Vi har sett dem utmed motorvägar, i slänter och viadukter, fyllda med krossade stenar. Stora gallerburar som används istället för stenar eller murblock. Man kan förstå att det är både praktiskt och enkelt att arbeta med, dessutom verkar det ekonomiskt att återanvända krossmaterial i en enkel gallerbur i stället för att pussla med naturstenar eller betongblock. Restprodukterna vid en nedmontering består dessutom bara av två material: stål och sten.
Gallerburarna kallas Gabioner och sedan några år tillbaka har de gjort intåg även i privata trädgårdsmiljöer.
Fler och fler återförsäljare av marksten och utemiljöprodukter har börjat sälja gabioner för privata trädgårdsanläggningar och vi som arbetar som designers använder dem i större utsträckning än tidigare. Gabioner har många användningsområden. Stabilisering av slänter, avgränsningar, utsmyckningar men även som skydd i översvämningsområden då de fylls med sand och fungerar som barriärer. De kan användas vid terrasseringar, avgränsningar mot uteplatser eller som rumsindelare. De kan också fungera som bullerskydd och vindskydd. Gabioner finns raka eller böjda, runda eller rektangulära och en tom gabion kan dessutom användas som klängställning för klätterväxter eller som stöd för formklippning av buskar.
Fördelen med gabionerna är att man kan fylla dem med i princip vad som helst som inte rinner ut. Natursten från den lokala grustäkten, sprängsten, tegelstenar, smågatsten, större dekorsten eller kanske träklossar. På trädgårdsmässor har jag sett fyllningar såsom glasblock, petflaskor och tomma krukor. Med en stabil markduk inuti kan man även fylla på jord och plantera härdiga växter om man väljer en låg gabion och skära hål i duken och plantera även på sidorna. De är relativt anpassningsbara med olika bredd och höjd och kan tillsammans med geonät bakom stabilisera väldigt branta och höga slänter. Som fristående är det en enkel och snabb lösning att fixa insynsskydd eller avgränsningar som passar till husets stil om man väljer rätt fyllning.
Det finns olika varianter av gabioner med tvinnade eller svetsade nät. Oavsett utförande brukar rekommendationen vara att de ställs på 30 cm packat bärlager eller annan hårdgjord yta. Om en gabion ska användas som förstärkare i slänt eller bli stödmur med fyllning bakom kan det även vara bra med ett dränerande lager bakom innan jorden läggs dit, förslagsvis en pordrän eller isodränplatta. Gallerburarna sammanfogas enligt tillverkarens instruktion och därefter handplockar man i det material som är utvalt, allt för att gabionerna ska behålla sin form och inte få eventuella stabiliserande stag eller mellanväggar inuti att knäckas. En gabionmur kan med fördel kombineras med en sedummatta eller några andra stenpartiväxter ovanpå som snyggt avslut, men då krävs ett fuktighetshållande lager innan de planteras eftersom gabionmuren i sig är väldigt väldränerande.
Återförsäljare är bland annat Flisby AB, Stenbolaget , Byggros och Vida XL.