Odlingsdagbok – Vitlök

Vitlök är en tacksam gröda som inte kräver särskilt uppmärksamhet. Med bra utsäde och välgödslad jord kan man lugnt ägna sig åt annat och den växer ändå. Jag har som mål att inte behöva köpa vitlök på affären framöver, någonsin. Efter ett par år med tester av olika sorter och växtplatser har jag nu fått kläm på det.

Skärmavbild 2020-04-28 kl. 21.19.19
Jag köpte några olika sorters sättlök för fyra år sedan på ”trädgårdsbutiken”, utan att veta så mycket om de olika sorterna. De flesta har utvecklats bra, förutom sorten Pure White som blev ynklig och gav dålig skörd. De sorter som gav stora och fina lökar blev grunden i min vitlöksodling och  varje år sparar jag egna lökar för utplantering. Det är bara de största lökarna som sparas eftersom stora lökklyftor ger större lökar vid nästa skörd. De mindre lökarna äter vi upp. Jag sparar mina vitlökar efter skörden i juli och ser till att de ligger svalt och mörkt fram till november då jag delar upp dem i klyftor och planterar dem igen. 

2016-09-05 13.19.14

Jag har turen att äga hästar och höns därmed får vi gratis mullrik gödsel. Jag myllar ner hästbajs och hönsgödsel från våra egna djur i jorden ett par veckor innan plantering och strör ut aska från vedspisen ovanpå. Askan kommer från träd som har vuxit på gården.  Klyftorna planteras sent, i oktober eller november precis innan frosten ger jorden ett hårt skal, med ca 10 cm mellanrum och i rader med med 20 cm emellan och strör en nypa benmjöl i botten på varje hål. Ett år var jag lite sent ute och fick spetta ett hål för varje klyfta och tömde lite tinad påsjord och benmjöl i botten av gropen, petade ner lökklyftan och fyllde på med påsjord även ovanpå. Det gick bra det med.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.29.18Under sommaren gödslar jag inte alls, det finns tillräckligt mycket gödsel i jorden ändå, men det skulle nog inte skada med lite extra gödning innan midsommar. Jag vattnar vid behov och täckodlar med finhackat hösilage som jag sopat ihop från logen där vi har hästfoder. Under sommaren bildar en del av lökarna blomstänglar med ”knorrar” som bör klippas bort. Dessa knorrar är jättegoda att steka med lite smör och salt innan de blivit för grova då de kan bli lite träiga.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.28.06

Vitlöken skördas i mitten eller slutet av sommaren när 1/3 till 1/2 av blasten har vissnat. 2019 skördade jag den 1 augusti. Jag har provat att bara skaka av jorden och att tvätta av den. Upplever att de tvättade lökarna får kortare lagringstid så framöver får de torka med leran kvar på. Rötterna klipper jag av. Jag har hittat en smart lösning på upphängning där jag binder ihop två bambupinnar och trär lökarna upp och ner mellan dem. De hänger i vinterträdgården tills blasten är helt torr och då flätar jag de som går och resterande läggs löst i en korg.

När vitlöken har torkat flyttar den in i skafferiet. Lägg inte vitlök i kylskåpet, då tror den att det är höst och det ger en impuls till löken att den snart ska börja växa igen och den får gröna skott. Mörkt, torrt och rumstemperatur är det vitlöken mår bäst av.

Skärmavbild 2019-03-18 kl. 18.26.20

2020 odlar jag dessa sorter

Estnisk Röd
Kraftigväxande vitlök med lila marmoreringar i skalet. Löken kan väga upp till 200 g och har 4 -6 klyftor och blasten upp till 175-200 cm. Får även stora topplökar/ormlök.
Marbled Purple Stripe ( = storvuxen och kraftiga lökar med färre klyftor och marmorerad i skalfärgen)
Planterat 4 stora klyftor.

Sibirian
Ytterligare en vitlök med vacker skalfärg och mycket stora lökar och ca 6-8 klyftor. Kommer ursprungligen från Sibirien.
Marbled Purple Stripe.
Planterat 5 klyftor (4 stora och 1 medel)

Ornac
En sort från Polen där den är vanlig i odling. Ska ha en lång hållbarhet på 8-12 månader. Löken är rödstrimmig och kan bli rejält stor.
Marbled Purple Stripe eller möjligen Purple Stripe.
Planterat 6 stora klyftor.

Choparskij
En vitlök från Botaniska Trädgården i Sibirien. Lång hållbarhet och kraftig smak. Löken ger 5-7 stora klyftor.
Marbled Purple Stripe.
Planterat 6 medelstora klyftor.

Persian Star / Samarkand
En lök hittad i Samarkand i Uzbekistan. Hållbar i 8-10 månader och ger många klyftor, runt 8-12 stycken per lök. Mycket smak.
Purple Stripe. ( = en mindre lök med fler klyftor och vacker marmorerad skalfärg)
Planterat 9 klyftor (4 medel och 5 små).

