Gyllene vårbuskar

De lyser i kapp med solen och glöder under tidiga vårkvällar. De sprider vårglädje både i trädgården när de blommar på bark kvist och när de tas in för att drivas i vas. De är gulblommande buskar och i alla fall en av dem har oförtjänt dåligt rykte. En riktig 70-talsklassiker som på den tiden fanns i var och varannan trädgård. Forsythian.

Forsythian är tålig, lätt att sköta och det finns sorter även för kallare zoner (exempelvis Forsythia ‘Northern Gold).  Trots dess fina kvalitéer upplever jag att den ratas av mina kunder. Det är inget man vill ha i trädgården nu för tiden. Kanske är det för att den upplevs lite risig när den inte blommar.

var_x-29
Forsythia.

Jag har en idé om att ge forsythian en ny modernare status genom att stamma upp några buskar till små träd och forma kronorna till rundade klot.  Visst, blomningen kanske inte blir så överdådig när den måste beskäras regelbundet. Men tänk er kombinationen av små träd med gul krona i en bädd av gulbladig hakonegräs (Hakonechloa macro ‘Aureola’) och mörkt lila tulpaner (Lilac Perfection). Och/eller tillsammans med orange kejsarkrona (Fritillaria imperialism ‘Rubra’). Snacka om färgchock och om att välkomna våren med ett fyrverkeri!


En annan buske, som ofta blandas ihop med Forsythian, är Körsbärskornell (Cornus mas) som också blommar på bar kvist. Här i Sörmland har jag inte sett att den är så vanlig som i Skåne där den syns i var och varannan trädgård på våren. Körsbärskornellen är en betydligt större buske än Forsythian men har en stor fördel. Den får ätliga bär! Bären är lite söta men sträva i smaken, har en stor kärna och bör ätas när de är väl mogna och börjar trilla från trädet. Du lär märka själv när det är dags om du provsmakar. Idag när många satsar på ”Ätbara trädgårdar” och vill vara självförsörjande är det ett intressant val som inte så många känner till. Bären kan ätas färska, torkas, syltas, göras marmelad på eller saftas.

cornus_mas_cormas1
Körsbärskornell

 

2015-09-17-12-27-18
Rejält c-vitaminrika körsbärskornellbär! Från vårt eget träd på Björktorp. 

Den sista busken som också blommar i gult på våren är Trollhassel. Ja, det är den busken vars namn felaktigt brukar hamna på Ormhasseln med krulliga krokiga grenar. Och de är inte ens nära släkt. Trollhassel heter på latin Hamamelis och Ormhassel heter Corylus avellana ‘Contorta’. Trollhassel har raka men kan få lite knotiga grenar och den blommar med lustiga blommor i tofsar tidigt på vårvintern. Enligt en sökning på nätet ska fröna vara ätliga och smaka som pistagenötter,  men prova inte utan att du verkligen vet att det är så!  Om inte annat så används den färska barken och rötterna inom naturmedicin för hudvård och som läkande för de som har problem med psoriasis, eksem och problemhy. Samt att den finns i hemorrojdmedicin. Vem har sagt att naturen inte gör nytta!

var_07-8
Trollhassel! 

 

var_07-6
Ormhassel! 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar