Det är som att ha en godisaffär i trädgården. Under sommarmånaderna kan man gå runt och småäta av söta och syrliga bär och frukter. Ta en solvarm persika till lunch, några vindruvor när man vattnar i växthuset och ett par söta honungsbär vid promenaden hem från stallet. De är som små vitaminfyllda nyttiga delikatesser och jag kan inte låta bli att njuta mig igenom sensommaren med alla dessa godbitar i läckra färger. Till hästen skördas det som ska ligga i frysen eller bli till saft och sylt eller torkas.
För varje år utökar jag trädgården med ätbara frukter, bär och nötter. Jag provar nya sorter och väntar otåligt på första skörden, som kan dröja flera år. Vissa sorter gör en snabbvisit i trädgården innan de skänks vidare eller hamnar på komposten men oftast får de vara kvar. Min långa äppelspajlé som ramar in trädgården ympas årligen med nya äppelsorter, både vanliga och ovanliga, och planerna för nya fruktträd spinner iväg till fantasifulla formationer. Att beskära fruktträd är något av det bästa jag vet!
I trädgården finns just nu över 30 olika frukt- bär och nötsorter:
Äppelspaljé
Grundträden i äppelspaljén är ympade på MM106 som är en medelstort växande grundstam. Träden kommer ursprungligen från en plantskola i Danmark och hade två grenvåningar vid plantering hösten 2014. Idag har den 6 grenvåningar. Träden beskärs på våren och därefter en till två gånger under sommaren, så kallad pincering (inkortning av nya skott till 2-3 knoppar). Jag har ympat in 17 nya sorter på träden för att jag tycker det är gott med olika äppelsmaker men också för att det är vackert med olika färger och former på äpplen. 2018 ympade jag den 4 maj och 2019 ympade jag den 27 april, precis när knopparna börjar slå ut och barken släpper fint från kambiumet. 2021 ympade jag den 2 maj. De flesta ympar är barkympar och några andra skarvympar och läggympar. Tidigare år har jag använt ympvax med ganska dåligt resultat. 2018 var extrem varm och ympvaxet rann bokstavligen av och ymparna torkade in. 2019, tog jag istället äkta bivax från vår biodling och smälte för att pensla på och 2021 ett köpt ympvax.
Dessa sorter är de som planterades från början:
‘Aroma’ Medelstort till stort rött äpple med söt mild smak och krispigt fruktkött. Mognar i september och kan lagras till december. Är en korsning av Ingrid Marie och Filippa. Smaken av Filippa kan ibland kännas i Aroma.
‘Amorosa’ Som Aroma men rödare skal.
‘Gravensteiner’ Ett stort saftigt och sötsyrligt äpple med gulgrön grundfärg och röda strimmor. Skalet blir snabbt fett och vaxartat och fruktköttet är fast. En av mina favoriter och speciellt god till must. Mognar i september och går att lagra till december.
‘Röd Gravensteiner’ Variant av vanlig gravensteiner men med rödare färg.
‘Ingrid Marie’ Medelstort äpple med matt röd färg och vitt krispigt och sötsyrligt fruktkött som blir mjöligt vid lång lagring. Mognar sent innan frosten och går att lagra till januari.
‘Röd Ingrid Marie’ Kallas också Karin Schneider. Är en muterad Ingrid Marie.
Ympade sorter:
‘Boiken’ (2021) Ett riktigt sent vinteräpple som inte mognar till sin fördel förrän i januari och håller fram till juni. Fin arom när det är moget. Köttet är mycket fast, fint och äpplet är syrligt med lite sötma.
‘Cortland’ (2019) Gulgrönt äpple med röd täckfärg med vitt, mört och aromatiskt fruktkött. Mognar i oktober och håller till mars.
‘Cox Orange’ (2021) Vinteräpple med krispigt fruktkött som är saftigt, sött och lite syrligt. Karaktäristiskt för äpplet är att det ofta får mycket rost i rosetten. Håller minst till januari.
‘Duvbo’ (2019)
‘Frösåker’ (2019) Gulgrönt medelstort till stort äpple med vitt och mört, sött fruktkött som kan bli glasartat. En frukt som mognar i september men kan hålla till jul men då avtar smaken.
‘Josefiner’ (2019) Glansigt sommaräpple som är saftigt och mognar tidigt i augusti och håller endast några veckor.
‘Gyllenkroks Astrakan’ (2019) Sommaräpple med löst och saftigt fruktkött. Mognar tidigt och håller ett par veckor.
‘Harberts Renett’ (2021) Vinteräpple med lång hållbarhetstid. Äpplet kan bli rejält stort och är gult med svagt röda strimmor. Ftuktköttet är gulvitt, grovt och fast men saftigt och sött med lite syra.
‘James Grieve’ (2019) Ganska stort äpple som är gulgrönt med röd täckfärg. Skalet är fett och glänsande. Gulvitt fast fruktkött med en helt egen arom. Mognar i september och håller cirka en månad.
‘Jamba’ (2018)
‘Julita’ (2019)
‘Laxton Superb’ (2021) Vinteräpple som är medelstort till stort och har gröngul grundfärg med mörka strimmor och rost och skalet kan ofta skrumpna lite. Svagt syrligt fruktkött med smak som liknar Cox Orange vilken är den ena föräldern till detta äpple, den andra är Wyken Pippin.
‘Lobo’ (2018) Stort rött äpple som ofta får dagg på skalet. Vitt och mört fruktkött och mild smak. Mognar i oktober och kan hålla till nyår.
‘Maglemer’ (2021) Ett ganska litet och kägellikt äpple med fett glänsande gulrött skal. Rätt sött äpple som plockas och äts på hösten.
‘Oranie’ (2019) Gulgrönt litet äpple med finfin smak. Fruktköttet är vitt, sött och saftigt och kan bli glasartat och skalet glänsande och fett. Mognar i september och håller sig någon månad. En av mina favoriter att äta direkt från trädet.
‘Ribston’ (2019) Ett runt grönt äpple som kan få rost i rosetten. Fast fruktkött som blir mjukare vid lagring. Mognar i början av november och håller till april.
‘Röd höstkalvill’ (2018) Äggrunt och kantigt äpple med tydliga åsar. Läckert julröd och får glansigt skal med vaxöverdrag. Grovt och syrligt fruktkött som ofta blir rödstrimmigt i det vita. Mognar i slutet av september och håller till november. Fin i mos och must då den ger röd färg.
2019 blev det en ganska stor skörd av Ingrid Marie och Aroma. Gravensteiner blev det endast två äpplen av. Jag sparade två backar äpplen till förvaring (Ingrid-Marie och Aroma) och dessa ställdes svalt i ett förråd. 4 låga backar gick till mustning och det blev 22 liter must till vintern. 2020 blev inte skörden så stor på grund av svårigheter med pollineringen och en kall vår. 2021 blommar träden helt magnifikt.

Äppelträd
På egen plats i trädgården står favoriten bland äpplen ‘Gul Richard’. Inköpt och planterad 2019 och därefter hårt uppbyggnadsbeskuren för att få en fin och stabil krona. Ympad på A2 och kommer att bli ett stort träd i framtiden. Sorten mognar sent och kan lagras länge och har bland de bästa smaker man kan tänka sig.
Päron
2017 ympade jag 11 stycken päronträd som därefter har jag beskurit dem hårt till pelarformer. 2020 planterades de ut i det stora trädgårdslandet längst ytterkanterna intill spaljéer och staketstolpar. Det var samma år som det första trädet blommade, men tyvärr behövs ju en pollinerande kompis och inga andra blommade så det blir ingen frukt av det. Följande sorter finns:
‘Charneau’ 1 st. Med belgiskt ursprung odlas denna sort främst i de södra delarna av landet men den har överlevt här hos mig. Det är ett medelstort, kägellikt, gröngult päron med strimmor. Fruktköttet är gulvitt, fint, fast, något smältande. Smaken är söt, svag och syrlig med god arom. Charneu passar både till dessert och inkokning. Plockas i senare delen av oktober håller fram till slutet av november. Zon 1-2. Pollineras av: ‘Colorée de Juillet’, ‘Conference’, ‘Esperens Herre’, ‘Göteborgs Diamant’, ‘Herzogin Elsa’, ‘Pierre Corneille’ och ‘Williams’.
‘Alexander Lukas’ 1 st. Kommer ursprungligen från Loiredalen i Frankrike och uppkallades 1874 efter en tysk plantskoledirektör. Medelstort till stort päron med helgrönt tjockt skal som skiftar i gult vid mognad. Vitt, saftigt fruktkött med en mycket söt aromatisk smak. Mognar i slutet av oktober och har god lagringsförmåga till november-december. Zon 1-2. Pollineras av: ‘Bonne Louise’, ‘Clapps Favourite’, ‘Conference’, ‘Esperens Herre’ och ‘Williams’.
‘Doktors Päron’ 2 st. Sort med medelstora päron och har bland de godaste smakerna av alla finska sorter. Zon 1-5. Sorten är troligen självförtil.
‘Vasa Päron’ 2 st. Finsk lokal sort från Vasa i Österbotten. Frukten är liten till medelstor. Smaken är syrlig och sträv vilket gör den mer lämpad för sylt, inläggningar och bakverk än som bordsfrukt. Trädet får fin höstfärg och rikliga skördar. Självfertil och bra pollinerare. Mycket vinterhärdig sort (zon 1-6) som ska få bli ympstam för nya sorter. Sorten är självförtil och bra pollenlämnare.
‘Järpsätter’ (lokal sort utan namn, får sortbestämma senare)
‘NOID’ (sorter där namnlapparna trillat bort, slarvigt av mig. Alltså ingen ID = No Id)
Jordgubbar
Jordgubbarna växer i långa och låga planteringsbäddar i full sol. Jorden är blandad med minst hälften hästgödsel och jordytan är täckt med finhackat hösilage.
‘Polka’. Medeltidig med god smak.
‘Maxim’. Väldigt stora jordgubbar.
‘White Pine’. Vit jordgubbe med en liten hint av ananas. Mycket syrlig.
‘Malwina’. Väldigt sen jordgubbe, köttigt och riktigt mörkt fruktkött med väldigt god smak.
‘Bubbleberry’. Nyinköpt våren 2019. Ska smaka tuggummi. Flipp eller flopp?
‘Red Delicious’. Söt och unik smak. Behöver korspollineras med annan jordgubbe.
‘Faith’. Ny 2019. En delikatessjordgubbe enligt många.
Borttagna: ‘Florence’, den var alldeles för syrlig. Smulgubbe ‘Rebecca’ pga platsbrist.
Smultron
‘Golden Alexandria’. Gulgröna blad och lätt syrliga smultron. Inte helt härdig och plantorna dör ibland på vintern men den de frösår sig flitigt.
‘Mignonette’. Sådd april 2019. Vunnit i smaktester. Blir en rejäl planta. De första smultronen kom sent på hösten och var relativt smaklösa så jag hoppas på bättring till de varmare månaderna nästa år.
Svarta vinbär
‘Delikatesnaja’. Medelstora bär på glesa klasar. Motståndskraftig mot mjöldagg.
Bärhäggmispel / Saskatoon
‘Smokey’ är en buske som jag länge önskat mig och till slut planterades hösten 2018. Får söta bär med god smak. Är en törstig buske! Blommar 12 maj 2019. På grund av torka blev bären små och rynkiga och inte särskilt goda.
