 18.28.01
Gul lök ‘Topolska’ odlad här på gården 2017 från egen sättlök som såddes 2016.

En vecka efter sådd har de flesta av lökfröna grott och jag har flyttat dem till ett svalare utrymme med växtbelysning. Snabbast upp var schalottenlöken och Exhibition.

17 mars. Purjolöken är nu 7 veckor gammal och börjar se ganska vild ut i sina sålådor. Jag klipper ner den till ca 7-8 cm höjd och gödslar första gången med flytande näring.

12 maj. Alla purjolökar och lökar utom Exhibition och Globo flyttar ut i växthuset. Jag vill inte har för låg temperatur på främst purjolökarna som då tror att det redan varit sommar och blivit höst och väljer att stocklöpa (göra blomställningar).

24 maj. Gul lök ‘Exhibition’ och ‘Globo’, schalottenlök ‘Zebrune’ samt rödlök ‘Red Baron’ är utplanterade i planteringslåda bakom växthuset. De är tre månader gamla vid utplantering. De som odlats i egen kruka är mycket kraftigare än de som är bredsådda.

28 maj. Purjolökarna Musselburgh och Regius är utplanterade på stora trädgårdslandet med ganska mycket lerjord. Regius är något kraftigare än Musselburgh men båda är ganska späda trots att de är 4 månader gamla. Sommarpurjolöken ‘Bulgaarse Renzen’ är satt som kantväxt i pergolaplanteringen med mer sandblandad jord .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s