Köpa billigt eller bra?

Oftast får man ju vad man betalar för, eller hur? Det kan även gälla växter. Perenner, buskar, träd, lökar, knölar… Allt har ett pris och ofta avspeglar priset också kvalitén.

På stora affärskedjor som exempelvis Lidl kan man ibland köpa väldigt billiga växter och jag tittade på lite växter häromdagen när jag var i närheten, bara för att jag var nyfiken och hade läst på Facebook att många var så glada över att ha hittat så billiga växter. Är det bra? Är det nåt att ha?

Jag såg faktiskt inga som helst fel på de plantor som såldes (med några undantag för krokiga och lite klena individer och några döda men de behöver man ju faktiskt inte köpa). Felen var inte stora i förhållande till priset. Det var dock inga buskar utan mer sticklingar som jag helst skulle kalla dem. Tror att priset var 25:- eller kanske 49:- för olika sticklingar av blåbär, björnbär, vinbär och hallon. En hallonpinne för 25:-. Två smala spröt av amerikanskt blåbär 49:-. Javisst, de var levande och jag kollade de olika sorterna och det var både ovanliga och vanliga sorter som jag känner till och som klarar sig här. Krusbär ‘Hinnonmäki röd’ klarar sig upp till zon 6, det amerikanska blåbäret ‘Patriot’ zon 1-4 och hallonet ‘Heritage’ zon 1-3. Det framgår dock inte av paketen. Så långt inga som helst konstigheter. Men sen fanns det namnsorter som inte ens jag kände igen. Här kan det vara bra att googla redan i butiken så att man inte kommer hem med något som inte trivs i längden då informationen på paketen inte var särskilt utförlig. Som nybörjare är det nog lätt att lockas av de billiga priserna och tro att det kommer bli bra direkt. Men när de är så här små får man snällt vänta på ”leverans”. Den som är medveten om detta har säkert gjort ett fynd. Det gäller dock att konsumenten har kunskap om växter och odling, men så är det ju på precis alla ställen.

Vad som gör mig lite fundersam är att jag inte vet var och hur dessa växter har odlats fram. Jag föredrar ju helt svenskodlade plantor som jag vet är virusfria och friska, där sticklingarna har tagits från växter som har känd proveniens (stället där de är hämtade och där busken eller trädet har anpassat sig efter klimatet) och som inte har transporterats över halva Europa (av miljöhänsyn). Och hur är det med bekämpningsmedel? Kan dessa vara besprutade utan att jag vet om det? Och i så fall, finns det giftmedel som är godkända ”där” men inte här i Sverige?

unspecifiedPrismässigt kan man ju fundera över om 49:- faktiskt är billigt för det man får när man kan köpa en fullvuxen planta med ganska många grenar för det dubbla. Jag har full förståelse för den som inte har råd att köpa dyra växter till trädgården utan som gärna köper billigt och väntar ett eller par år extra för att få frukt. Jag skulle gott kunna göra detsamma. Jag vet heller inte hur dessa affärskedjor ställer sig till växtgaranti. Det har jag ärligt talat inte kollat upp men du som konsument kanske ska förhöra dig om sådana saker om nu växterna inte överlever. Eller vad händer om du fått fel sorts vinbär? Det kanske blev röda istället för svarta. Kan du få byta då? Eller tar du risken bara för att det är billigt?

Förresten är just vinbär bland det enklaste som finns att ta egna sticklingar av. Då är det helt plötsligt gratis.

På en ”riktig” handelsträdgård eller som hos oss som säljer växter på beställning finns kunskapen om växterna, tips om hur de ska odlas och hur de ska planteras. Detta finns ofta inte på kedjorna som säljer dessa billiga växter. Jag frågade killen i kassan lite frågor men han hade absolut inga svar och av hänsyn till honom ska jag inte skriva vad han sa eftersom det inte var så intelligent. När du köper en dyrare planta får du också chans att få med kunskap hem. Det är inte så många som tänker på att det också har bakats in i priset. Och kan det inte vara värt att gynna de mindre och mer specialiserade växthandlarna så att de har chans att få leva vidare?

Vad är det då man ska kolla på när man köper växter?
Först bör du kolla så att grenarna och bladen ser friska ut. Utan barkskador, löss, konstiga fläckar eller konstiga grenvinklar. Stammar på träd ska vara raka och det får inte sitta uppbindningsband/tråd som har strypt plantan eller skadat barken på den. Ofta jämförs priser på växter hur stora de ser ut att vara ovan jord. Jag bryr mig mer om hur stort rotsystem de har. Två plantor kan vara lika höga men den ena vara planterad i en 3,5 liters kruka och den andra i 2,0 liters kruka. Den med större kruka kostar mer eftersom den är äldre och har större rotsystem men det kan vara svårt att se skillnad om man bara tittar på grenarnas längd eller höjd. Större rotsystem är bra att satsa på då den växten etablerar sig och börjar växa snabbare eftersom den har mer rötter, samt att det är en liten chans att den har större överlevnad. Så klart bör rötterna se friska ut och inte vara snurrade runt i krukan (då har det stått i sin kruka lite för länge för att det ska vara bra) eller att rötterna verkar bruna och ruttna. På bilden nedan är sticklingen inte ens odlad rekommendera någon att köpa pinnen på bilden så den ser rätt ”ofrisk” ut och är lite fulkrokig.

Slutsats. Alla handlar där de vill handla men man bör vara medveten om att man får vad man betalar för. Lite kunskap skadar inte. Googla sorten. Lycka till!

unspecified-6
Krokig pinne 49:-
Annons

2 reaktioner på ”Köpa billigt eller bra?

  1. Visst är en del växter på Lidl bra, och då köper jag gärna där. Men för det mesta får vi här i norra Sverige inte välja ens på dem du nämner. Av de vedartade finns mycket sällan härdiga sorter, för det mesta helt okända, eller sådana som bara går i södra delen av landet. Och skulle händelsevis ett litet magert äppleträd vara en skapligt härdigt sort, så vilken är då grundstammen? Nej tummen ner för det. Men lökar och snittblommor är okej. Och klart att killen i kassan inte vet nåt om växter, lika dåliga svar kan man få både på Blomsterlandet och Plantagen. Kassapersonalen kan ta betalt, helt enkelt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s