Odlingsdagbok – Frukt & Bär

Det är som att ha en godisaffär i trädgården. Under sommarmånaderna kan man gå runt och småäta av söta och syrliga bär och frukter. Ta en solvarm persika till lunch, några vindruvor när man vattnar i växthuset och ett par söta honungsbär vid promenaden hem från stallet. De är som små vitaminfyllda nyttiga delikatesser och jag kan inte låta bli att njuta mig igenom sensommaren med alla dessa godbitar i läckra färger.

För varje år utökar jag trädgården med ätbara frukter, bär och nötter. Jag provar nya sorter och väntar otåligt på första skörden, som kan dröja flera år. Vissa sorter gör en snabbvisit i trädgården innan de skänks vidare eller hamnar på komposten men oftast får de vara kvar. Min långa äppelspajlé som ramar in trädgården ympas årligen med nya äppelsorter, både vanliga och ovanliga, och planerna för nya fruktträd spinner iväg till fantasifulla formationer. Att beskära fruktträd är något av det bästa jag vet!

I trädgården finns just nu:

Äppelspaljé
Grundträden i äppelspaljén är ympade på MM106 som är en medelstort växande grundstam. Träden kommer ursprungligen från en plantskola i Danmark och hade två grenvåningar vid plantering hösten 2014. Idag har den 6 grenvåningar. Träden beskärs på våren och därefter en till två gånger under sommaren, så kallad pincering (inkortning av nya skott till 2-3 knoppar). Jag har ympat in 13 nya sorter på träden för att jag tycker det är gott med olika äppelsmaker men också för att det är vackert med olika färger och former på äpplen. 2018 ympade jag den 4 maj och 2019 ympade jag den 27 april, precis när knopparna börjar slå ut och barken släpper fint från kambiumet. De flesta ympar är barkympar och några andra skarvympar och läggympar. Tidigare år har jag använt ympvax med ganska dåligt resultat. 2018 var extrem varm och ympvaxet rann bokstavligen av och ymparna torkade in. I år, 2019, tog jag istället äkta bivax från vår biodling och smälte för att pensla på.

Dessa sorter är de som planterades från början:
‘Aroma’
‘Amorosa’
‘Gravensteiner’
‘Röd Gravensteiner’
‘Ingrid Marie’
‘Röd Ingrid Marie’

Ympade sorter:
‘Cortland’ (2019)
‘Duvbo’ (2019)
‘Frösåker’ (2019)
‘Josefiner’ (2019)
‘Gyllenkroks Astrakan’ (2019)
‘James Grieve’ (2019)
‘Jamba’ (2018)
‘Julita’ (2019)
‘Lobo’ (2018)
‘Mantet’ (2019)
‘Oranie’ (2019)
‘Ribston’ (2019)
‘Röd höstkalvill’ (2018)

2019 blev det en ganska stor skörd av Ingrid Marie och Aroma. Gravensteiner blev det endast två äpplen av. Jag sparade två backar äpplen till förvaring (Ingrid-Marie och  Aroma) och dessa ställdes svalt i ett förråd. 4 låga backar gick till mustning och det blev 22 liter must till vintern.

img_1310

img_2467
Gravensteiner


Jordgubbar

Jordgubbarna växer i långa och låga planteringsbäddar i full sol. Jorden är blandad med minst hälften hästgödsel och jordytan är täckt med finhackat hösilage.
‘Polka’. Medeltidig med god smak.
‘Maxim’. Väldigt stora jordgubbar.
‘White Pine’. Vit jordgubbe med en liten hint av ananas. Mycket syrlig.
‘Malwina’. Väldigt sen jordgubbe, köttigt och riktigt mörkt fruktkött med väldigt god smak.
‘Bubbleberry’. Nyinköpt våren 2019. Ska smaka tuggummi. Flipp eller flopp?
‘Red Delicious’. Söt och unik smak. Behöver korspollineras med annan jordgubbe.
‘Elsanta’ (?). Sådd från frö från köpejordgubbe.
‘Faith’. Ny 2019. En delikatessjordgubbe enligt många.

