Brist på växter 2019

I år kan det bli svårt att få tag på önskade växter i gardencenters och plantskolor. Det gäller både sorter och storlekar. Våra grossister har aviserat att det är akut brist på växter i hela Sverige och även ute i Europa.

En orsak är 2018 års torra och varma sommar som gjorde att tillväxten blev väldigt dålig och bevattningsförbud på vissa ställen hade ödesdigra konsekvenser. Det är svårt att odla träd och buskar på hundratals hektar i brännande hetta utan vatten. Vissa växter stod helt stilla i utvecklingen. Andra skadades och det är först nu denna säsong man kan utvärdera konsekvenserna av det.

179_7988

En annan stor orsak är att en av Sveriges största plantskolor, Granqvists Plantskola i Ängelholm köptes upp av Finsmakarens Trädgård AB (Zetas) och ganska snart efteråt begärdes rekonstruktion för företaget. Plantskolan lades ner helt och alla växter såldes på auktion.

Även i Holland, där många växter odlas för att sedan exporteras till oss i Sverige, har produktionen gått ner och flera odlare i Danmark har lagt ner sin verksamhet. Tillsammans med detta har försäljningen ökat tack vare ett större trädgårdsintresse och fler parker och utemiljöer anläggs. Ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Det som jag ofta också får förklara är att slutförsäljning verkligen betyder att det är slut. På riktigt slut. Det går inte bara att ”tillverka” en ny buske eller ett träd och sälja några veckor eller månader senare, det är ibland flera års leveranstid. Ett frö ska sås eller en gren ympas, det ska växa till, planteras ut, växa upp, stammas upp, rotbeskäras, bli äldre och sen går det att sälja. Har du dessutom tänkt att det ska vara ett större träd, då kan det handla om 10-12 år innan trädet är färdigtillverkat. Så om någon större anläggningsfirma köper upp alla ”xxx”  i en viss storlek och odlaren inte redan har någon återväxt på gång (den kanske också blev såld, till någon som ville ha en mindre storlek…..)  så blir det svårt.

_DSC0147Det kan också uppstå andra problem. Frökällan där man hämtar frön (oftast ett träd på ett visst ställe i landet) kanske inte levererade tillräckligt stor mängd frön, en årgång nya buskar kanske dukade under av en eländig vinter med barfrost eller så kom det en ovanligt stor storm med hagel stora som tennisbollar som knäckte stammar och grenar. Allt kan hända och det är levande material vi arbetar med, på gott och ont. 

Själv har jag försökt få tag på vissa växter under ett par veckors tid utan att lyckas, och jag brukar annars oftast få tag på det jag letar efter. Och då handlar jag direkt av grossister, alltså inte i någon trädgårdsbutik. Ska du plantera eller anlägga en ny trädgård, var ute i god tid och var beredd på att växter kan vara slutsålda! 

amelanchier_lamarckii (4)


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s