Sanningen om beskärning – del 3!

Du beskär dina träd noga varje år men ändå blir det ingen frukt och du förstår verkligen inte varför?!? Det finns olika anledningar till varför frukt uteblir. En anledning kan vara att det var kallt när träden blommade så att det inte fanns några pollinerande insekter ute. Eller så har du inte bjudit in några pollinerande insekter till din trädgård och behöver komplettera med lite insektsvänliga buskar och perenner. Vissa träd, till exempel sorten Åkerö, kan bära frukt ett år i ganska stora mängder och vilar sig året efter. Men, den vanligaste anledningen är nog att du eller någon annan klippt bort fruktveden, de grenar som kan se lite risiga ut men som är de som levererar frukten.

Därför ska vi nu gå igenom vilka grenar som är vad, så att du inte gör misstaget att ta bort fel gren! Det kanske är mer uppenbart när trädet är grönt vad som är vad men eftersom många vill beskära sina träd under den årstiden när det är avlövat så är det inte lika enkelt att se skillnad på det.

Beskärning-22Det här är en gren från ett äppelträd och som du ser i mitten finns en BLADknopp. Den är lite trekantig och ligger tryckt mot grenen i väntan på att få slå ut. Dessa grenar sitter ofta längst ut på en sidogren och kallas sidoskott eller långskott. Grenen som växer i toppen (oftast på unga träd) heter toppskott (som på äldre träd kan vara borttagen). Växer de rakt ut och rakt upp från stammen, gärna precis intill där man tidigare tagit bort en grövre gren och ofta i större mängder, kallas de vattenskott. Om du beskär dessa grenar är det aldrig några problem utan snarare en fördel eftersom de behöver förgrena sig och så småningom kunna bli fruktbärande.

Beskärning-16

Det här är BLOMknoppar! De är runda, bulliga, lite ludna och står mer utåt från grenen. Om du klipper bort dessa grenar klipper du alltså bort potentiell frukt. Ibland måste man ta bort grenar som dessa för att gallra och släppa in ljus men spara dem så långt det är möjligt. Det är också dessa grenar (om det nu har tagits bort några) som du kan ta in i vas och få att slå ut till vackra blommande grenar. Tar du bladgrenar får du bara gröna blad, men det kan ju vara fint det med.

Beskärning-30

Den ser lite konstig ut grenen, helt uppsvälld och lite märklig. Men oroa dig inte. Detta är en fruktkudde som utvecklats av att det tidigare år suttit en frukt just här. Från fruktkudden har det sen vuxit ut fler blomknoppar och fruktbärande sporrar. Spara alltså alla dessa uppsvullna skott. Till höger har det utvecklats en bladbärande gren, det syns eftersom bladknopparna är små och trekantiga och ligger tryckta mot grenen.

Beskärning-05

Jag har full förståelse för att man klipper bort en gren som är så risig som den på bilden ovan. Man kan ju nästan tro att den är död. Men faktum är att grenen är full av potential. Här kan det framöver bli massor av frukt. Grenen är möjligen lite vek och kan av den anledningen behöva putsas lite så att den faktiskt orkar bära upp sin frukt framöver.

Beskärning-järpsätter-01

Här är en äldre gren med ringsporrar (de som ser lite korviga ut med en luden blomknopp längst ut). De är stabila fruktbärare och dessa vill du verkligen spara i ditt träd! Även om de sitter mitt på stammen eller är riktade inåt eller uppåt eller neråt så ska de sparas. Du behöver inte finputsa trädet så att det blir naket med bara några fruktbärande grenar längst ut. Om du nu inte tycker att du får alldeles för mycket frukt?

Om du svarade att ”Jo, jag får alldeles för mycket frukt och den ligger bara och ruttnar på marken och luktar jäst” så skänk bort frukten istället, eller musta äpplena. Här finns en länk till en sida där man kan skänka bort överbliven frukt, men det finns flera sidor och organisationer som gör samma sak.
Läs mer på Fruktförmedlingen !

Ha ett gott och mumsigt trädgårdsår!

3 reaktioner på ”Sanningen om beskärning – del 3!

Lämna en kommentar