Matcha rätt med växter

Att tycka om och välja en speciell färg på blommor är rätt vanligt. Men hur fungerar den färgen till omgivningen och husets fasad? Det finns inga regler att förhålla sig till, allt kan vara vackert i betraktarens ögon och ibland kan det oväntade vara det som blir vackrast. Jag är däremot ganska noga med hur färger kombineras med varandra.

2016-09-22-09-06-17

Jag tycker om att spegla husets färg i planteringar. Inte så att det blir för lika, men gärna ta upp detaljer i växter som finns på exempelvis dörrar, fönster eller husknutar. Vid den lilla trädgårdsmästarstugan vi har på gården, och som vi hyr ut hela sommaren till turister, har vi under året gjort en ny plantering. Den ska vara välkomnande vid entrén och kännas varm och gemytlig. Det är inte nödvändigt med vintergröna växter eftersom stugan bara hålls öppen maj-oktober, men däremellan ska det hela tiden finnas något som blommar. Och som går bra ihop med den traditionella färgsättningen med falurött och ockragult.

2016-09-22-09-07-42
Solbrud, Helenium ‘Indianersommer’

Solbruden är en perfekt växt då den har båda tonerna i sig. Rött och gult i olika nyanser och den blommar länge och överdådigt på sensommaren. I planteringen har vi också satt dagliljor som heter ‘Sammy Russell’ och som blommar i mitten av sommaren, innan solbruden har tagit fart.

skarmavbild-2016-09-26-kl-09-59-49
Daglilja ‘Sammy Russell’

En långlivad perenn som kombinerar färgerna på båda växterna ovan är Röllika (eller Rölleka om man hellre vill det) i sorterna ‘Terracotta’ eller ‘Walther Funcke’. Den är väldigt tålig och har ett avvikande lite fransigt bladverk. På våren blommar söta gullvivor här och innan vintern kommer planterar vi ut tulpaner och andra lökväxter och på så vis får vi en plantering som blommar från vår till höst.

För att det ska bli riktigt snyggt så behövs flera andra växter, inte nödvändigtvis blommande. Det fungerar bra med bladväxter i snygga färger. Alunrot, klippstånds (som visserligen blommar men vi har dem för bladens skull just här), prydnadsgräs och som kronan på verket sitter i mitten av rabatten ett gullregnsträd som inte sätter några frön eftersom de är giftiga. Några stora stenar fick vara kvar efter grävningen och bli avgränsning mot skogsmarken och under sommaren har ringblommor i aprikosorange färg spridit ut sig över de nakna jordytorna. Dessa blommor fungerar fantastiskt bra till vår husfärg. Det hade inte blivit lika bra med knallblå blommor!

2016-06-05-19-38-54-1

 

achillea_millefolium_terracotta
Röllika, Achillea ‘Terracotta’
achillea_millefolium_walther_funcke_1
Gyllenröllika, Achillea millefolium’Walther Funcke’

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s