Hallon
‘Ruby Beauty’ planterades sensommaren 2018 i en upphöjd planteringsbädd. Det kom ett enda hallon sent på säsongen och det lilla bäret var rätt anonym hallonsmak. Denna sort är en låg buske som är taggfri och ger hallon på fjolårets grenar så dessa sparas och de som burit frukt tas bort. 2019 levererade buskarna mängder med hallon under en lång skördeperiod. Nu börjar de också skjuta rejält med rotskott.
Svarta och lila hallon
Som vanliga hallon, men mörklila eller nästan svarta. Jag har flera olika sorter på prov. Den här sorterna vill sitta i lätt surjord och lite fuktigt i full sol. Tidigare kallades hallon med mörka bär för björnbärshallon, men nu tillhör de enbart Rubus Hallon-Gruppen. Dessa hallon ska inte förväxlas med Svarthallon som heter Rubus occidentalis.
‘Black Jewel’ eller på svenska Svart hallon. Ger fina bär tidigt och under en lång tid. Höjd ca 1-1,5 meter. Sitter planterad vid en spaljé i det stora trädgårdslandet (närmast hästhagen och bron) och de bär som kom under sommaren var söta och goda, med en annorlunda smak som liknar drottningsylt.
‘Bristol’ blir högre, mellan 1,5 och 2 meter. Jag har ännu inte hunnit skörda några bär utan har stora förhoppningar på säsongen 2019. Ger skörd på gammal ved enligt vissa sidor, vad det betyder återstår att se. Sitter på stora trädgårdslandet på en spaljé närmast köksutgången.
‘Glencoe’ är en korsning mellan vanligt hallon och svarthallon och ska ge lila hallon. Busken är taggfri, självförtil och blir upp emot 2 meter hög.
Björnbär
‘Triple Crown’ är taggfri och planterades sommaren 2018 mot staketet in till hönsgården där det är sol hela dagen. Har klarat första vintern men ska också vara härdig i zon 1-4. Har rosa blommor och ska få extra stora björnbär. Heter på latin Rubus (Björnbär-Gruppen) ‘Triple Crown’.
‘Thornless Evergreen’ är en relativt vanlig sort som är taggfri. Sorten behåller sina blad över vintern och ger i augusti och fram till september eller första frosten stora söta björnbär. Härdig i zon 1-4.
Taybär
‘Buckingham’ är en korsning mellan hallon och björnbär och får mörkröda stora bär. Just denna sort är taggfri och bör odlas i zon 1-2. Jag bor i zon 3-4 och därför har jag planterat den i växthuset (maj 2020). Heter på latin Rubus (Björnbärshallon-Gruppen) ‘Buckingham Tayberry’.
Blåhallon / Salmbär
Som vild hittar man salmbär, Rubus caesius, på Gotland. I södra delen av landet och på Öland heter den Blåhallon. Det är samma växt men bara olika namn. Bären är matta och mörkblå. Den är släkt med björnbär men kryper på marken och sätter rotskott på stammarna. De gillar kalkhaltig jord. Bären kan vara lite sura men ska vara extra goda till saft och sylt. Jag har en planta på prov planterad tillsammans med blåbärstry men den måste snart flyttas då de extremt taggiga revorna breder ut sig rejält.
Åkerbär och Allåkerbär
Marktäckande växter som slingrar sig fram och ger delikata små bär. De trivs bara i mulljord med lågt pH-värde och sitter planterade tillsammans med mina blåbärsbuskar i soligt och halvskuggigt läge. Det krävs minst två olika sorter för pollinering.
Åkerbär, Rubus x arcticus, ska ha bästa smaken medan Allåkerbär, Rubus arcticus ssp.stellarcticus ska vara mer lättodlade. Jag provar både och.
‘Elpee’. Åkerbär med utsökt arom och smak.
‘Susanna’. Åkerbär med mycket god smak.
‘Beata’. Allåkerbär med söt smak.
‘Sofia’. Allåkerbär med aromatiska bär .
Sötkörsbär
Prunus avium är det latinska namnet på de söta goda körsbär som vi ibland också kallar bigarrå. Bland de odlade sötkörsbären finns hjärtkörsbär som är spetsigare nertill och bigarrå som är rundare och ofta har lite fastare fruktkött.
