Våra underbara liljor

Vill du ha en blomma som syns mycket, väcker uppmärksamhet, doftar, återkommer från år till år och är storslagen kan du med fördel välja en lilja. Det finns många fantastiska färger och sorter, så pass att det blir svårt att välja. De ”vanligaste” i handeln är Asiatiska och Orientaliska liljor men det finns också krolliljor, madonnaliljor och tigerliljor för att bara nämna några exempel. Alla tillhör de familjen Lilium och är inte så svårskötta som de ser ut. De är perfekta att plantera i rabatter med perenner där det behövs ett extra lyft eller där blomning mitt under sommaren saknas. Och de är supersnygga tillsammans med prydnadsgräs som Miscanthus (Japanskt prydnadsgräs).

2015-07-20-10-33-48-1
Asiatisk lilja ‘Lollypop’ (Björktorp)

Vi frossar gärna i stora blommor här på Björktorp. Pioner, trädgårdsiris, dahlior, rosor och liljor. Det får gärna ”se mycket ut”. I år utökar vi samlingen med lite nya liljesorter från Bulbs.se som säljer lökväxter via internet. Lökarna som kom idag såg rejäla och fina ut med mängder av rötter. Det bådar gott för att de ska rota sig ordentligt nu under hösten. Det går att plantera dem på våren också, men då blir blomningen lite senare. Vi ska prova att odla det som kallas Trädliljor nästa år. De kan bli upp emot 2 meter höga på rätt ställe och kan få väldigt väldigt stora doftande blommor. Hur det går med det får vi återkomma med rapport om senare.

2015-07-22-08-39-58
Asiatisk lilja ‘Netty´s Pride’ (Björktorp)

Lökarna ska grävas ner 10-15 cm och runt dem läggs lite sand och en matsked benmjöl som långtidsverkande gödning. Liljorna trivs bäst i väldränerad och mullrik jord i solen men vi har flera av våra liljor i halvskugga utan att de tar illa upp. Snarare att blomningen varar längre. Just nergrävningen är det som är ”jobbigt” med att ha liljor. Sen sköter de sig själva. Våra liljor står upp på egna ben, de behöver inte ens stöttas upp. Vissa får problem med liljebaggar och det är självklart ett litet gissel. De är ganska hungriga och frossar på just liljor. Det finns huskurer mot dem: strö ut aska runt lökarna på vintern i snön, spruta plantorna med 1 liter vatten utblandad med 1 msk Tabasco. Eller plocka de röda baggarna för hand och kläm ihjäl dem.

2016-08-30-08-16-18
Orientalisk dubbel lilja ‘Magic Star’ (Björktorp)

Handla dina lökväxter av pålitliga försäljare. Handlar du på en mässa i lösvikt kan det bli lite vad som helst av din nya speciellt utvalda lilja. Så klart kan de bli vackra ändå, men det är inte sällan de är en helt annan färg än den du tänkt dig. Tryggare är det att handla de som är färdigförpackade, även om det kan bli fel där ibland också. Prova en lilja till att börja med, eller ännu hellre 5-7 stycken av samma sort. De blir vackrare om de sitter i grupp. Men se upp, det är lätt att bli beroende!

2014-07-28-07-37-59
Lilja inköpt i påse. Den skulle vara MÖRKLILA. (Björktorp)
2016-07-17-17-24-50
Lilja från inköp i lösvikt. Den skulle vara ROSA!  (Björktorp)

PS. Jag vet att det finns de som tycker att liljor ser konstgjorda ut. Men det är nog för att de är så perfekta;-)

skarmavbild-2016-09-27-kl-18-34-26
Trädlilja ‘Pretty Women’ (www.bulbs.se)

 

Annons

3 reaktioner på ”Våra underbara liljor

  1. Hej! Jag har blivit såld på liljor och skulle vilja ha det på tomten i vår/sommar! Är det för sent att plantera i vår för blommor damm är? Har även hört att pollen från blomman är giftig. Här det att ha liljor och hund/barn…?

    Kan jag beställa hos er?:-)
    Gott nytt år!

    Vh Johanna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s