Skrämmande dålig kvalitet Bauhaus

Precis som några skrivande kollegor till mig redan har gjort vill jag nu själv uppmärksamma ett stort problem som syns allt oftare i större affärskedjor. Nämligen den rejält dåliga kvalitet på växter som säljs. Om de nu säljs vilket jag inte hoppas för då är det rejält synd om kunderna. 

Stäppsalvia på ruinens brant

Idag besökte jag Bauhaus i Norrköping och var nyfiken på vad de hade för utbud. I utehallen visades det upp hylla efter hylla med växter som antingen var döda, vissna, halvdöda, skadade eller drabbade av skadedjur. Jag blev rätt förvånad över att de inte plockat undan exempelvis dvärggranarna som uppenbart var döda (barren knastertorra och trillade av) eller tujorna som var nästan lika knastertorra. 

Fel
Den här filmen finns inte
Granar med knastertorra barr

På ett bord salufördes rosor med mjöldagg, trips och spinnkvalster och lite längre bort girväxta och felbeskurna fruktträd med löss. 

Rosor fulla med skadedjur

Perenner hängde över hyllkanterna (det var inga hängande sorter utan solöga och blågull som är upprättväxande) och vissa av dem som stäppsalvian såg allt annat än fräsch ut. Buxbomsplantornas nya toppskott var bruna liksom hos flera andra växter. Det kändes mer som ett katastrofområde än en växtavdelning.


Just fruktträden bekymrade mig en del eftersom de var ur kollektionen ”Min egen trädgård” från E-planta vilket ska borga för god och hög kvalitet med växter utvalda för svenskt klimat. Det funkade bra fram till butik men sen har träden stått för mörkt och fått långa taniga grenar och med kraftigt lusangripna blad. Här tummar man på konceptet och jag undrar över om de som lanserat ”Min egen trädgård” har vetskap om hur deras produkter behandlas och visas upp. Misstänker att de är allt annat än nöjda. 

Girväxta fruktträd med löss och mjöldagg

På en hylla stod skapligt fina (läs; de hängde inte fullt lika mycket som övriga plantor och verkade rätt nyinkomna till butiken) röllikaplantor i stor kruka. De kallades ”Perenn mix” och var inte märkta med namn eller sort. Synd tycker jag, för saknas namnangivelser kan man inte ens googla för att söka efter information om läge, jord eller härdighet om man nu skulle vilja. Det är som att köpa grisen i säcken och hoppas på att det funkar. Risken är att någon handlar och planterar på helt fel ställe.

Buxbom med torra toppskott
Perenn mix. Men vad är det i krukan??

Jag pratade med en trevlig tjej (Hanna) i butiken som stod och plockade med trädgårdprodukter och förklarade vad jag just sett och upplevt och frågade hur det kunnat bli så. Det ärliga svaret var att den som var ansvarig för växterna gått på semester och ingen ersättare tagits in. Helt enkelt personalbrist. Jag frågade inte hur länge den växtansvariga varit borta men uppenbart har personen varit borta en längre tid med tanke på hur det såg ut. Hanna sa också att de fick slänga väldigt mycket växter och hon verkade själv lite skamsen. Hon lovade att vidareförmedla mina kommentarer till chefen.

Halvdöd hortensia

Nå, varför blir jag liksom mina kollegor så upprörd över detta? Jo, för att den som inte är kunnig på trädgård kanske inte har kompetens att bedöma växternas status. Och får hem växter som är både sjuka och har dålig livskraft. Växter med skadedjur och sjukdomar som kan sprida sig till andra delar av trädgården. Eller så kan de få hem träd med grenar som går av vid nästa blåsiga dag. Visst är det upp till kunden att köpa eller låta bli men borde inte försäljaren ha ett ansvar att inte saluföra? Det är som att sälja mat efter utgånget datum eller grönsaker som är mögliga. Eller färgburkar med intorkad färg, rostiga element eller lås med fel nyckel. Eller kläder med trasiga sömmar och dragkedjor. Det blir liksom inte så bra för konsumenten i längden. 

Hängiga kryddor. Möjligen för ampel? Nej då, bara inte vattnade

Så kära konsument, alltså du som köper växter, med eller utan kunskap. Är det inte dags att vi nu börjar ställa krav. Att vi säger till när vi ser nåt vi inte är nöjda med? För under tiden jag gick runt så hörde jag fem andra personer sucka uppgivet och gå därifrån. Men det var nog bara jag som sa till. 

För er som vill veta mer om hur vi konsumener blir lurade. Här skriver journalisten Lena Israelsson om sin upplevelse hos en annan affärskedja: http://odla.eu/1788-2/

Annons

4 reaktioner på ”Skrämmande dålig kvalitet Bauhaus

  1. Pingback: Att gnälla ger resultat – Björktorps Trädgårdsblogg

  2. Sophie Flensburg

    Upplevde exakt samma sak på Bauhaus i Malmö (Svågertorp) i somras. Blev liksom du upprörd över hur de behandlade sina växter (halvdöda och fulla med skadedjur, precis som det du såg). Jag sa till en tjej som jobbade där och hon sa att hon skulle prata med de som var ansvariga, men det var säkert samma anledning som i ditt fall med personalbrist under sommaren. Låter i mina öron som idioti att ha växter då – det är ju på sommaren man köper dem och det är då folk går på semester 😦

    Hur som helst, bra du skriver om det, men det tycks tyvärr inte ha blivit någon förbättring på de år som gått sedan ditt inlägg och det jag såg…. Tack i alla fall 🙂

    hälsningar Sophie

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s