‘Lapins’. Ett dvärgträd som är ympat på en lågväxande grundstam som heter GiSelA. Planterades våren 2018. Beskar bort en felplacerad sidogren och toppade sidoskott i slutet av april 2019. Blomningen, som mestadels sitter mot stammen, började runt den 5 maj 2019 men dessvärre är det kallt ute med några frostnätter. 2019 uteblev skörd.
‘Stella’ ger läckert mörkröda körsbär som är söta och mognar i augusti. ‘Stella’ är självfertilt. Planterat under sommaren 2019 och fått sina grenar nedbundna horisontellt.
Surkörsbär
Prunus cerasus ‘Chokoladnaja’ eller Chokladkörsbär, vem kan ens motstå att köpa en buske med sådant namn? Det är bärens mörka färg som gett namnet, inte smaken som är sötsyrlig och lite kryddig. Busken är självförtil. Sitter planterad på det inhägnade stora trädgårdslandet för att skyddas mot harar.
Luddkörsbär
Prunus tomentosa ‘Snövit’ är en låg körsbärsbuske som ger små (!) vita körsbär med söt smak. Det är lite fruktkött och mycket kärna. Anges vara självförtil sort men många säger att det knappt ger några skördar ensam så en ren Prunus tomentosa bör göra busken sällskap.
Plommon
Prunus domestica ‘Victoria’ är det godaste plommonet av alla. Planterades våren 2018 i lite större storlek eftersom jag inte vill vänta på frukt. Uppbyggnadsbeskar trädet i slutet av april 2019. Trädet började blomma den 12 maj 2019 men på grund av torka föll alla kart till backen. Blomningen innfaller något tidigare 2020 men det har varit kallt och regnigt och få pollinatörer ute.
Mullbär
Kungen av bärbuskar! När jag köpte Björktorp 2006 planterade jag mullbäret ‘Mulle’ efter att ha suktat efter mullbär sedan min långresa i Australien ganska många år tidigare. Jag hann få smaka ett par bär innan ‘Mulle’ råkade hamna under ett enormt stenblock i en byggprocess. I maj 2020 köpte jag fyra nya unga mullbärsbuskar i hopp om att få nya och mycket godare bär.
Morus alba x rubra ‘Illinois Everbearing’ är en Amerikansk hybrid och korsning mellan vit mullbär och röd mullbär. Ska ge bär vid tidig ålder och busken kan bli upp till 8 meter högt och kan ge skörd under 2-3 månader. Självfertil.
Morus alba ‘Milanowek’ är en polsk sort av vitt mullbär som kan bli 8 meter högt och är väldigt produktivt. Stora avlånga bär med fast kött. Mognar från mitten av juni till september.
Morus alba ‘Gerardi´s Dwarf’ är en liten sort som blir bara runt 2 meter hög och därmed lättplockad. Bären blir upp till 5 cm långa och söta. Självfertil.
Morus ‘Charlotte Russe’ (heter även ‘Matsunaga’ och ‘Mojo Berry’) är en dvärgväxande buske som ska bo i en kruka i växthuset och övervintra inne då den inte är härdig för ett utomhusliv här hos mig. Höjden blir max 1,5 meter och bredden 1 meter. Ger frukt på väldigt unga plantor jämfört med ”vanlig” mullbär som ofta blir runt 8 år innan första skörd. Självfertil. Är en korsning mellan Morus alba och Morus nigra.
Vindruvor
I växthuset sitter fyra olika kärnfria druvor som skiljer sig ordentligt i smaken.
‘Einset’ är ljusrosa i tonen och smakar fruktigt med dragning åt blåbär. Älskas dessvärre av getingar som länsar innehållet och lämnar tomma skal kvar.
‘Himrod’ är en grön druva som är väldigt söt och lite sockrig i smaken som fullt mogen. Vi fryser in druvor och äter som godis under vintern, de blir som sorbet och får en extra söt smak efter infrysning.
