Guide till en vacker rabatt

Med den här steg-för-steg guiden får du hjälp att kombinera ihop växter till drömrabatten. Det är nästan som att lägga pussel, fast med levande växter.

 

en06_4 (209)

Vackra rabatter drar blickarna till sig och ger trädgården en extra touch. Oftast finns det en mycket väl genomtänkt plan bakom den lyckade planteringen men det finns givetvis underbara rabatter som är helt spontana och utan någon som helst planering bakom. Det är många parametrar som ska falla samman, att bara köpa lite växter och sen gräva ner dem på första bästa lediga plats blir sällan bra.

Det här behöver du:
* Papper
* Blyertspenna och suddigum
* Linjal
* Dator med kalkylprogram för att göra tabeller
* Böcker med fakta om växter

1.Läge

Bestäm var du vill anlägga din nya plantering. Ta reda på vilka förutsättningarna är och observera gärna platsen under en hel dag (helst mitt i sommaren) så får du reda på hur många timmars sol det blir, om du inte redan vet det. Om det finns gammal jord på platsen måste du veta om det är lera eller sand, eller mitt i mellan. Det styr vattengenomsläppligheten. Lera binder vattnet längre och kan bli så tät att det blir pölar medan sand dränerar bort vattnet fort. Detta kan påverka växterna mer än man tror. När du väljer ut växter ska du ta hänsyn till läget, skuggiga platser får skuggtåliga växter och heta torra platser soltåliga stenpartiväxter. Likaså om platsen är fuktig måste du använda växter som tål just fukt. Är platsen blåsig känner du säkert redan till det och kan undvika växter som är veka och med långa ostadiga stjälkar.

2. Storlek och form

En plantering kan ha precis vilken form som helst. Fyrkantig, rund, rektangulär, oval, njurformad eller fullständigt oregelbunden spelar ingen roll, däremot är det viktigt att tänka på storleken. En pytteliten rabatt under 1 kvadratmeter är svårare att sköta än en större rabatt. Den kräver mer vattning och faktiskt trivs växterna bättre om de får sällskap med varandra i större partier. En stor rabatt kan bli svårskött eftersom man måste trampa runt i den för att nå eventuella ogräs. Då kan man lägga in trampstenar eller plattor att gå på. För att man ska nå att rensa bör rabatten från ena hållet inte vara bredare än 120 centimeter. Kan du nå den från två håll blir det alltså 240 centimeter. Rabatten kan vara strikt modern eller gammaldags, ha bara växter eller med dekorationer i forma av stenar, vattenbad eller skulpturer.

3. Zon och tålighet

Alla växter klarar inte alla platser i landet. Det finns en zonindelning som berättar vad du har för zon där du bor. En väl vindskyddad trädgård i en stad kan ha en zon lägre än angivet medan en utsatt plats i en svacka kan ha en zon högre. Med hjälp av informationen om zoner kan du enkelt utesluta de växter som har en lägre zon än du. Vill du ändå prova en ömtålig favoritväxt måste rabatten vara väldränerad främst höst och vintertid och gärna vara uppbyggd på höjden.
Zonkarta finns på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida.

DSC_0094 6

4. Listan

För att komma vidare i planeringen är det en stor hjälp att göra en lista eller tabell som man senare kan fylla i. Jobbar man i datorn är det lätt att ändra växter, skriver man för hand kan det bli rätt mycket suddande. Listan ska innehålla ett antal fält där man skriver in exempelvis växtnamn på svenska och växtnamn på latin, höjd, färg, blomtid men också bladform och bladfärg eller om växten är vintergrön, doftar, har vacker höstfärg eller andra önskade egenskaper. i tabellen fyller man i alla möjliga tänkbara favoritväxter, sen jämför man alla kolumner tills man har hittat en rimlig balans. Det är enkelt att se om alla växterna blommar i maj-juni eller om blomtiden är utspridd över en längre tid, om färgerna på växterna matchar och om det är en balans mellan höga och låga växter. I listan ska man även skriva in planteringsavstånd så att man senare vet hur nära växterna kan sitta varandra.

5. Färgskala

Alla har sina egna favoritfärger och det är viktigt att hålla samman färgskalan så att det inte blir för blandat. Någon väljer att bara använda vita och cremefärgade blommor, en annan blir varm och glad av blommor i rött, gult och orange medan en tredje föredrar lite försiktigare pasteller i ljust rosa, lila och blått. Att blanda dessa tre olika färgskalor i en och samma rabatt ger garanterat ett rörigt intryck. Välj ut några färger som passar dig och tänk på att den gröna färgen alltid kommer att närvara när du arbetar med växter. Blanda gärna upp med avvikande bladfärger i exempelvis silver, rött och brokbladigt.

