Odlingsdagbok -Tomat 2019

Det finns alldeles för många olika sorters tomater. Så pass att det blir svårt att välja vilka man ska odla. Biff, randiga, körsbär, plommon, svarta, ryska, pasta, ludna, växthus, F1-hybrider, gula, päron, piennolo, busk, friland, häng, kruk, mini, kulturarv… och så helt vanliga tomater. Jag väljer ut sorter för olika användningsområden, några för att soltorka och andra för att äta som godis eller lägga på smörgåsen.

img_2203

Jag sår mina tomater varje år i februari eller mars i fyrkantiga 9 cm krukor. Krukan bottnas med 2/3 Hasselfors P-jord som ger bra näring åt plantan när rötterna växt till sig och når lite längre ner. På så vis slipper jag en omplantering. Den övre 1/3 är näringsfattig Weibulls såjord och jag sätter ofta 2-3 frön i varje kruka, petar ner dem ytligt och lägger vermiculite (ett poröst vulkaniskt material som reflekterar ljuset och bibehåller fukten på ytan och kan göra att man slipper grön beläggning på jordytan) ovanpå sådden.

Jag fyller inte krukorna ända upp med jord dock. Lite senare, när de blir äldre,  fyller jag på med jord till kanten för att stödja upp dem lite. När man fyller upp med jord på stammen bildar plantan nya rötter på stammen, och det är en stor fördel. Därefter placerar jag krukorna ovanpå golvvärmen i tvättstugan eller i odlingskuvöser med undervärme. Det gör ingenting om de står lite mörkt när de gror. Tomatfrön sägs gro bättre om de får ljus på sig under groningstiden, men jag tycker det känns lite märkligt då man gömmer fröna 3-5 mm ner i jorden och där är det ju mörkt.

img_3762

Fröna brukar gro inom en vecka och ivrigt titta upp i krukorna. De flyttas då direkt till platsen framför de franska balkongdörrarna på glasverandan och får ett extra lysrör ovanför sig som står på ca 10-12 timmar per dygn. Jag har T5 lysrörsarmaturer från Biltema med kallvita lysrör 4000K och de fungerar precis lika bra som vilken specialbelysning som helst. Sådderna ska placeras så nära lysröret det går och stå ganska svalt, runt +17-20 grader är bra. Bra dagar lyser också solen in på dem och det är generellt ganska gott om naturligt ljus där de står. När de första paren karaktärsblad (de ”riktiga” bladen) har växt ut flyttas plantorna till vinterträdgården där de för växa till sig ytterligare innan de flyttas ut till växthuset.

Runt en månad efter sådd brukar det vara dags att omplantera i större krukor. Från 11 cm krukor till 15 cm. Jag vattnar plantorna noga ett par timmar innan omplantering, då brukar de må bättre och inte bli hängiga. Jag tömmer plantan eller plantorna försiktigt ur sin kruka och delar dem försiktigt och försöker få med så många rötter som möjligt. Nu kommer något av de viktigaste att tänka på; lyft inte plantan i stammen. Då kan man råka bryta eller klämma sönder stammen med ledningsbanorna för vatten och näring. Jag lyfter dem i bladen och det gör inte något om ett blad går av, det växer ut nya. Plantorna sätts ner djupt i den nya krukan, upp till 75% av stammen går att fylla jord på då det bildas nya rötter på stammen. Jag knipsar bort hjärtbladen (de första bladen som plantan får när den tittar upp) och ser till att de unga karaktärsbladen hamnar ovanför ytan. Ligger de emot jorden kan de mögla. Efter plantering ställer jag krukorna i vattenbad runt en halvtimme så att det blir blött nere vid rötterna, eftersom jag ställt plantorna mer eller mindre på botten i den nya krukan. Vattnar man bara ovanpå brukar vattnet inte räcka ända ner. Sen behöver man inte vattna på rätt många dagar.

Vissa sorter planteras sedan vidare i odlingslådor i växthuset och andra i trädgårdslandet. Därför väljer jag ut sorter som passar till de olika förutsättningarna redan när jag köper fröna.

img_1976
Gardeners Delight

2019 såddes följande sorter.

