Odlingsdagbok -Potatis

Det sägs att egenodlad potatis är godare än köpt. Det måste nog bero på vilken sort man planterat. Jag har smakat allt ifrån riktigt goda till nästan rent äckliga egenodlade potatisar. När man försöker läsa om potatissmak finns tyvärr inte mycket att hämta. Känns som om man resonerar ”potatis som potatis”. Det finns ”Delikatesspotatis” med god smak; vad betyder det? När det står ”Mild smak”  borde det betyda ”ganska smaklös”. På någon sort står det nötaktig smak, är det bra eller dåligt? Vill man att en potatis ska smaka nöt? Och vilken nöt avses? Hasselnöt, valnöt, cashewnöt?

Skärmavbild 2019-03-04 kl. 16.53.52

Benämningarna på potatis kan också kännas förvirrande till att börja med. Sommarpotatis och tidig potatis. Vad är skillnaden? När jag läser om sommarpotatis så finns det både färskpotatis och potatis för långlagring i kategorin. Tror mig nu veta, efter att ha frågat runt, att man avser potatis som kan eller ska skördas på sommaren när man säger sommarpotatis. Tidig potatis är en sommarpotatis som kommer tidigt, med andra ord en färskpotatis. Höst eller vinterpotatis ska vara kvar i jorden så länge det går för att utveckla sin smak och de flesta i denna grupp är bra för lagring. Men, alla potatisar går att lagra, det handlar bara om vilka förutsättningar man har och hur länge potatisen håller sig fräsch. Om de inte gick att lagra, då skulle man ju heller inte kunna spara sättpotatisar, så det blir logiskt.

När det var dags att beställa sättpotatis inför odlingsåret 2019 letade och läste jag länge om olika sättpotatisar och om dess smak, sjukdomsresistens och avkastningsmöjlighet, alltså de tre olika parametrar som var viktigast för mig. Att de är mer eller mindre runda eller har en annan färg på skalet kändes inte lika viktigt, det är när de är i munnen som jag vill känna wow. Och visst kan det vara snyggt med olika färg på blommorna, men det är inte dem jag ska äta. Och sambon tyckte det lila potatismoset inte var så aptitligt. 

Skärmavbild 2019-03-04 kl. 16.50.24
Snöboll (störst och överst), Casablanca (vit längst fram), Blå Kongo (lilla lila t.v), Salad Blue (lila avlång t.h) och Cerisa (avlång rosa) från min odling 2017.

2019 beställde jag följande sorter

TIDIGA

Casablanca (EKO)

Smakrik och snabb färskpotatis. Har en RHS Award of Garden Merit. Årets potatis 2017.
Typ: Tidig färskpotatis
Konsistens: Fast enligt info men blir mjölig och mosig vid kokning och skalet spricker.
Smak: kraftig, söt, lite jordig. Mer smak än Orla.
Skördeklar: 6-7 v
Bladmögelresistens: Medel 5/9
Nematodresistens: Medel 6/9
Skorvresistens: Hög 8/9
Potatiskräfta: Resistent 9/ 9

Casablanca

Orla (EKO)
Frisk och tidig färskpotatis som också går att lagra. Ger hög skörd och fortsätter utveckla smak hela sommaren. Fick lite skorv 2019.
Typ: Tidig färskpotatis
Konsistens: Fast enligt info men blir mjölig och mosig vid kokning och skalet spricker.
Smak: God och söt men ej lika smakrik som Casablanca.
Skördeklar: 7-8 v. Från juni.
Bladmögelresistens: Hög 8/9
Nematodresistens: Låg  1/9
Skorvresistens: Medel 7/9
Potatiskräfta: Resistent 9/9

SOMMARPOTATIS att äta direkt

Queen Anne (EKO)
Delikatesspotatis med fantastisk smak. Högavkastande och frisk.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Mjuk
Skördeklar: 10-12 v. Från juli
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Hög
Skorvresistens: Hög
Potatiskräfta: Resistent

