Vårtecken

Vi har en hel del vårtecken här på gården. Ett av de första är när vi tar av broddarna på hästarna. Sen är det när koltrasten börjar sjunga för oss från sin grantopp. Och så klart när morkullan drar sina kvällsrundor i reviret och låter precis som en knarrande groda. Nästa vårtecken är när man går runt och tittar närsynt ner i rabatterna den första soliga dagen och undrar om inget ska komma upp snart. Fast det fortfarande är tjäle i jorden.

2016-03-31 10.53.44-2
Det är nästan så att man ser att det gör ont när knopparna brister.

Nu har flera blommor börjat titta upp i rabatterna trots att det är väldigt tidigt fortfarande. Krokusen hukade sig under gammal bladmassa från ulleternellen, det var i sista taget som de vissna perennerna klipptes ner idag. Jag tog hand om stenkyndeln under äppelspaljén som trots en hel vinter doftade underbart från sina torra blad. Här kommer det snart upp ett hav av små lökväxter, och en vildsådd viol har redan börjat blomma.

2016-03-31 10.53.11-2
Vår vildsådda viol i gruset.

Det är så jag vill ha trädgården. En liten viol som planterat sig på sitt favoritställe i gruset, en ormbunke som oväntat dyker upp i ett trist hörn, ettårig pionvallmo som sår sig precis överallt så att det blir galet men ändå helt perfekt. Ibland hjälper jag naturen. På hösten samlar jag in frön som jag sen ställer undan. Året därefter har jag ingen aning om vad jag samlat in utan slänger ut det i lite grässlänter här och där. Gror det så gror det!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s