Läser du tidningar? Läs detta!

Det här är ett väldigt viktigt inlägg som jag hoppas att många läser. Jag har under många år varit en stolt frilansande skribent som då och då levererat artiklar och foton till tidningarna Allt om Trädgård, Fixa och några andra tidskrifter inom Bonnier Tidskrifter-koncernen. Samarbetet med redaktionen har alltid varit bra och förtroendefull och precis som när jag själv var redaktör för tidningen Hem ljuva Hem trädgård under några år har jag känt ömsesidig tacksamhet mellan redaktion och mig som skribent. Jag vet som f.d tidningsredaktör hur viktiga skribenterna/journalisterna är för att tidningen ska kunna leva och bli riktigt bra, man är beroende av vackra bilder och faktaspäckade och välskrivna texter för att locka läsare och få prenumeranter. Alla de som jag samarbetade med och som bidrog med material till ”min” tidning var frilansare och det är om dom, om oss, som detta inlägg handlar.

kaprifol
Den här bilden är redan publicerad tidigare. Då lagligt. Med nya avtalen olagligt!

För några dagar sedan fick jag ett nytt avtal i min hand från Bonnier Tidskrifter. Jag vet att avtalet varit uppe för diskussion inom branschen tidigare men inte satt mig in i det förrän nu. I korta drag ska jag nu presentera för er vad det handlar om och varför så många frilansande journalister och skribenter är upprörda, rent ut sagt förkrossade eftersom de mer eller mindre tvingas skriva på avtalet för att få behålla sina möjligheter till att sälja material. Kanske det är deras enda inkomst till försörjningen.

En av de springande punkterna i avtalet är att Bonnier Tidskrifter (BT) från och med avtalet vill kunna sälja mitt levererade material (text & bild) vidare till andra tidskrifter och ger då mig endast 10% av grundersättningen, och behåller 90% själva. Har jag fått 6000 kronor för själva artikeln och de säljer materialet vidare till exempelvis en utländsk tidskrift och får 25000 kronor för det får jag ändå bara 600 kronor. Det är ju ändå jag som lagt ner timmar på att skriva och redigera bilder. Efter att avtalet löpt ut har de vad jag har förstått och om jag kan kan tolka det rätt att sälja mitt material vidare utan att jag får något alls. Tidigare hade de inte rätt att göra så utan mitt samtycke och då utgick en betydligt högre ersättning. Återpublicering brukar normalt ligga runt 50% av grundarvodet.

skarmavbild-2016-09-26-kl-09-59-49
Den här bilden fick jag 500 kronor för. Om den säljs vidare får jag 50 kronor. BT får ta 5000 kronor om de känner för det.

Nästa punkt är att jag måste avskriva mig den lagstadgade upphovsrätten som jag har för mitt material. Hur man nu kan avskriva sig något som är lagstadgat? Jag får alltså inte använda mina egna bilder eller texter på min egen blogg eller på en mässa om jag skulle vilja det då ”arbetet tillfaller BT med ensamrätt”. Jag får alltså inte sälja min vackraste trädgårdsbild till två olika tidningar eller använda min bild i en egen bok, vilket jag haft rätt till tidigare. De vill ha exklusiv rätt att fritt förfoga över mitt arbete (text & bild) i tryckt och digital media, på hemsidor, i böcker, i databaser samt publicera och/eller bearbeta arbetet ”ett obegränsat antal gånger och utan begränsning i tid, geografiskt eller i omfattning” vilket innebär att jag inte får någon som helst extra ersättning. Dessutom får de använda mitt material i marknadsföring. Utan någon extra ersättning till mig. De kan trycka upp stora affischer och ha på en mässa utan att jag får ersättning. Är det rätt? Och de får ”bearbeta” mitt min text och mina bilder helt fritt och göra vad de vill med det förutsatt att det inte strider mot Upphovsrättslagen. Det känns ärligt talat lite olustigt. Jag vill ha någorlunda kontroll över var mitt material hamnar och hur det används. Om det är någon som ska redigera i mina texter så är det jag själv. Så att det blir rätt. Det är faktiskt min yrkesheder som trädgårdsmästare/trädgårdsdesigner som står på spel om något blir fel och det vågar jag helt enkelt inte riskera.

En annan reflektion berör dig som ställer upp och låter journalister komma in i din trädgård eller i ditt hem för att göra reportage. Om de har avtal med BT vet du ärligt talat inte var artikeln kommer att hamna till slut. Bara för att journalisten säger att det är till en specifik tidning så betyder det inte att det blir så. Den kan läggas ut på sociala media, i reklamsammanhang, i böcker och säljas vidare till andra tidningar som du inte kan styra över. Så att du vet!

s1170005_1024
Vill du veta var bilden på din trädgård hamnar? Fråga journalisten om dess avtal.