Körsbärstomater

  • ‘Mei Wei’.
    En hög sort från Kina som tidigt ger söta och goda tomater runt 20 g. Ny sort för mig 2019. God smak men hamnar inte på topp. De som är odlade i växthus fick mer smak än de på friland.
    (Frö via byte)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.
  • ‘Outdoor Girl’.
    En lägre busktomat som enligt uppgift ska bli runt en meter hög och som namnet säger trivs den med att odlas utomhus. Får varierande storlekar på frukt, från små till mellanstora. Ny hos mig. Funkade bra att odla ute, gav många tomater och smaken är ganska söt men mild.
    (Frö genom byte)
    Höjd: 100 cm
    Tjuvas ej. 
  • ‘Ildi’.
    En hög tomat som ger gula ovala tomater som väger 10-12 g. Varje klase kan ge upp till 100 frukter. Ny sort för mig. Visade sig vara riktigt rikgivande men smaken lämnade en del att önska. Kommer inte att odla igen.
    (Frö genom byte, från 2018)
    Höjd: 90-120 cm
    Tjuvas.
  • ‘Chocolate Cherry’.
    Mörkstrimmig och söt tomat på ca 2,5 cm som funkar bra både i växthuset och i trädgårdslandet. Har en bra balans mellan syra och sötma. Smaken är inte särskilt wow, inte färgen heller. Dassigt i fråga om båda.
    (Eget frö, från 2017)
    Höjd: 150-200 cm.
    Tjuvas.

    img_5107
    Chocolate Cherry
  • ‘Sun Cherry Premium’ F1.
    Sorten bör helst odlas i växthus för att ge bra skörd och anges vara tidig. Har ett högt Brix-värde. Hade ganska stora förhoppningar på den här sorten men fick ingen wow-upplevelse av denna 2018. Smakar ganska sött och mycket 2019. Ger den en chans till något annat år. Sådd 2019 den 27 februari och första tomaten mognade den 15 juli. Först ut av alla tomater i växthuset.
    Höjd: 175-200 cm.
    Tjuvas.
    (Frö från Plants of Distinction. Bf 2018)
  • ‘Indigo Blue Berries’.
    Fylld med nyttiga antocyaniner och ska ha en smakton av plommon. Ser läcker ut med sin mörka färg som blir nästan svart som mogen. Ny sort hos mig. Blev bleka och inte alls lika mörka som på bild och smaken var syrlig och rätt konstig/läbbig. Kommer inte att odla denna tomat igen.
    (Frö via byte)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.
  • ‘Fuerteventura’.
    Egen sort som jag tagit hem från Kanarieöarna 2017 och som i grunden mest troligen är en F1-hybrid. Denna sort odlar jag ett par plantor av varje år och väljer ut den bästa som jag odlar året efter. Förhoppningen är att få fram riktigt en god tomat. Formen är oval och färgen gulorange. Första året gav en planta mycket goda små tomater och de mognade i lagom tid medan den andra plantan var långsam, tomaterna mognade sent och fick väldigt tjockt skal. År två, 2019, blev tomaterna ganska jämna i storlek, smak och sötma men en var lite godare och hade något tunnare skal. Spricker inte lika lätt som andra sorter. Odlas i växthus.
    (Eget frö)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.Läs gärna mer om F1-hybrider här: https://tradgardsmakaren.wordpress.com/2018/02/04/nar-tomaten-blev-sur/

    img_2374
    ”Fuerteventura”. Frön från en tomat gav olika resultat. Den bästa (högra) odlar jag nu vidare på.
  • ‘Supersweet 100’ F1.
    Som namnet säger en söt körsbärstomat med god smak. Den är kraftigväxande och ger ganska glesa klasar och funkar för mig bäst i växthus.
    (Frö från Weibulls. Bf 2018)
    Höjd: 150-200 cm.
    Tjuvas.
  • ‘Sungold Smedsta’.
    Ytterligare en sort som har ett ursprung ur en F1-hybrid som kommer från granngården Smedsta. Har visat sig ge väldigt goda gulorangea tomater år efter år. Växer starkt och tomaterna är så söta, som små karameller. Bäst smak av alla frilandsodlade tomater 2019. Sådde om denna sort efter att den inte grott på 2 veckor.
    (Eget frö, från 2014)
    Höjd: 150 cm
    Tjuvas.
  • ‘Gardeners Delight’.
    Ger 3-4 cm stora körsbärstomater med fin smak och är en pålitlig sort som ger ordentligt med frukt hela säsongen. Kan odlas både i växthus och utomhus. Kommer ursprungligen från Tyskland. Ger många tomater som är lite kantiga och större än körsbär och med lite neutral smak. Verkar ej spricka så lätt.
    (Frö från Weibulls. Bf 2018)
    Höjd: 125-150 cm
    Tjuvas.

    img_5106
    Gardeners Delight

    Tomater för ute och inne

  • ‘Bloody Butcher’.
    Trots namnet är det här en mycket tidig tomat som smakar gott och kan användas till det mesta. Har varit väldigt tålig här tidigare och jag har haft den både inne i växthuset och på friland.
    (Frö från Weibulls. Bf 2015)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.


