Blå jordgubbar finns inte!

Svarta rosor, blå jordgubbar och karamellfärgade vinbär. Visst vore det läckert att ha dessa rariteter i trädgården men än så länge har inte forskningen kommit så långt att det är verklighet. Tyvärr finns det oseriösa försäljare och företag, främst utomlands, som vill sälja på oss både fröer och plantor. Även här i Sverige förekommer det också ibland och främst på Tradera där okunniga köpare lägger höga bud för att få chans att kunna odla ilsket lila vattenmelon eller jordgubbar som blir stora som handbollar. Det säljs frön av udda hibiskusar som visar sig vara frön av vanlig krasse och skott av porslinsblommor som inte ens är porslinsblommor.

Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.36.33

Visst är det lätt att lockas, och för den som inte är erfaren nog att veta vad som är fake news eller inte, är det nog lätt att gå på bluffen. Många bilder är manipulerade och man har bytt ut färger, lagt till extra många bär på busken eller gjord blommor större än vad de är i verkligheten.

Här får du några tips att använda om du känner dig osäker:

* Verkar det vara för bra för att vara sant, så är det säkert inte sant.
* Har du hittat någon blomma, frukt eller bär i en helt ny udda färg så dra öronen åt dig.
* Googla växtens namn och jämför bilder.
* Har inte växten ett korrekt latinskt namn, finns den förmodligen inte heller.
* Läs andras erfarenheter på bloggar och sociala media.
* Det är väldigt få växter som har en äkta svart färg. Framför allt inte rosor.
* Det är väldigt få växter som får flera färger bär/frukt på en och samma planta. Och får de det, ät inte! Undantaget är några olika sorter av chili som faktiskt har denna egenskap.
* Handlar du på Tradera, kolla säljarens betyg och kommentarer om tidigare varor.
* Står det i annonsen att hallonfröna kommer från en unik sort i Asien som ger extra söta och extra stora hallon, kommer du troligen att få vanliga hallonfrön från Sverige. Om det nu är hallonfrön. Se punkt 1.
* Undersök om den växt du tänkt köpa frö av faktiskt går att så. Vissa växter går bara att föröka vegetativt, det vill säga genom sticklingar.
* Nej, det finns inte fyrkantiga vattenmeloner. De har fått växa i en fyrkantig låda.

Bilder hämtade från http://www.jackseeds.com

Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.34.13Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.34.27Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.34.44Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.36.59Skärmavbild 2018-04-09 kl. 16.35.05

Annons

En reaktion på ”Blå jordgubbar finns inte!

  1. Ha, ha, den lila melonen ser ju faktiskt god ut! Tuggummismak skulle jag gissa på och vinbären ser ut som julkulor. I min trädgård har jag iaf gröna vinbär, röda, vita och svarta och jag vet att det finns rosa att köpa, men de smakar som de röda. De gröna vinbären är faktiskt sötast och godast. En riktig delikatess – och det är sant!/Monica GladiGrönt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s