Eftersom jag har ett jobb som trädgårdsdesigner och trädgårdskonsult är jag inte beroende av att skriva på detta avtal, jag har mitt på det torra ändå. Det är värre för de frilansare som faktiskt har det som ett heltidsjobb. Om man inte skriver på finns det en förklaring som säger ordagrant ”I framtiden kommer dock BT i första hand att arbeta med de frilansare som har undertecknat det nya avtalet”. Det finns liksom inget alternativ där. Fortsätt jobba för BT under mycket sämre förhållanden eller så ringer vi någon annan.  Jag skulle gärna fortsätta skriva och sälja bilder till mina vänner på Allt om Trädgård men av lojalitet till mina kollegor (alla frilansare) så vill jag markera att detta avtal INTE är okej. För min del spelar det väl egentligen inte så stor roll rent ekonomiskt, jag tycker det är bra rent marknadsföringsmässigt att synas i pressen ibland, men det finns som sagt flera punkter som jag inte gillar. Därför har jag bestämt mig för att inte skriva på avtalet såvida det inte kommer några andra alternativ eller tilläggsavtal som förhandlar bort några av ovanstående punkter.

Det finns många som väljer att nu bojkottar tidningar vars frilansjournalister tvingas skriva på ofördelaktiga avtal. Det gäller inte bara tidningar som ges ut av Bonnier Tidskrifter utan jag vet att även Egmont har liknande avtal med sina frilansare. Jag vet inte om det är rätt väg att gå. Det är upp till var och en att avgöra. Jag vill bara med detta blogginlägg belysa att allt inte är som det ser ut. Verkligheten är en helt annan.

Komplettering:
Det har nu gått ca 7 timmar sedan jag skrev ovanstående inlägg och redaktionen på Allt om Trädgård är inte helt nöjda med att jag gått ut med ovanstående information. Ja, jag har blivit erbjuden ett tilläggsavtal som förhandlar bort punkten angående den kontroversiella Upphovsrätten. Men det förändrar inte resten av avtalets punkter.
De vill framhålla att de aldrig skulle använda hemreportage i andra sammanhang utan att tillfråga berörda parter först. Det är bra. Men det står dessvärre inte i avtalet. Och ett avtal är vattentätt. De vill också meddela att de aldrig gör stora affischer. Så är det säkert. Men det står inte i avtalet att de inte någonsin kommer att göra det. Avtal är avtal. Och summan jag angav ovan, 25000 kronor för att sälja ett reportage är tilltagen i överkant, det kan jag erkänna, men det är en hypotetisk summa som bara förklarar att det vi frilansare får i förhållande till vad BT får är försvinnande liten.

Sen har jag fått enormt många positiva kommentarer från hela Sverige, från tacksamma kollegor och även tidningsläsare. Tack för att ni stöttar oss frilansare!

PS. Detta handlar inte om vad redaktionerna gör för arbete. De gör sitt bästa. Detta handlar om hur en stor koncern kör över sina viktiga medarbetare.

 

 

 

Annons

10 reaktioner på ”Läser du tidningar? Läs detta!

 1. Den som finner sig i ett sånt avtal betyder det bara att man inte värdesätter sin egen insats särskillt mycket. Bit ihop, prata med kollegorna och strejka helt enkelt. Tror inte en tidning som nöjer sig med skitmaterial från amatörer kan bli särskilt långlivad.

  Gillad av 1 person

  1. bjorktorpstradgard

   Jag vet många som tackar nej till detta avtal och därmed tappas stor kompetens inom många områden. Detta handlar ju inte bara om trädgårdstidningar som jag skrivit åt utan om alla tidningar inom koncernen.

   Gilla

 2. Gemensamt för de här företagen är väl att de lever kvar på 90 talet och nu ser en stor del av marknaden falla i andra händer. Eller är jag helt ute och cyklar?
  Jag är inte verksam inom branchen på något sätt så jag är inte insatt. Fruktansvärt dock. Fulspel så det skrker om det. Väljer aktivt andra val än BT om det är möjligt av andra orsaker.

  Gilla

  1. bjorktorpstradgard

   Det är oundvikligt att det blir så här då folk söker sig till gratismedia. Men det är inte rätt at det ska gå ut över medarbetare, de bör söka nya vägar för att få inkomst kan jag ju tycka.

   Gilla

 3. Peter

  Ovanligt ointelligent kommentar från tidningen. Om de inte avser att använda materialet så, då ska de heller inte skriva så i avtalet.
  Eller också får de dubbla ersättningen eftersom de vill köpa mer.

  Gilla

 4. Jennie

  Allers har samma typ av avtal. Det är faktiskt rent skamligt att de tre största uppdragsgivarna för frilansjournalister sätter dessa krav för uppdraget. Det enda vettiga för journalisterna är att tacka nej.
  Tidningarna kommer troligen att läggas ner på sikt eftersom kvaliteten på materialet och innehållet sjunker. Läsarna får större behållning av att läsa bloggar och tidningar likt Trädgårdsliv.

  Gilla

 5. Pingback: Farväl, Bonnier!  - Maja Hurtigh

 6. whitebrightlight

  Jag blir helt bestört över det nya avtalet?@, som ju inte ”bara” drabbar dig utan sååå sååå många av dina kollegor. Jag hade en dröm om att sälja mina bilder vidare men efter att ha löst om BTs sätt att Inte värdesätta en journalist/fotograf känner jag bara ”nää”.. aldrig skulle jag skriva under. Tack för att du skrev om detta och Tack Frida från Tendenser som skickade mig vidare! Allt gott, Sara

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s