Odlingsdagbok – Vitlök

Vitlök är en tacksam gröda som inte kräver särskilt uppmärksamhet. Med bra utsäde och välgödslad jord kan man lugnt ägna sig åt annat och den växer ändå. Jag har som mål att inte behöva köpa vitlök på affären framöver, någonsin. Efter ett par år med tester av olika sorter och växtplatser har jag nu fått kläm på det.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.26.20
Jag köpte några olika sorters sättlök för fyra år sedan på ”trädgårdsbutiken”, utan att veta så mycket om de olika sorterna. De flesta har utvecklats bra, förutom sorten Pure White som blev ynklig och gav dålig skörd. De sorter som gav stora och fina lökar blev grunden i min vitlöksodling och  varje år sparar jag egna lökar för utplantering. Det är bara de största lökarna som sparas eftersom stora lökklyftor ger större lökar vid nästa skörd. De mindre lökarna äter vi upp. Jag sparar mina vitlökar efter skörden i juli och ser till att de ligger svalt och mörkt fram till november då jag delar upp dem i klyftor och planterar dem igen. 

2016-09-05 13.19.14

Jag har turen att äga hästar och höns därmed får vi gratis mullrik gödsel. Jag myllar ner hästbajs och hönsgödsel från våra egna djur i jorden ett par veckor innan plantering och strör ut aska från vedspisen ovanpå. Askan kommer från träd som har vuxit på gården.  Klyftorna planteras sent, i oktober eller november precis innan frosten ger jorden ett hårt skal, med ca 10 cm mellanrum och i rader med med 20 cm emellan och strör en nypa benmjöl i botten på varje hål. Ett år var jag lite sent ute och fick spetta ett hål för varje klyfta och tömde lite tinad påsjord och benmjöl i botten av gropen, petade ner lökklyftan och fyllde på med påsjord även ovanpå. Det gick bra det med.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.29.18Under sommaren gödslar jag inte alls, det finns tillräckligt mycket gödsel i jorden ändå, men det skulle nog inte skada med lite extra gödning innan midsommar. Jag vattnar vid behov och täckodlar med finhackat hösilage som jag sopat ihop från logen där vi har hästfoder. Under sommaren bildar en del av lökarna blomstänglar med ”knorrar” som bör klippas bort. Dessa knorrar är jättegoda att steka med lite smör och salt innan de blivit för grova då de kan bli lite träiga.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.28.06

Vitlöken skördas i mitten eller slutet av sommaren när 1/3 till 1/2 av blasten har vissnat. 2019 skördade jag den 1 augusti. Jag har provat att bara skaka av jorden och att tvätta av den. Upplever att de tvättade lökarna får kortare lagringstid så framöver får de torka med leran kvar på. Rötterna klipper jag av. Jag har hittat en smart lösning på upphängning där jag binder ihop två bambupinnar och trär lökarna upp och ner mellan dem. De hänger i vinterträdgården tills blasten är helt torr och då flätar jag de som går och resterande läggs löst i en korg.

När vitlöken har torkat flyttar den in i skafferiet. Lägg inte vitlök i kylskåpet, då tror den att det är höst och det ger en impuls till löken att den snart ska börja växa igen och den får gröna skott. Mörkt, torrt och rumstemperatur är det vitlöken mår bäst av.

2019 odlar jag dessa sorter

Thermidrome
Tidig, stor och köldtålig. Framförallt stor! Har lite lilaskiftande skal. Ska ge 8-16 klyftor per lök men jag har som mest fått 6 klyftor. Kan få halslökar.
Fransk vitlök.
Går att fläta.
Långlagring.

Germidour
Mild smak och ger 10-16 klyftor per lök. Kan få halslök.
Softneck.
Ej för långlagring.

Therador
Ger stor skörd. Får ej halslök. Tålig och lättodlad.
Softneck.

Unikat
Medelstor vitlök med lilaskimrande skal. Köldtålig och lagringsbar.
Långlagring.

Aleksandra
Ger stora lökar med få men stora klyftor. Mild smak.

Messidor
Medelstark mustig smak. Är pålitlig och ger jämna skördar.

Dukat
Vitt skal och het smak. En medeltidig sort från Tjeckien som får 5-7 st stora saftiga klyftor per lök. Köldtålig och sjukdomsresistent.
Långlagring.

Messidrome
Ger stora vita lökar som ger 8-12 klyftor. Kan få halslökar.

Elefantvitlök
Inte en riktig vitlök egentligen men stor och läcker. Planterade 5 klyftor i varsin kruka i november och satte ner i växthuset. Planerade ut dessa i landet i mitten av maj och de var mycket välartade i krukorna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s