Runda former på växter skapar nya dimensioner i trädgården. Antingen får du klippa bollarna själv eller så köper du växter som erbjuder formen naturligt.

Gröna bollar finns här och var i trädgårdar om man ser sig runt. Under den kalla årstiden när resten av trädgården har gått i vila lägger du säkert märke till de vintergröna buxbomskloten som klippts till runda former eller bolltujor i lite ljusare grönt. Under våren sträcker högresta allium (bollökar) på sig i rabatterna och under sensommaren bolltistlar i stålblå färg.

Runda bollar ger härlig form och struktur åt både rabatter och krukor. Titta gärna lite närmare på buskar och träd också när du letar efter bollar till trädgården, det finns en hel del att välja på.

Varför bollar?
I en rabatt är många av växterna yviga och lite vilda i sin karaktär, deras former är svåra att beskriva men med runda bollar ser ögat direkt en form som den känner igen. De runda formerna ger en viss mjuk struktur i trädgården som är svår att skapa på annat sätt. Bollen är ordningsam, mjuk och prefekt i sitt uppträdande och att leka med olika storlekar på runda former gör trädgården spännande. Det ger vanliga lite raka och strikta trädgårdar mer intressanta. Att kombinera växter som har avvikande växtsätt gör också att de framhäver varandra.
Färgglada bollar
Bland perennerna finns växter som har klotrunda blommor, eller närmare samlingar av blommor som bildar en rund boll. Vanligast är den stålblå bolltisteln som även finns i vitt och lökväxten allium som finns i vitt eller cerise. Även bollvivan som blommar i blått, rosa eller vitt på våren känner många till men att det finns rosor som har klotrunda bollar till blommor är mindre känt liksom växten lejonsvans som har bollar på rad på stjälken. Andra växter som har bollformade blommor är vidjehortensian och bollolvon, eller snöbollsbuske som den också kallas, pioner och dahlior. En riktig färgklick är dvärgberberis som finns både som rödbladig och gulbladig.
De gröna bollarna
Buxbom växer inte alls som ett klot om den får välja själv utan är ganska yvig. Man får helt enkelt klippa den till sin önskade form. Andra växter som är lämpliga att klippa till täta gröna klot är liguster, måbär, avenbok, järnek och idegran men även ölandstok, schersmin, forsythia och spirea går att forma även om de blir lite yvigare. Bollthuja är en sån växt som har rund form av sig själv, men man kan ansa dem lite för att de ska bli tätare och mer perfekta.

Träd med klotform
Klotlönn, klotkörsbär, klotnaverlönn, dvärgsyren ‘Palibin’ och klotrobinia har inympade grenar på en grundstam och de växer mer eller mindre klotformat utan beskärning. Träd som annars tål att formklippas till runda former är prydnadsapel, häggmispel, lind, silverpäron och sälg.

Så beskär du
Är du duktig med saxen på frihand börjar du nertill och klipper dig uppåt till toppen på bollen. Annars kan du forma ett nät runt växten som de sedan klipper tätt intill efter ett par månader när växten skickat ut sina grenar genom nätet. Räkna med att det tar tid att få färdiga bollar av växterna, det kan ta flera år innan du känner dig nöjd med resultatet, men det är lite av tjusningen att se växterna utvecklas. Växter du inte ska ge dig på att klippa till bollar björk och hästkastanj, de blir varken snygga eller mår bra av det.


Hej,
hur många och hur tätt skall man plantera ligusterplantor för att sen kunna klippa till boll.
GillaGilla
Hej! Det beror på hur tor boll du vill ha, jag tycker att det räcker med en välförgrenad planta för att det ska bli en ”lagom” stor boll på runt 1 m i diameter. Det tar dock några år 😉
GillaGilla