Att gräva ner sina pengar

Varje år grävs det ner många miljoner kronor i trädgårdar runt om i landet. Vi investerar i vackra utemiljöer för att skaffa oss ett extra vardagsrum under bar himmel, i snygga poolområden för rekreation och i dyrbara specialblandade jordar för att odla i. Det görs smarta investeringar och investeringar som man ibland häpnas över och så klart får det kosta pengar att bygga trädgård. Det höjer ju ändå värdet på fastigheten om den yttre miljön är snygg och välplanerad.

Eftersom jag jobbar som trädgårdsdesigner så ser jag ofta vad mina kunder är beredda att investera. På offerter kan det ibland handla om upp emot en kvarts till en halv miljon kronor, ibland det dubbla. Och jag har varit med om att rita en trädgård som kostade över 4 miljoner kronor innan den var färdig. Det är inte billigt att anlägga en trädgård och om man någonstans på vägen gör fel och måste börja om, ja då är det inte lika enkelt och billigt som att tapetsera om inne, det kostar betydligt mycket mer.

img_6240
Projekt i Nyköping

För 15 år sedan var det nästan en lyx att anlita en trädgårdsdesigner, och många visste inte ens om att tjänsten fanns. Idag väljer många att ta hjälp med planeringen från början och inser att kostnaden för att få en väl planerad och genomtänkt trädgård bara är en bråkdel av vad det kostar för att sen anlägga trädgården. Det finns flera fördelar med ta hjälp:

* En trädgårdsdesigner med erfarenhet har redan sett alla dyrbara misstag och kan hjälpa dig att inte göra dem.
* Du får hjälp att välja ut växter som trivs på din tomt, i din jord, i din odlingszon och i rätt solläge. Chansen att de trivs och överlever blir då betydligt större.
* Trädgårdsdesignern har ofta praktiska lösningar och vet vilka alternativ det finns till dyra investeringar. Och det kan bli minst lika snyggt.
* Med en trädgårdsritning kan du dela upp trädgårdsanläggandet i flera steg. Du kan börja med ett projekt men ändå veta vad nästa steg är. Utan att behöva flytta på eller köra rakt över projekt 1 när man ska göra projekt 2.
* Du kan få hjälp att göra en plan för vad som ska göras när. Till exempel: när grävmaskinen ändå är på plats kan du förbereda och få hjälp med andra saker som att gräva planteringsgropar, flytta stenar och jordhögar. Eller om du beställer hem stenplattor kan du köpa allt samtidigt till ett bättre pris med en lägre frakt. Sen om hälften blir liggande ett år spelar ingen roll, de är rätt i antal och du vet var de ska ligga när det blir dags.
* Vi som arbetar med trädgårdsdesign vet hur man planerar trädgårdar så att de blir både snygga OCH praktiska OCH lättskötta.
* Vi känner till leverantörer och återförsäljare och kan hjälpa dit att välja kvalitativa material och växter. Ibland kan du bli erbjuden förmånliga inköpspriser genom att du anlitat oss.
* Du får hjälp med det där svåra dilemmat som uppstår när man precis blivit med trädgård och har en stor öppen platt yta utan någonting på. Vi tycker om att jobba med rumsindelning, insynsskydd och allt annat som gör trädgården till en liten oas.

dsc00516
Projekt i Stockholm

För några år sedan upptäckte jag och några kollegor runt om i landet att vem som helst kunde kalla sig trädgårdsdesigner och utföra jobb. Ibland hade personerna igen som helst utbildning och gjorde rent av bristfälliga jobb, till hutlösa priser. Därför bestämde vi oss för att starta en branschförening som nu heter Svenska Trädgårdsdesigners. Våra medlemmar är yrkesskickliga, utbildade och erfarna designers av trädgårdar och landskap. Några av de krav som ställs på medlemmarna är att de ska ha en gedigen utbildning inom området, minst två års yrkeserfarenhet och kunna uppvisa såväl kund- som anläggarreferenser. Deras arbeten, ritningar och dokumentationer granskas noggrant av kunniga fackmän innan designern godkänns som medlem i föreningen. För kundens del är det en trygghet att man får det som utlovas och att jobbet blir rätt gjort. Jag skulle själv aldrig anlita en rörmokare, tandläkare eller jurist utan utbildning och förhoppningen är att så många som möjligt börjar tänka på samma sätt när det gäller trädgård. Det handlar trots allt om stora investeringar och för min del handlar det dessutom om yrkesstolthet.

Här är en länk till Svenska Trädgårdsdesigners med kontaktuppgifter till medlemmarna.
 Svenska Trädgårdsdesigners

skarmavbild-2017-02-17-kl-18-48-06

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s