Varför anlita trädgårdsdesigner?

När det handlar om utemiljö känner sig många trädgårdsägare osäkra, vilket är fullt förståeligt. Det handlar ofta om stora investeringar och långsiktiga beslut. Öppna och nakna ytor på en nyetablerad tomt kan verka skrämmande och svår att planera. Eller en äldre tomt som är övervuxen kan vara svår att greppa. Var börjar man? Det känns helt enkelt för svårt att själv skapa en trädgård så att den blir så där ombonad, fräsch och mysig som man har tänkt sig.  Det är då man kan vända sig till en trädgårdsdesigner, vilket många gör idag då fler och fler inser fördelarna med denna kontakt.

thumb_IMG_2321_1024

Estetik
Det är lätt hänt att man som trädgårdsägare blir hemmablind och har svårt att tänka i andra banor. Eller att få till det så att allt passar ihop och att skapa de där trädgårdsrummen som alla pratar om. En utomstående trädgårdsdesigner kan se med helt nya ögon på en plats och ge förslag på nya spännande lösningar. Utöver nya idéer sammanställer en trädgårdsdesigner trädgårdens alla funktioner så att den blir både vacker, praktisk, proportionerlig och funktionell och ser till att den passar till både hus och omgivning.

Flerårsplaner
Med en planritning över trädgården kan trädgården anläggas i etapper, vilket är väldigt vanligt idag. Fördelen är att material kan återanvändas inom tomten och att man inte riskerar att förstöra delar som redan är anlagda om man ska fortsätta arbeta med trädgården som ligger längre bort. Det är också ekonomiskt fördelaktigt om man till exempel har hjälp av markanläggare eller grävmaskin så att man kan göra alla stora arbeten på en gång. Med en ritning och flerårsplan är det lättare att förstå hur trädgården kommer att se ut i färdigt skick och det är enklare att acceptera att det kanske ser halvfärdigt ut.

Smarta investeringar
En skalenlig trädgårdsritning hjälper både trädgårdsägare och anläggare att exempelvis räkna ut rätt antal kvadratmeter plattor och kubikmeter jord. Här finns möjlighet att spara pengar, främst för den medvetna kunden eller entreprenören som har chans att köpa in material då det finns bra erbjudanden och extrapriser. Större inköp brukar också ge lägre fraktkostnader. Eller så finns möjligheten att skaffa begagnat material för återbruk. Den hängivna odlaren har tid att driva upp egna perenner från frö och kan på så vis spara pengar.

2013-08-14 17.02.44

Tåliga växter
Att välja växter till en trädgård är ett omfattande arbete. Det finns givna förutsättningar som läge, jord, sol och zonangivelser. Till detta ska det adderas smak och önskemål från trädgårdsägaren. Att välja rätt växter till rätt plats är oerhört viktigt så att trädgården känns hållbar och fortsätter vara vacker och proportionerlig efter många år, trots att buskar och träd vuxit sig stora.  En trädgårdsdesigners främsta uppgift är att ge kunden växter som den klarar av att hantera eller förstå sig på, och att föreslå växter som trivs på sin plats och inte dör, då svalnar ofta intresset för att sköta trädgården.

Rätt material
Det handlar inte bara om estetiska värden när man designar trädgårdar. Erfarenheter som en trädgårdsdesigner fått genom åren kan hjälpa trädgårdsägaren att förstå och värdera olika lösningar. Några exempel kan vara att inte plantera buskar utanför ett takutsprång där det blir snöras på vintern så att grenar knäcks varje år eller att inte använda betongplattor på garageuppfarter som ska saltas eftersom det fräter på betongen. Det kan också handla om att undvika gräsmatta på den skuggigaste delen av trädgården eftersom det sannolikt kommer att bli mossa och ogräs där istället eller att lägga en rad med plattor nedanför trädäcket så att man slipper efterarbetet med att gå med trimmer för att få bort långa strån. Sådan kunskap är ovärderlig och något man kanske inte tänker på när man planerar en trädgård själv.

Skapa sköna miljöer
Att skapa ombonade miljöer i trädgården är viktigare än vad man kan tro. Det kan ge möjligheter för personer att kunna utöva sitt fritidsintresse på en skön och avkopplande plats, oavsett om det är att spela golf på den egna gräsmattan, att grilla med vänner i den sista kvällssolen eller läsa en bok i en avskild hörna av trädgården. För varje år som går blir det allt viktigare med en egen skön oas, och en trädgårdsdesigners jobb är att ge kunden de bästa förutsättningarna för detta.

Behöver du hjälp med din trädgård? Välj en trädgårdsdesigner som är medlem i branschföreningen Svenska Trädgårdsdesigners.

SvTrDesigners_OFFICE_RGB_vit_bakgr

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s