Växtval kan ge prestationsångest

Tänk dig att någon ber dig om detta: En vacker rabatt som blommar hela året, helst från februari till november men ska även vara vacker under vintern och ha en fin struktur. Den ska vara skapligt skötselfri, med bladverk som är olika i form och utseende från stora flikiga till små runda, där blommor avlöser varandra i blomningstid och är snygga i kombination sinsemellan med olika färger i skalor och med blomformer från runda bollar till långa spiror. Växterna ska dessutom ha olika växthöjd och karaktär och gärna vara snigel/rådjurssäkra.

en06_4 (206)
Bild från Chelsea Floder Show. En fejkad verklighet.

Detta är min vardag som trädgårdsdesigner och eftersom jag gärna vill göra mina jobb lite extra bra kan det ge en viss prestationsångest. Trots att jag vid det här laget har många års erfarenhet kan jag inte jobba på standardlösningar eftersom alla tomter är olika, kunder vill olika saker, jordarna är olika och det är sol/skugga/blåst/fukt och annat att ta hänsyn till. Varje rabatt och trädgård är unik. Jag får ofta bilder visade för mig där kunder önskar sig planteringar som de hittat bilder på i tidningar. Inte allt för sällan är det rabatter från olika stora trädgårdsshower och det visar en fejkad verklighet. Det kommer aldrig att gå att få alla blommor att blomma så fint och samtidigt i verkligheten. Blommorna till shower är uppdrivna och datumanpassade i växthus så att alla är precis lagom blomningsklara till showens datum. Oavsett om det är en växt som normalt blommar i maj eller oktober. De bär in och ut växter ur kylrum och varma växthus och det är ett enormt jobb som läggs ner. Många vet inte om detta och förväntar sig rabatter som liknar dessa hemma i sin egen trädgård.

Mina egna små våndor är först och främst, blir det så bra i verkligheten som jag har tänkt mig på pappret? Kommer min kund gilla samma saker som jag (vilket jag vet att de oftast gör då de har fått vara med och påverka)? Kommer växterna sen bete sig som jag vill när de väl hamnar på plats och kommer rabatten skötas enligt instruktion? Funkar jorden och platsen som jag har tänkt mig? Det handlar om så många delar i det hela och det vet alla som försökt göra en snygg rabatt att det inte är helt enkelt.

Västergötland 08 (22)
Verklighet! 

Jag gör alltid en tabell i excel där jag för in växternas namn på både svenska och latin. Det finns kolumner med växt&blomhöjd (inte alltid samma sak då en växt kan ha 40 cm högt bladverk men ha blomstänglar som kan bli dubbelt så höga), blomfärg, blomtid, bladfärg, bladform, doft, planteringsavstånd och lite andra nyttigheter. Därefter placerar jag ut växterna i sina planteringar med små ringar och nummer.

Det gäller att se till att det inte blir för många som blommar i juni-juli eller att alla växter som blommar i augusti är runt 60 cm och vita med flikigt bladverk. Måste se till att  jag inte missat att plocka in de riktigt höga spännande växterna som ger karaktär eller glömt bort de vintergröna inslagen. Det är som att vara en liten detektiv och lista ut vad man behöver komplettera med eller kanske till och med ta bort. Och det tar en stund. En väldigt lång stund.  För byter man ut en växt mot en annan kanske inte växt 3 och 4 passar in lika bra längre där man har ritat ut dem i rabatten och då måste alla flyttas runt ett varv. Det är med andra ord ett väldigt pusslande med växter tills man fått fram en bra planteringsplan.

Med en bra plan som är genomtänkt är det enkelt att köpa in växter och sätta ner dem på rätt ställe. Det är också större chans att planteringen faktiskt levererar blomning över säsongen så att det inte tar slut efter midsommar och bara är grönt vilket är väldigt vanligt. Men som sagt, det tar lite tid!

_DSC0044

Annons

En reaktion på ”Växtval kan ge prestationsångest

  1. Jag känner igen det där, med de höga ambitionerna, en genomtänkt plantering tar riktigt lång tid att pussla ihop. Exceltabeller är bra för att hålla ordning i oredan i början. Jag förvånas fortfarande över att kunderna är så nöjda, fast jag tycker att jag kunde gjort lite mer. Jag behöver träna på att begränsa mig, för det är som med mycket annat, t ex musik som jag jobbade med förr, Man kan alltid göra det bättre, men måste lära sig vara nöjd. Och när de vill ha bara 1 timmes rådgivning på plats och man hasplar ur sig ett förslag på den korta tiden, så blir de också nöjda. Då får prestationsångesten ingen plats i så kort tid. Ha en skön söndag/Monica

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s