    ”Vanliga” tomater 

  • ‘Black Russian’.
    Kulturarvssort från Ryssland. En hög sort som ger mahognybruna normalstora tomater. Sorten är gammal och omtyckt så det blir spännande att prova den i år. Ska fungera både i växthus och utomhus. Tomaterna blir väldigt stora, som bifftomater, och spricker snabbt och ruttnar på plantan. Färgen är inte heller mahognybrun utan mer röd med lite mörkare nyans, som man lätt kan ta för att den börjat ruttna. Mycket fruktkött och lite fröhus, lite lös konsistens som är något mjölig. Smaken är medelst men inte mycket umami.
    (Frö via byte)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.

    img_5103
    Black Russian
  • ‘Scorospelka Krasnaja’.
    Busktomat för friland eller växthus. Olika uppgifter finns om storlek på denna tomat, från 50 gram till 100 gram. Den är ny hos mig så det blir spännande att se vad det blir av denna. Gav normalstora tomater som är saftiga med mild tomatsmak.
    (Frö via byte)
    Höjd: 50-70 cm.
    Tjuvas ej.Plommontomater
  • ‘Sweet Casaday’ F1.
    Gulrödstrimmig och avlång. En spännande sort som är ny för mig. Ska gå att odla i växthus eller utomhus. Kommer från samma förädlare som tagit fram Green Zebra som jag provat tidigare. Rätt okej smak till en början men på tallriken med en viss touch av jäst/rutten i eftersmak. Funkade bra ute och gav mycket frukt.
    (Frö från Webulls. Bf 2020)
    Höjd: 120 cm
    Tjuvas.
    • ‘Taxi’.
      Fick tips om denna busktomat från en som odlat utomhus och lyckats bra. Ger tidigt gula tomater som är lite syrliga och väger 100-120 g. Ganska blaskig och menlös smak. Älskas av små larver medan de orangea tomaterna intill verkar ointressanta. Kommer inte odla igen.
      (Frö via byte)
      Höjd: Låg
      Tjuvas vid behov. 

      img_5097
      Taxi
    • ‘First in Field’.
      En busktomat på dryga metern som är tidig och ger ganska små tomater runt 60 g.  Blev knappt en halvmeter hög ovan jord, men har å andra sidan planterat ner den ganska djupt. Många av tomaterna spricker. Finns en liten sötma i smaken och storleken på tomaterna är lite större än de ”vanliga” körsbärstomaterna.
      (Frö via byte)
      Höjd: 100 cm.
      Tjuvas ej.

      img_5094
      First in Field
    • ‘Stupice’.
      Tjeckisk kulturarvssort för odling utomhus. Ger saftiga tomater tidigt och är köldtålig. Har en söt smak med hög syra. Blir en Mått bra ute men fick en lätt blaskig smak. Inte så hög planta och tomaterna är ganska små. Ny hos mig. Tjuvas. (Eko-Frö från Odlingsklubben, från 2019)
      Höjd: 100 cm.
      Tjuvas.

      img_1366
      Tomatodling i växthuset

      ‘Ukranian Purple’.
      Kulturarvssort från Ukraina. En hög tomat som är lilasvart och ser superläcker ut. Har läst att den inte spricker så lätt och ger stor skörd vilket låter lovande då denna är ny för mig. Gav många tomater men de ser inte ut som förväntat med läcker mörk färg utan lite dassigt orange. Har en möjlig konsistens och mild smak. En riktig ”ingentingare”. Dessutom blir de fläckiga och fula med ruttna partier.
      (Frö från Odlingsklubben, från 2019)
      Höjd: 200 cm
      Tjuvas.

      img_5090Ukrainan Purple

  • ‘Moskvich’.
    Rysk kulturarvssort. Busktomat (?) som ska fungera bra i vårat klimat utomhus och ge stora tomater tidigt. Fyllig tomatsmak och spricker inte så lätt. Svårt att hitta korrekt info på nätet om denna sort. Anges vara både indeterminate och determinate, tjuvas och tjuvas ej. Även höjd olika. Hos mig blev den rejält hög. Är väl inte särskilt fyllig i smaken men någon sötma finns. Konsistensen lite mjölig. Frukten blev rejält stor.
    (Frö från Odlingsklubben, från 2019)
    Höjd: från 50 cm till 200 cm
    Tjuvas (?) 

