Saker vi inte borde gjort – enligt andra

Vi gör saker som vi inte borde. Och ändå skriver vi om det på Facebook och får såklart reda på att det var vansinnigt fel, att vi borde skämmas, be om ursäkt eller förpassas till andra sidan jorden. Detta fenomen gäller även i trädgårdsgrupper.

Det kan vara ganska kul att läsa dessa inlägg och kommentarer, med tanke på att de flesta ändå har gjort ”det” men låtsas som om de är oskyldiga. Det är lite som att kissa i duschen, frågar du folk så får du alltid svaret att ”nej, sånt gör jag verkligen inte” men jag tror att procenten ändå är ganska hög.

Här är sakerna du troligtvis någon gång gjort men som du inte vill erkänna att du gjort:

 • Tagit ett skott eller en stickling från en krukväxt i väntrummet hos tandläkaren.
  Här får du veta att det är omoraliskt, att växten du stal sticklingen ifrån nu är skadad och troligtvis kommer att dö, att om alla gjorde så skulle det inte bli någon krukväxt kvar, att det är någon annans ägodel och att du nu ska skämmas och lämna tillbaka den.2015-04-11 12.55.12
 • Tagit med frön eller sticklingar hem från annat land. Värsta scenariot är om du tagit dem från ett land utanför EU.
  Du får nu reda på att du sprider växtsmitta runt om i världen och att det krävs sundetscertifikat och importgodkännande för att frakta små frön i din resväska. Troligtvis är det du tagit hem också utrotningshotat och du är nu medbrottsling till att sällsynta växter utraderas från jordens yta. Detta tilltag med privatimport kan till och med äventyra ekorrars hälsa och rubba hela det ekologiska ekosystemet.
 • Använt roundup när du fullständigt ballade ur på det där jävla ogräset i trädgårdsgången. 
  Du har dödat i princip alla vattenlevande mikroorganismer i hela Östersjön och äventyrar binas och humlornas fortlevnad. Sen får du också veta att du får leva med ovissheten om du smittats av cancer av själva preparatet.
 • Tagit frön i en Botanisk Trädgård eller stor park.
  Detta är verkligen inte okej eftersom alla andra är jätteavundsjuka på att just du nu har frön från en lite mer ovanlig växt som du troligtvis aldrig ändå kommer få att gro. Det spelar faktiskt ingen roll om frökapslarna redan låg nedklippta i en skottkärra på en undanskymd plats bredvid en stor kompost, det är ändå jävligt orättvist mot alla andra._DSC0001HPC (11)
 • Odlat grönsaker i upphöjd växtbädd byggd av tryckimpregnerat virke.
  Förutom att du förgiftar hela din omgivning, miljön i stort och kanske också din grannes trädgårdsland som ligger 20 meter bort så kommer du troligtvis bli väldigt sjuk av de grönsaker du odlat och sen äter.
 • Beskurit fruktträd fel årstid. Eller på fel sätt. 
  Den som råkat klippa sitt äppelträd i december eller vinranka i mars riskerar att få en lektion i ”den rätta läran” vilket innebär att man får små noveller om när växterna faktiskt ska beskäras enligt nya, och gamla, rön. Har du misslyckats med att lägga ett snitt fel eller gud förbjude, råkat lämna en liten tapp från en bortklippt gren får du nu höra att ditt träd förmodligen kommer få kräfta/svamp/ohyra/virus och dö ganska snart. Alternativt kommer det förblöda till döds under kommande säsong.
 • Odlat grönsaker i murarbaljor eller andra plasttråg.
  De flesta av dessa hinkar, baljor, byttor och tråg är inte livsmedelsgodkända och därmed blir dina grönsaker oätliga. Det sipprar ut konstiga ftalater och polykarbonater och andra ämnen som du inte kan uttala namnet på och dessa ämnen sugs upp likt en disktrasa direkt in i din fina tomatplanta. ÄT EJ!
 • Nyplanterat lupiner och sparat en sibirisk björnloka bara för att den är vacker. 
  Svenska floran är nu på ruinens brant och så gott som utslagen, och det är ditt fel! Att diken växer igen av dessa lupiner och björnlokor är ditt ansvar och trots att du klipper bort frökapslarna varje år får du reda på att du nu måste gräva upp dina vackra blommor och helst använda roundup så att de inte kommer tillbaka. Problemet är då att du i princip har dödat alla vattenlevande mikroorganismer i hela Östersjön och äventyrar binas och humlornas fortlevnad. Sen får du också veta att du får leva med ovissheten om du smittats av cancer av själva preparatet.Lupinus_Red_arrow_ch07
Annonser

8 reaktioner på ”Saker vi inte borde gjort – enligt andra

 1. Erkänner mig skyldig på två punkter, varav en var att plantera lupiner, men den dog ändå efter några år, lupiner på Gotland är inget ogräs av nån anledning.
  Annars har jag inte upplevt några pekpinnar faktiskt, eller dålig stämning på alla mina bloggår inom trädgård, tycker vi verkar vara ett trevlig släkte! 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s