Harnas
En god och stor vitlök med kraftig smak. En stor lök från Polen. Ger 4-8 klyftor. Blasten kan bli upp till 175-200 cm hög.
Porcelain (helt vit vitlök som har störst planthöjd av alla)
Planterat 12 klyftor (6 stora och 6 medel)

Music
Kan få stora lökar på 140-200 gram som har god smak. Får ganska få klyftor och är hållbar 8-10 månader.
Porcelain.
Planterat 9 klyftor (4 stora och 5 medel)

Ivan
En vitlök med vacker rodnad och stor lök 80-120 g med 6-7 klyftor . Lättskalad.
Marbled Purple Stripe
Planterat 6 stora klyftor.

Garlic Jan
Vanlig vitlökssort i Polen. Denna har kraftig smak, ganska stora lökar på 80-120 g och 5-7 klyftor. Hållbarhet 8-12 månader.
Marlbed Purple Stripe.
Planterat 6 klyftor (2 stora och 4 medel)

Wild Fire
Kommer ursprungligen och troligen från Nordkorea och ska vara en av de starkaste som rå.  Löken blir 110-150 gram stor och får 4-6 klyftor.
Porcelain.
Planterat 6 klyftor (5 medel och 1 liten)

Bavaria
En sort som har fin vitlökssmak men tunt skal vilket gör den lätt att skala men också att den inte tål att lagras så länge, max 6 månader.
Rocambole ( = stor lök med kraftig smak)
Planterat 9 lökar ( 2 stora och 7 små)

Vaclav
En rysk sort med 8-10 klyftor. Långsamväxande och vinterhärdig med vitt ytterskal och rosa ton på klyftskalen.
Hardneck
Planterat 10 klyftor (6 stora och 4 medel) från 1 sättlök.
(Klostra)

Vigor
Stora klyftor på en stor lök.
Softneck
Planterat 14 klyftor (10 stora och 4 medel) från 1 sättlök.
(Klostra)

Flavor
En sen vitlökssort med goda lagringsegenskaper. Har många och avlånga klyftor.
Softeck.
Planterat 19 klyftor (14 medel och 5 små) från 1 sättlök.
(Klostra)

Thermidrome
Tidig, stor och köldtålig. Framförallt stor! Har lite lilaskiftande skal. Ska ge 8-16 klyftor per lök men jag har som mest fått 6 klyftor. Kan få halslökar.
Fransk vitlök.
Går att fläta.
Långlagring.
Planterat 7 stora, 6 medelstora och 7 små klyftor från 1 sättlök.
(Klostra)

Aleksandra
Ger stora lökar med få men stora klyftor. Mild smak.
Planterat 43 klyftor, de flesta stora men fått lite mögel på sig under lagringen.
Eget utsäde.

Dukat
Vitt skal och het smak. En medeltidig sort från Tjeckien som får 5-7 st stora saftiga klyftor per lök. Köldtålig, sjukdomsresistent och går att långlagra.
Planterat 35 klyftor från eget utsäde.

Elefantvitlök
Inte en riktig vitlök egentligen men stor och läcker. Planterade 5 klyftor i varsin kruka i november och satte ner i växthuset. Planerade ut dessa i landet i mitten av maj och de var mycket välartade i krukorna.

img_4921
Elefantvitlök

2019 odlade jag dessa sorter

Thermidrome
Tidig, stor och köldtålig. Framförallt stor! Har lite lilaskiftande skal. Ska ge 8-16 klyftor per lök men jag har som mest fått 6 klyftor. Kan få halslökar.
Fransk vitlök.
Går att fläta.
Långlagring.

Germidour
Mild smak och ger 10-16 klyftor per lök. Kan få halslök.
Softneck.
Ej för långlagring.

Therador
Ger stor skörd. Får ej halslök. Tålig och lättodlad.
Softneck.

Unikat
Medelstor vitlök med lilaskimrande skal. Köldtålig och lagringsbar.
Långlagring.

Aleksandra
Ger stora lökar med få men stora klyftor. Mild smak.

Messidor
Medelstark mustig smak. Är pålitlig och ger jämna skördar.

Dukat
Vitt skal och het smak. En medeltidig sort från Tjeckien som får 5-7 st stora saftiga klyftor per lök. Köldtålig och sjukdomsresistent.
Långlagring.

Messidrome
Ger stora vita lökar som ger 8-12 klyftor. Kan få halslökar.

Elefantvitlök
Inte en riktig vitlök egentligen men stor och läcker. Planterade 5 klyftor i varsin kruka i november och satte ner i växthuset. Planerade ut dessa i landet i mitten av maj och de var mycket välartade i krukorna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s