100_0073

SOMMARPOTATIS som går att lagra

Amandine
Kändispotatis som har god smak och är motståndskraftig och lättodlad. Stora potatisar passar som bakpotatis. Årets fritidsodlarpotatis 2011 och har en RHS Award of Garden Merit.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Fast
Skördeklar: 10-12 v
Bladmögelresistens: Medel 5/9
Nematodresistens: Hög 9/9 enligt Klostra och Låg enligt Larsviken.
Skorvresistens: Hög 8/9
Potatiskräfta: Resistent

Belmonda (EKO)
En allroundpotatis som är högavkastande, torktålig och lagringsduglig.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Fast enligt text, men den blir ganska mjölig vid kokning.
Smak: lite jordig smak. Nicola är godare.
Skördeklar: 10-12 v
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Hög
Skorvresistens: Medel. 2019 fick en del av potatisarna skorv här.
Potatiskräfta: Resistent

Marys Rose (EKO)
Välsmakande och motståndskraftig. Rosa skal.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Mjölig
Skördeklar: 10-12 v. Från juli.
Lagringsegenskaper: ?
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Låg
Skorvresistens: Medel
Potatiskräfta: Ej testad

Nicola
Delikatesspotatis med tunt skal och stor smak. Ger stor skörd även tidigt på säsongen. Går att lagra.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Fast, och det var den faktiskt!
Smak: bra potatissmak, godare än Belmonda.
Skördeklar: 10-12 v. Från juli
Bladmögelresistens: Låg-medel
Nematodresistens: Hög
Skorvresistens: Hög
Potatiskräfta: Resistent

Princess (EKO) 
Goda odlingsegenskaper och riktigt välsmakande med nötaktig smak. Har en RHS Award of Garden Merit och var årets fritidsodlarpotatis 2015.  God lagringsförmåga.
Typ: Sommarpotatis.
Konsistens: Fast
Skördeklar: 10-12 v. Från juli.
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Hög
Skorvresistens: Hög
Potatiskräfta: Resistent

Twister
Ger stor skörd och mycket tålig för långlagring.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Fast
Skördeklar: 10-12 v. Från juli
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Medel
Skorvresistens: Medel
Potatiskräfta: Resistent

Venezia 
Delikatesspotatis som ger riklig skörd tidigt. Årets potatis 2019. Visst blev skörden riklig, riktigt riklig till och med, men många av potatisarna var väldigt små.
Typ: Sommarpotatis
Konsistens: Fast
Skördeklar: 10-12 v. Från juli.
Lagringsegenskaper: Lång
Bladmögelresistens: Hög
Nematodresistens: Medel
Skorvresistens: Medel
Potatiskräfta: Ej testad

HÖSTPOTATIS

Sarpo Mira (EKO)
Lättodlad, ger stor skörd och är dubbelt bladmögelresistent och motståndskraftig mot brunröta. Har rosa skal. Riklig skörd och många av potatisarna var enorma, som bakpotatisar men lite mer avlånga. Ser ut som sötpotatisar med den vackra skalfärgen! Några få hade lite skorv.
Typ: Höst/vinterpotatis
Konsistens: Mjölig
Skördeklar: 14 v. Från juli.
Bladmögelresistens: Hög 8/9
Nematodresistens: Låg  1/9
Skorvresistens: Medel 6/9
Potatiskräfta: Låg 1/9

11 maj
Nu är det varmt och fint i jorden och vi sätter ut potatisarna som fått fina, knubbiga och korta gröna groddar efter en längre tid i garaget. Potatisen sätts med ca 30 cm mellanrum i rader som ligger ca 50 cm från varandra. De sätts ner 10 cm djupt och sen fyller vi jord över. Hela potatislandet täcker vi sedan med en decimeter hösilage så slipper vi förhoppningsvis både vattna och rensa ogräs. Kanske behövs inte ens kupning framöver.

26 maj
Lättar på hösilagetäcket för att släppa ner värmen, låta jorden torka upp lite och släppa upp blasten ur jorden. Är orolig att de inte ska må bra där under i den kalla leran. Flera sorter har inte visat sig än, men bara två dagar efter så sticker det upp glas i flera rader.

1 november
Det har varit några nätter med frost och nu kommer rejäla regnväder med lite mer minusgrader efter det, så potatisarna togs upp idag. Det blev en stor låda med potatis per sort.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s