Borttagna: ‘Florence’, den var alldeles för syrlig. Smulgubbe ‘Rebecca’ pga platsbrist.

img_0788

Smultron
‘Golden Alexandria’. Gulgröna blad och lätt syrliga smultron. Inte helt härdig och plantorna dör ibland på vintern men den de frösår sig flitigt.
‘Mignonette’. Sådd april 2019. Vunnit i smaktester. Blir en rejäl planta. De första smultronen kom sent på hösten och var relativt smaklösa så jag hoppas på bättring till de varmare månaderna nästa år. 

Svarta vinbär
‘Delikatesnaja’. Medelstora bär på glesa klasar. Motståndskraftig mot mjöldagg.

 

Bärhäggmispel / Saskatoon
‘Smokey’ är en buske som jag länge önskat mig och till slut planterades hösten 2018. Får söta bär med god smak. Är en törstig buske! Blommar 12 maj 2019. På grund av torka blev bären små och rynkiga och inte särskilt goda.

Hallon
‘Ruby Beauty’ planterades sensommaren 2018 i en upphöjd planteringsbädd. Det kom ett enda hallon sent på säsongen och det lilla bäret var rätt anonym hallonsmak. Denna sort är en låg buske som är taggfri och ger hallon på fjolårets grenar så dessa sparas och de som burit frukt tas bort. 2019 levererade buskarna mängder med hallon under en lång skördeperiod. Nu börjar de också skjuta rejält med rotskott.

Svarta och lila hallon
Som vanliga hallon, men mörklila eller nästan svarta. Jag har flera olika sorter på prov. Den här sorterna vill sitta i lätt surjord och lite fuktigt i full sol. Tidigare kallades hallon med mörka bär för björnbärshallon, men nu tillhör de enbart Rubus Hallon-Gruppen. Dessa hallon ska inte förväxlas med Svarthallon som heter Rubus occidentalis.
‘Black Jewel’ eller på svenska Svart hallon. Ger fina bär tidigt och under en lång tid. Höjd ca 1-1,5 meter. Sitter planterad vid pergolan och de bär som kom under sommaren var söta och goda, med en annorlunda smak som liknar drottningsylt. 
‘Bristol’ blir högre, mellan 1,5 och 2 meter. Jag har ännu inte hunnit skörda några bär utan har stora förhoppningar på säsongen 2019. Ger skörd på gammal ved enligt vissa sidor, vad det betyder återstår att se.
‘Glencoe’ är en korsning mellan vanligt hallon och svarthallon och ska ge lila hallon. Busken är taggfri, självförtil och blir upp emot 2 meter hög.

Björnbär
‘Triple Crown’ är taggfri och planterades sommaren 2018 mot staketet in till hönsgården där det är sol hela dagen. Har klarat första vintern. Heter på latin Rubus (Björnbär-Gruppen) ‘Triple Crown’.

Blåhallon / Salmbär
Som vild hittar man salmbär, Rubus caesius, på Gotland. I södra delen av landet och på Öland heter den Blåhallon. Det är samma växt men bara olika namn. Bären är matta och mörkblå. Den är släkt med björnbär men kryper på marken och sätter rotskott på stammarna. De gillar kalkhaltig jord. Bären kan vara lite sura men ska vara extra goda till saft och sylt. Jag har en planta på prov planterad tillsammans med blåbärstry men den måste snart flyttas då de extremt taggiga revorna breder ut sig rejält.

Åkerbär och Allåkerbär
Marktäckande växter som slingrar sig fram och ger delikata små bär. De trivs bara i mulljord med lågt pH-värde och sitter planterade tillsammans med mina blåbärsbuskar i soligt och halvskuggigt läge. Det krävs minst två olika sorter för pollinering.