    img_5099
    Moskvich
    img_1366
    Tomatodling i växthuset

    Växthustomater

     

    • ‘Moneymaker’.
      Kulturarvssort från England. En hög sort som ger ”vanliga” tomater som väger runt 100 g och sitter i klasar med 6-10 frukter. Ska ha väldigt god smak men smakar inget speciellt efter provsmakning. Ny sort hos mig. 15 juli 2019 är första tomaten mogen men alla är angripna av pistillröta. Sitter i vita lådorna tillsammans med Black Russian och Indigo Blue Beauty som inte visar någon pistillröta.
      (Frö via byte)
      Höjd: 200 cm.
      Tjuvas.
    • ‘Ace 55 VF’.
      En kulturarvssort som ger söta tomater utan syra som bäst äts färska. Ska bli spännande att smaka denna sort som är ny här. Tomaten blir 60-75 g stor. Kompakt planta som är motståndskraftig mot Fusarium och Verticillium. Plantan i växthuset mådde inte bra, den ute var frisk men gav inte så många tomater och de var i väldigt varierande former och storlekar. Mycket fruktkött, lite mjölig
      (Frö via byte)
      Höjd: 60-75 cm.
      Tjuvas ej.Vintertomater / Piennolotomater
    • ‘Vesuvio Giallo’.
      Plommontomat som går att lagra några månader. Dock inte lika hållbar som andra vintertomater. Blir gul och anges bli mycket smakrik. Odlade utomhus 2019 och den sprack och blev väldigt ful. Inte särskilt god smak att äta färsk.
      (Frö från Gourmetgarage. Bf 2020)
      Höjd: hög
      Tjuvas.
    • ”Kenneths Piennolo”. Av många en eftersökt sort som jag nu också ska prova. Ursprung lite osäkert, förutom att det är Kenneth som tagit frön från en röd tomat som haft bra lagringsegenskaper och spridit dessa frön vidare. Sprack på friland 2019 och bladen krullar ihop sig på denna sort.
      (Frö via byte)
      Höjd: hög
      Tjuvas.

     

    img_5089
    Bifftomat ‘Indigo Blue Beauty’

    Bifftomater

  • ‘Indigo Blue Beauty’.
    En favorit som jag gärna odlar igen och igen. Stabil, lite hård och matig tomat som är mörk och fylld med anotcyaniner med en vikt mellan 100-200 g. Upplever att den kan ha lång mognadstid. Den är länge mörklila och grön innan den växlr färg till mörkröd. Söt och perfekt på smörgåsen. Tålig mot sprickbildning och tål sol väldigt bra. Odlas bäst i växthus. 2019 spricker den lite men har mycket söt fruktig smak.
    (Frö från Weibulls. Bf 2019)
    Höjd: 200 cm.
    Tjuvas.

    img_5084
    Indigo Blue Beauty
  • ‘Orange Welington’.
    Favorit nummer två bland de bifftomater jag odlat. Den har nästan bara kött och inget fröhus, är söt och jättegod. Tomaten är som namnet säger orange och kan väga från 150-400 g. Ger frukt tidigt och den har fungerat lika bra utomhus som i växthuset.
    (Frö via byte. Bf 2015)
    Höjd: 175-200 cm.
    Tjuvas.
  • ‘Marmande’.
    Fransk klassiker som jag provat första gången 2019. Det är en busktomat som passar bra att odla på friland. Blir inte så hög, enligt vad jag läst under en meter, och får oregelbundna frukter runt 200 g.
    (Frö via byte)
    Höjd: 150-200 cm.
    Tjuvas vid behov. 
  • ‘Mortgage Lifter’.
    Rejäl bifftomat från USA som ska bli rosa och har mycket fruktkött och få frön. Passar bra i salsa. Plantan blir hög och passar bra ute eller i växthus. Färgen blir i verkligheten lite rödorange, långt ifrån rosa. Har rätt tjockt skal, lös konsistens, lite syra och beska i smaken men smakar ändå tomat. Den 14 juli kunde jag skörda första tomaten som var en ”catface”, dvs missbildad. Lite vattnig konsistens men mörkt fruktkött och okej tomatsmak utan ”wow”. Plantan i sig mår uselt medan de bredvid (Ananas Noire och Indigo Blue Beauty) mår toppen. Tomaterna verkar spricka lätt. Plantan på friland mår betydligt mycket bättre och ger en rejäl skörd.
    (Eko-Frö från Odlingsklubben, från 2019)
    Höjd: hög.
    Tjuvas.