6. Typ av växter

Perenner kallas de växter som vissnar ner på hösten och kommer igen på våren. De är vanligast i en rabatt men för att få ännu mer struktur i rabatten kan man använda både buskar och små prydnadsträd. Större träd är inte lika bra eftersom deras stora rotsystem stjäl mycket av näringen. Till vintern när alla perenner vissnat ner är det fint om man har buskar med vintergröna blad, exempelvis buxbom eller små rododendron, eller vackra grenar att titta på som till exempel ormhassel med spiralvridna grenar.

ha08_1 (151)

7. Blomfärg

Först och främst brukar man bestämma blommornas färg. Många blommor har en mängd olika färgvariationer till exempel dagliljor, iris och rosor medan andra bara har en enda färg att välja på. En del växter kan till och med ändra färg beroende på blomstadie, rosor brukar kunna ha mörka knoppar och ju mer blomman slår ut desto mildare blir färgen. Från mörkgul till nästan vit eller cerise till ljusrosa. Skriv ner i listan de växter du väljer ut med sina korrekta sortnamn och färger och fyll i de kolumner du kan.

8. Höjd

En dynamisk rabatt behöver växter som är både höga, medel och riktigt låga. När du tittar på rabatten framifrån ska det vara som en pyramid med högst växter längst in och i mitten. För att de ska få stöd planterar man medelhöga växter runt om och de låga sätts längst fram och även in emellan de andra växterna om det blir tomrum. Har du valt ut växter efter blomfärg måste du nu se till att de även har olika höjd.

9. Blomtid

Alla rabatter behöver inte blomma hela säsongen. Är du alltid borta på sommarsemester i juli finns det inte någon anledning till blomning under den perioden. Har du en plats i trädgården där du fångar den första vårsolen är det viktigt att blomningen är praktfull i mars-april och rabatten vid grillplatsen kanske ska vara finast i juli-augusti när man utnyttjar platsen som mest. Givetvis kan du komponera en rabatt som är vacker hela säsongen, men du kan inte bara använda dig av blommornas färgprakt i sådana fall, det räcker oftast inte till.

_DSC0004_v

10. Bladfärg och blomform

För att en rabatt som inte är i sin praktfullaste blomning ska kännas riktigt tilldragande tar man hjälp av bladverket. Många blommande växter har en snarlik grön färg och bladform och utan en endast blomma utslagen blir rabatten bara ointressant grön. Förutom variationen bland de blommande perennerna finns det ett stort utbud av bladväxter idag som inte ens blommar och som uteslutande används för sina vackra blad i olika färger. Från skimrande silver till lime och oxblodsrött eller brokiga i olika färger. En annorlunda bladfärg kan man även få från buskar och träd, till exempel små japanska lönnar som också har intressant bladform.

Vill man vara extra noga ska man även titta på blommornas form så att inte alla har formen av exempelvis en prästkrage. Det finns blommor med spiror, bollar, flata blomställningar och yviga toppar och allt där emellan. Väljer man olika blomformer kan man utskilja varje blomsort ännu mer och det blir både vackrare och intressantare att titta på.

11. Bladform och växtsätt

Perenner som inte blommar har som det står ovan endast bladen att visa upp. Om de har en avvikande bladfärg har man kommit långt i planeringen men man kan förutom det vara observant på dess bladform. Har man otur annars kanske alla blad ser likadana ut istället för att några är stora och ovala, andra smala och gräslika eller flikiga och små.

När man pratar om växtsätt är det främst hur växten ser ut i silhuett man är intresserad av. En del växter breder ut sig på ett luftigt och lite okontrollerat sätt medan andra är strikt strama i sin framtoning. Med hjälp av ett ritblock kan man försöka skissa formerna på växterna man känner till och kombinera växter som avviker från varandra bredvid varandra.

_DSC0098_bill (48)

Det slutliga valet

När listan är full av vackra, intressanta och tilldragande växter är det dag för gallring så att man får fram rätt antal och rätt blandning på växter. Hur många sorter man ska ha beror helt på storleken på rabatten. Något viktigt att tänka på är att växter som planteras många tillsammans ger en lugnare och mer harmonisk rabatt än där det sitter tjugo, trettio olika sorter. Med större antal av en och samma sort framträder just den sortens karaktär mycket bättre.

Planteringsbeskrivning

Med hjälp av listan är det nu dags att skissa på placeringen av växterna för att se hur de fungerar tillsammans. Varje växt ritas in på en skiss med en ring i rätt avstånd från varandra. Ofta anges avstånd i c/c vilket betyder centrum/centrum, ibland står det enbart växtens bredd. Står det c/c 40 betyder det samma sak som att växten är 40 centimeter bred. Varje ring kan sen färgläggas i rätt blomfärg så att du ser hur färgerna fördelat sig. Att kombinera ihop växterna så att de står på rätt ställe med skiftande blomfärg, bladfärg, höjd och annat viktigt är ett tidskrävande men mycket roligt pussel som kan ta veckor. Men med en god planering kan du få den vackraste rabatten någonsin.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s