En ‘Vit okänd’ sort sitter i växthuset men har inte gett skörd än. Jag har tagit den som stickling på ett slott i Sörmland där jag har jobbat med att beskära träd och vinrankor och druvan där var liten, fruktig och god sent på säsongen. Kan eventuellt vara ‘Dr Schmidtmanns Sockerdruva’.
‘Red Flame’ är en rödlila druva som jag hoppas mycket på. Jag fick skott skickade hit från Anette Nilsson på Boäng i Skåne. En är planterad i växthuset, de andra övervintrar i kruka i växthuset och har överlevt fint.

Aprikos
I växthuset står ‘Hargrand’ och ‘Early Orange’ som blommar med vita lätt doftande blommor redan i mars. Vi ser noga till att det inte blir minusgrader i växthuset under blomningsperioden eftersom blommorna då dör och jag är noga med att pollinera blommorna ett par gånger om dagen med en mjuk pensel. Sorten är självpollinerande men någon behöver ju se till att pollenkornen förflyttar sig runt också, däremot behövs inte någon annan sort för att det ska bli befruktat. Aprikos blommar på äldre grenar så det är inga problem att hålla trädet ganska kompakt. Jag beskär i mitten av sommaren.
Aprikos, Prunus armeniaca ‘Hargrand’ är en kanadensisk sort och planterades våren 2017 och har överlevt två vintrar utan problem. Jag har gjort en ganska hård uppbyggnadsbeskärning och tagit bort några större grenar som satt för lågt och toppat in sidoskotten.
2018 blommar ‘Hargrand’ den 19 april.
2019 började ‘Hargrand’ blomma den 29 mars. En vecka senare har alla blommor slagit ut och kronbladen från de först utslagna blommorna börjar singla ner mot marken. I slutet av april syns flera små ludna, gröna frukter så pollineringen gav nytta. Fyra aprikoser börjar utvecklas fint.
2019-07-10 skördar jag mina första två aprikoser. Söta och mycket saftiga med orangegult skal och mörkare fruktkött.
2020 är trädet i full blom redan den 27 mars.
Aprikos, Prunus armeniaca ‘Early Orange’ är nyplanterad i början av juni 2019. Den ska vara självbefruktande (pollinering behövs ändå) och få orangegula frukter med röd färg på solsidan. Härdig i zon 1.
2020 blommar busken för första gången i slutet av mars.




Nektarin
Ett meterhögt ungträd av sorten Prunus persica ‘Independence’ köptes in i maj 2019 och hade redan då ett par kart. Sorten ska vara självbefruktande och klara sig i zon 1-2(3). Frukterna är stora, röda och glansiga med ljust fruktkött som är rejält sötsyrligt och mycket saftiga.
2020 blommar trädet med klarrosa blommor den 29 mars.

Persika
Vindskyddad bakom växthuset, lätt skuggad på tidig vår så att den inte sätter igång för tidigt och i en decimeter upphöjd planteringslåda sitter Prunus persica ‘Frost’ sedan 2016. Första vintern frös de späda topparna på nytillväxten men eftersom persika ger frukt på hela fjolårsveden så bekymrar det mig inte så mycket.
2018 blommade trädet första gången och därefter bildades tre små kart men de utvecklades aldrig utan torkade bort i värmen och torkan den sommaren. Det har tyvärr blivit en liten barkspricka med gummiflöde på trädet som jag ska hålla under uppsikt.
2019 blommar började trädet blomma redan 29 april. Tyvärr har det varit frost på nätterna ett par gånger så blommorna blev skadade. Har handpollinerat blommorna med pensel men det ser inte så lovande ut. Det slog ut ett par extra blommor i slutet av maj, kart bildades men de trillade av så det blev ingen frukt 2019.
2020 kom våren väldigt tidigt och sen blev det frost när trädet precis skulle börja blomma i början av maj. Alltså ingen frukt i år heller.