Åkerbär, Rubus x arcticus, ska ha bästa smaken medan Allåkerbär, Rubus arcticus ssp.stellarcticus ska vara mer lättodlade. Jag provar både och.
‘Elpee’. Åkerbär med utsökt arom och smak.
‘Susanna’. Åkerbär med mycket god smak.
‘Beata’. Allåkerbär med söt smak.
‘Sofia’. Allåkerbär med aromatiska bär .

Sötkörsbär
Prunus avium är det latinska namnet på de söta goda körsbär som vi ibland också kallar bigarrå. Bland de odlade sötkörsbären finns hjärtkörsbär som är spetsigare nertill och bigarrå som är rundare och ofta har lite fastare fruktkött.
‘Lapins’. Ett dvärgträd som är ympat på en lågväxande grundstam som heter GiSelA. Planterades våren 2018. Beskar bort en felplacerad sidogren och toppade sidoskott i slutet av april 2019. Blomningen, som mestadels sitter mot stammen, började runt den 5 maj 2019 men dessvärre är det kallt ute med några frostnätter. 2019 uteblev skörd.
‘Stella’ ger läckert mörkröda körsbär som är söta och mognar i augusti. ‘Stella’ är självfertilt. Planterat under sommaren 2019 och fått sina grenar nedbundna horisontellt.

Surkörsbär
Prunus cerasus ‘Chokoladnaja’ eller Chokladkörsbär, vem kan ens motstå att köpa en buske med sådant namn? Det är bärens mörka färg som gett namnet, inte smaken som är sötsyrlig och lite kryddig. Busken är självförtil.

Luddkörsbär
Prunus tomentosa ‘Snövit’ är en låg körsbärsbuske som ger små (!) vita körsbär med söt smak. Det är lite fruktkött och mycket kärna. Anges vara självförtil sort men många  säger att det knappt ger några skördar ensam så en ren Prunus tomentosa bör göra busken sällskap.

Plommon
Prunus domestica ‘Victoria’ är det godaste plommonet av alla. Planterades våren 2018 i lite större storlek eftersom jag inte vill vänta på frukt. Uppbyggnadsbeskar trädet i slutet av april 2019. Trädet började blomma den 12 maj 2019 men på grund av torka föll alla kart till backen.

Vindruvor
I växthuset sitter två kärnfria druvor som skiljer sig ordentligt i smaken.
‘Einset’ är ljusrosa i tonen och smakar fruktigt med dragning åt blåbär. Älskas dessvärre av getingar som länsar innehållet och lämnar tomma skal kvar.
‘Himrod’ är en grön druva som är väldigt söt och lite sockrig i smaken som fullt mogen. Vi fryser in druvor och äter som godis under vintern, de blir som sorbet och får en extra söt smak efter infrysning.
En ‘Vit okänd’ sort sitter planterad på pergolan utanför växthuset men har inte gett skörd än. Jag har tagit den som stickling på ett slott i Sörmland där jag har jobbat med att beskära träd och vinrankor och druvan var liten, fruktig och god sent på säsongen. Hann ej mogna 2019. Kan eventuellt vara ‘Dr Schmidtmanns Sockerdruva’. 
‘Red Flame’ är en rödlila druva som jag hoppas mycket på. Jag fick skott skickade hit från Anette Nilsson på Boäng i Skåne. En är planterad i växthuset, de andra övervintrar i kruka i växthuset.

Skärmavbild 2019-04-06 kl. 19.22.28
‘Himrod’

Aprikos
I växthuset står ‘Hargrand’ och ‘Early Orange’ som blommar med vita lätt doftande blommor redan i mars. Vi ser noga till att det inte blir minusgrader i växthuset under blomningsperioden eftersom blommorna då dör och jag är noga med att pollinera blommorna ett par gånger  om dagen med en mjuk pensel. Sorten är självpollinerande men någon behöver ju se till att pollenkornen förflyttar sig runt också, däremot behövs inte någon annan sort för att det ska bli befruktat. Aprikos blommar på äldre grenar så det är inga problem att hålla trädet ganska kompakt. Jag beskär i mitten av sommaren.