    img_5092
    Mortgage Lifter
  • ‘Ananas Noire’ (Black Pineapple)
    När man ser bilder på tomaten är den svår att motstå. Färgen är grönrödgul. Ny sort för mig som jag är väldigt spänd på. Kan ge tomater som blir upp emot 750 g med söt smak med inslag av citrus. Kan odlas på friland eller i växthus. Färgen blev inte riktigt som på bild, men lätt gröngul. Lätt att missa att den är mogen på grund av det.
    (Frö från Odlingsklubben, från 2019)
    Höjd: 150-175 cm.
    Tjuvas.

    img_5088
    Ananas Noir
    img_2520
    Skörd 2018

    Kalender 2019

  • 20 mars 2019
    Tomatplantorna är nu 1 månad gamla och har skolats om till större fyrkantiga krukor 15×15 cm och i P-jord från Hasselfors. Jag satte ner dem djupt i krukan så att jorden täcker lite över hjärtbladen för att de ska bilda nya rötter på stammarna. Nu flyttar de också från vardagsrumsgolvet innanför de franska balkongdörrarna till den lite svalare vinterträdgården och får extra belysning.
  • 30 mars 2019
    Hälften av tomatplantorna har flyttat ut i växthuset och övernattar med fiberduk ovanpå samt stödvärme från en fläkt som startar om det blir kallare än +4 grader. Såg väldigt välmående ut efter första natten, så resterande tomatplantor får också flytta ut till växthuset så att de får bra med ljus och lite svalare temperatur vilket förhoppningsvis gör dem knubbiga och stabila.
  • 15 april 2019
    Börjar näringsvattna plantorna med biologisk tomatnäring från Weibulls som består av naturliga ferment från bearbetning av sockerbetor. Den är godkänd för ekologisk KRAV-odling.
  • 1 maj 2019
    Tomaterna som ska bo i växthuset har planterats i sina kärl. I botten brunnen gödsel från hästdynghögen och ovanpå det sållad kompostjord. Har blandat i kalk, benmjöl och aska i jorden. Ovanpå ligger smuligt hösilage som marktäckning.
  • 20 maj 2019
    Flera av tomaterna i växthuset har börjat blomma.
  • 26 maj 2019
    3 månader sen sådd och alla tomater som ska bo utomhus har planterats ner i nya planteringslåda vid pergolan och fått egen bambupinne. Här är sol hela dagen och ofta ganska vindskyddat. Ett par sorter har redan börjat blomma och Outdoor Girl har redan fått en liten grön tomat.
  • 15 juli 2019
    Första tomaten i växthuset skördad!

10 reaktioner på ”Odlingsdagbok -Tomat 2019

  1. Bilden på din tomatodling i växthuset är så vacker! Så inspirerande! Jag har precis sått mina allra första tomater – trots att jag först bestämt mig för att inte odla tomater i år. Ska bli spännande att se hur det blir, och framförallt om det blir!

    Gilla

      1. Ja, det verkar väldigt roligt med tomatplantor! Hade fått för mig att det var alldeles för krångligt för mig, men jag bestämde mig för att våga ändå. Det kan ju inte bli mer än fel liksom! 🙂

        Gilla

  2. Dave

    Tusen tack för en väldig bra läsning om dina tomat erfarenheterna. Mycket jobb bakom detta men så tacksamt att du delar. Jag har odlat i ca 5 år nu … min favorit är Buffalo Beefsteak F1 som du verkar ha missat 🙂 … kanske …. I år ska jag testa Bloody Butcher tillsammans med mina Buffaloes. Vilket datum har du plockat din tidigaste tomat?

    Gilla

    1. Tack 🙂 Jag har plockat tomater strax innan midsommar. I växthuset. Denna säsong sådde jag tomaterna på juldagen så jag hoppas på tidigare skörd i år. Jag har inte provat Buffalo Steak, och kommer nog inte göra det heller för jag ska satsa till 100% på icke-hybrider så jag kan ta eget frö framöver och vara säker på vad jag får. Lycka till med dina tomater 🙂

      Gilla

      1. Dave

        Hej igen. Jag förstår helt målet att blir fri från F1-fröer. Jag är rädd att icke F1 mognar för sent och ha risk för sjukdomar. Men egentligen har inte provat s k heirlooms ännu. Så det blir extra kul med Bloody Butcher i år och testa att samla egna fröer. F1-fröer är inte billigt. Super spännande med din juldags-tomater …. Du bor inte på Kanarieöarna? Vore kul om du bloggar om det. Jag tror du ordnar tomater till lång fredag 😀 Ha det gott och tack igen !

        Gilla

Lämna en kommentar