Rabarber
I halvskuggan i bortre delen av trädgården sitter flera ruggar med rabarber i en upphöjd plantering inramad av björkstockar. Sorterna är blandade och mer gröna i stjälkarna än röda. En av sorterna är ‘Barbro’ som har låg oxalsyra. En annan sort jag medvetet valt är ‘Canada Red’ som har genomfärgade röda stjälkar för att få finare färg på marmelad och saft. De får en rejäl giva med halvfärsk hästgödsel varje år och jag marktäcker under dem med de egna bladen som jag tar bort när jag skördar stjälkar.
Blåbär
Tre olika sorts blåbär växer i en avlång planteringslåda fylld med torvmull, träflis, granbarr och jordblanding med hästskit. Jorden har toppats med träflis som marktäckning. Jag har hittills valt blåbär ur Angustifolium-Gruppen som är hybridblåbär med smak av vanliga svenska blåbär. Det blir bäst skörd om man kombinerar flera olika sorter. Unga skott är de som ger mest bär så äldre grenar gallras bort. Tyvärr måste jag flytta dessa buskar då hararna betar av skotten på dem.
Jag har dessa sorter:
‘Emil’ E blir ca 50 cm hög. Rikbärande och ska ge 1-3 liter bär/buske. Bären är medelstora och ganska söta. Har lite dragning åt svarta vinbär.
‘Putte’ E blir 60-80 cm hög. Ger runt 2 liter bär/buske. Mycket goda bär, bäst av alla.
‘Northblue’ blir 50-70 cm hög. Riklig skörd av små blåbär. Söta och goda om man orkar vänta tills de är helt mogna.
‘Patriot’ är en stor buske och har jättestora bär. Smaken är inte den absolut bästa men man odlar den för storleken på blåbären.
‘Kalle’ är ett amerikanskt blåbär, Vaccinium corymbosum, som får större bär än de ovanstående.
Blåbärstry / Honungsbär
Lonicera caerulea var. kamtschatica är en gammal buske som på senare tid fått gott rykte och därmed har många nya namnsorter tagits fram. Jag beställde fem olika sorter från Finland och Blomqvist Plantskola våren 2019. Bären är blå, avlånga, 2-4 cm långa och söta eller sötsyrliga och har mycket antioxidanter (mer är blåbär eller svarta vinbär) och är c-vitaminrika . Det behövs minst två olika sorter för korspollinering för att det ska bli bär. Mina sorter är ryska och heter:
‘Bakcharsky Velikan’. Stora sötsyrliga bär som mognar i slutet av juni. Går bra att frysa in. Busken blir ca 1,5 m hög.
‘Sinij Utes’ eller ‘Blue Rock’. Blomqvist Plantskola skriver ”Stora bär, 1,6-2,6 g, med både sötma och syrlighet. 14 brix . En av de bästa i smaktester, 4,9 poäng av 5 möjliga. Kan ge skördar i hemträdgård på upptill 7 kg/buske, i yrkesodling 11,5 kg/buske. Är upprättväxande och blir ca 1,6 meter hög.
‘Docz Velikana’. Ger stora söta bär med låg syrlighet, ett riktigt delikatessbär. Klarar en kort tids lagring. Ger en rik skörd på 3,1-5,2 kg per buske. Är upprättväxande och blir runt 1,8 meter hög.
‘Jugana’. Bären är mycket söta, avlånga och spetsiga och mognar i mitten av juli. Alla mognar samtidigt! Passar för infrysning och blir inte syrligare av det. Bredväxande och hög, runt 1,8 meter.
‘Vostorg’. Mycket stora bär som är har mycket hög sockerhalt men är balanserade med en aning syra. Mognar i början av juli. Hållbarheten på bären är god då bärskaftet stannar i bäret vid skörd och skalet är lite tjockare. Passar för infrysning.