Aprikos, Prunus armeniaca ‘Hargrand’ är en kanadensisk sort och planterades våren 2017 och har överlevt två vintrar utan problem. Jag har gjort en ganska hård uppbyggnadsbeskärning och tagit bort några större grenar som satt för lågt och toppat in sidoskotten.

Aprikos, Prunus armeniaca ‘Early Orange’ är nyplanterad i början av juni 2019. Den ska vara självbefruktande (pollinering behövs ändå) och få orangegula frukter med röd färg på solsidan. Härdig i zon 1.

2018 blommar ‘Hargrand’ den 19 april.

2019 började ‘Hargrand’ blomma den 29 mars. En vecka senare har alla blommor slagit ut och kronbladen från de först utslagna blommorna börjar singla ner mot marken. I slutet av april syns flera små ludna, gröna frukter så pollineringen gav nytta. Fyra aprikoser börjar utvecklas fint.

2019-07-10 skördar jag mina första två aprikoser. Söta och mycket saftiga med orangegult skal och mörkare fruktkött.

img_3859
Aprikos ‘Hargrand’
Skärmavbild 2019-04-06 kl. 19.20.00
10 november 2017
img_3873
6 april 2019

 

 

 

Nektarin
Ett meterhögt ungträd av sorten Prunus persica ‘Independence’ köptes in i maj 2019 och hade redan då ett par kart. Sorten ska vara självbefruktande och klara sig i zon 1-2(3). Frukterna är stora, röda och glansiga med ljust fruktkött som är rejält sötsyrligt och mycket saftiga. 

Persika

Vindskyddad bakom växthuset, lätt skuggad på tidig vår så att den inte sätter igång för tidigt och i en decimeter upphöjd planteringslåda sitter Prunus persica ‘Frost’ sedan 2016. Första vintern frös de späda topparna på nytillväxten men eftersom persika ger frukt på hela fjolårsveden så bekymrar det mig inte så mycket.

2018 blommade trädet första gången och därefter bildades tre små kart men de utvecklades aldrig utan torkade bort i värmen och torkan den sommaren. Det har tyvärr blivit en liten barkspricka med gummiflöde på trädet som jag ska hålla under uppsikt.

2019 blommar började trädet blomma redan 29 april. Tyvärr har det varit frost på nätterna ett par gånger så blommorna blev skadade. Har handpollinerat blommorna med pensel men det ser inte så lovande ut. Det slog ut ett par extra blommor i slutet av maj, kart bildades men de trillade av så det blev ingen frukt 2019.

img_1217

Rabarber
I halvskuggan i bortre delen av trädgården sitter flera ruggar med rabarber i en upphöjd plantering inramad av björkstockar. Sorterna är blandade och mer gröna i stjälkarna än röda. En av sorterna är ‘Barbro’ som har låg oxalsyra. En annan sort jag medvetet valt är ‘Canada Red’ som har genomfärgade röda stjälkar för att få finare färg på marmelad och saft. De får en rejäl giva med halvfärsk hästgödsel varje år och jag marktäcker under dem med de egna bladen som jag tar bort när jag skördar stjälkar.