Guldhassel
Det är främst en prydnadsbuske men under flera år har jag kunnat plocka hasselnötter från busken. Ganska små men med god hasselnötsmak. Bladen är ljust limegröna och bryter av väldigt vackert mot alla annan grönska. Busken heter Corylus avellana ‘Aurea’.
Valnöt
I min zon 3-4 ska det egentligen inte gå att odla äkta valnötter men jag har fått tag på ett litet träd som har sitt ursprung i Vitryssland. Sorten heter ‘Loiko’ och har överlevt första vintern här hos oss. Det är än så länge bara en halvmeter hög pinne, men vid liv! Latinskt namn är Juglans regia ‘Loiko’. Här på Skogsträdgårdsbloggen kan du läsa mer om sortens ursprung, det var också genom Philipp som driver bloggen som jag fick möjlighet att köpa trädet.
Citron
Två mindre citronträd flyttar mellan vinterträdgården, växthuset och pergolan under året. Vissa år blir det väldoftande blommor som efter lite tur och väldigt lång tid utvecklas till citroner, andra år har jag inte samma tur.
Lager
Jag har ett stort lagerträd i kruka som konstant har sköldlöss men som ändå växer vidare trots detta och hård beskärning varje vår. Övervintrar inne i stallet frostfritt och står ute på sommaren i pergolan. Skördar de blad som behövs och torkar inne.
Körsbärskornell
Jag har en äldre buske av Conus mas (Körsbärskornell) som lever en tynande tillvaro i hönsgården där den bodde innan hönsen flyttade in. Den har gett en enda skörd av bär som var sötsyrliga men smaken var så pass intressant att jag ville ha några särskilda sorter framtagna för just direktförtäring och i maj 2020 hittade jag två plantor som importeras från Polen, sorterna ‘Bolestraszycki’ och ‘Szafer’. Dessa planterades på stora trädgårdslandet för att få bra jord men också bli inhägnade för vilt. Det viktiga är att låta bären mogna ordentligt innan man smakar, de ska ätas först när de är mogna och börjar falla från trädet. Buskarna köptes på Öland hos www.bstrootradochbuskar.se som har många spännande växter.
‘Bolestraszycki’ får bland de största bären av alla polska sorter med en medelvikt på 5-7,6 gram enligt vissa sidor och 3,3 g enligt andra och längden 3 cm. Frukterna är päronformade och har en mörkröd färg. Kärnan ska vara 14% av fruktens vikt och sockerinnehållet bland det högsta hos Cornus mas, 14-16 %. Syra 2,8% , c-vitamin 60 mg/100 g, antocyaniner 150 mg/100g och polyfenoler 440 mg/100 g. Sorten är medeltidig och bären ska mogna i mitten av september.
‘Szafer’ har ett högt c-vitaminvärde 75 mg/100 g och 16% sockerhalt, 2,4 % syra och ganska högt innehåll av pektin. Antocyaniner 160 mg/100 g och polyfenoler 460mg/100g. Bären blir ca 3 gram tunga och 2,8 cm långa. Mognar i slutet av augusti och denna sort har den längsta skördetiden av alla, över en och en halv månad. Busken växer inte så fort och blir konformad.
Sötrönn
En nästan helt vanlig rönn, men med större blommor och lite sötare och större rönnbär. Den heter Sorbus aucuparia var. edulis och har också lite större och mörkare blad än hos arten. Trädet kan bli 8-10 meter högt och få 6 meter bred krona. Bären passar bättre än ”vanliga” rönnbär till gelé och sylt och hos vissa kloner kan man också äta av bären direkt efter första frosten. Mitt träd står torrt, soligt och i sandjord.
Hej tack för all bra information du förmedlat här.
Jag undrar vart du köpte ditt Illinois everbearing mullbärsträd nånstans?
GillaGilla
Hej David!
Varsågod 🙂 Jag har handlat lite ovanliga frukt och bärbuskar på B-Ströö handelsträdgård i Byxelkrok på Öland, bland annat Illinois Everbearing och det finns mycket annat roligt där också.
GillaGilla