Blåbär
Tre olika sorts blåbär växer i en avlång planteringslåda fylld med torvmull, träflis, granbarr och jordblanding med hästskit. Jorden har toppats med träflis som marktäckning. Jag har hittills valt blåbär ur Angustifolium-Gruppen som är hybridblåbär med smak av vanliga svenska blåbär. Det blir bäst skörd om man kombinerar flera olika sorter. Unga skott är de som ger mest bär så äldre grenar gallras bort. Planen är att plantera
‘Emil’ E blir ca 50 cm hög. Rikbärande och ska ge 1-3 liter bär/buske. Bären är medelstora och ganska söta. Har lite dragning åt svarta vinbär.
‘Putte’ E blir 60-80 cm hög. Ger runt 2 liter bär/buske. Mycket goda bär, bäst av alla.
‘Northblue’ blir 50-70 cm hög. Riklig skörd av små blåbär. Söta och goda om man orkar vänta tills de är helt mogna.
‘Patriot’ är en stor buske och har jättestora bär. Smaken är inte den absolut bästa men man odlar den för storleken på blåbären.
‘Kalle’ är ett amerikanskt blåbär, Vaccinium corymbosum, som får större bär än de ovanstående.


Blåbärstry / Honungsbär

Lonicera caerulea var. kamtschatica är en gammal buske som på senare tid fått gott rykte och därmed har många nya namnsorter tagits fram. Jag beställde fem olika sorter från Finland och Blomqvist Plantskola våren 2019. Bären är blå, avlånga, 2-4 cm långa och söta eller sötsyrliga och har mycket antioxidanter (mer är blåbär eller svarta vinbär) och är c-vitaminrika . Det behövs minst två olika sorter för korspollinering för att det ska bli bär. Mina sorter är ryska och heter:
‘Bakcharsky Velikan’. Stora sötsyrliga bär som mognar i slutet av juni. Går bra att frysa in. Busken blir ca 1,5 m hög.
‘Sinij Utes’ eller ‘Blue Rock’. Blomqvist Plantskola skriver ”Stora bär, 1,6-2,6 g, med både sötma och syrlighet. 14 brix . En av de bästa i smaktester, 4,9 poäng av 5 möjliga. Kan ge skördar i hemträdgård på upptill 7 kg/buske, i yrkesodling 11,5 kg/buske. Är upprättväxande och blir ca 1,6 meter hög.
‘Docz Velikana’.  Ger stora söta bär med låg syrlighet, ett riktigt delikatessbär. Klarar en kort tids lagring. Ger en rik skörd på 3,1-5,2 kg per buske. Är upprättväxande och blir runt 1,8 meter hög.
‘Jugana’. Bären är mycket söta, avlånga och spetsiga och mognar i mitten av juli. Alla mognar samtidigt! Passar för infrysning och blir inte syrligare av det. Bredväxande och hög, runt 1,8 meter.
‘Vostorg’. Mycket stora bär som är har mycket hög sockerhalt men är balanserade med en aning syra. Mognar i början av juli. Hållbarheten på bären är god då bärskaftet stannar i bäret vid skörd och skalet är lite tjockare. Passar för infrysning.

Guldhassel
Det är främst en prydnadsbuske men under flera år har jag kunnat plocka hasselnötter från busken. Ganska små men med god hasselnötsmak. Bladen är ljust limegröna och bryter av väldigt vackert mot alla annan grönska. Busken heter Corylus avellana ‘Aurea’.

Citron
Två mindre citronträd flyttar mellan vinterträdgården, växthuset och pergolan under året. Vissa år blir det väldoftande blommor som efter lite tur och väldigt lång tid utvecklas till citroner, andra år har jag inte samma tur.

img_9341

Körsbärskornell
Busken lever en tynande tillvaro i hönsgården där den bodde innan hönsen flyttade in. Den har gett en enda skörd av bär som var sötsyrliga och som äts först när de är mogna och börjar falla från trädet. Busken heter på latin Cornus mas.

Sötrönn
En nästan helt vanlig rönn, men med större blommor och lite sötare och större rönnbär. Den heter Sorbus aucuparia var. edulis och har också lite större och mörkare blad än hos arten. Trädet kan bli 8-10 meter högt och få 6 meter bred krona. Bären passar bättre än ”vanliga” rönnbär till gelé och sylt och hos vissa kloner kan man också äta av bären direkt efter första frosten. Mitt träd står torrt, soligt och i sandjord.

img_4410

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s