Myten om daggmasken

Nu är det dags att för alltid avliva myten om daggmasken! Det finns personer som på allvar tror att en daggmask som delas på hälften överlever och blir till två nya maskar.

11218809_1147271075299774_8762442156461545747_n

Ledsen att behöva ta död på myten, men en halverad mask är en död mask. Det är bland annat därför du inte ska köra jordfräs i trädgårdslandet. Tänk dig, det blir många halva maskar av det.

En daggmask har en typ av hjärna, eller mer ett litet nystan av nervtrådar i framdelen där maten också sugs in. Där fram finns också ett antal kraftiga blodkärl som fungerar som små hjärtan och könsorganet. Bak på masken finns bara tarm. Utan framdel kan alltså inte bakdelen leva vidare. Bakdelen dör eftersom den inte har någon ”hjärna” som kan styra systemet vidare. Kan ju också vara svårt att leva vidare utan mun att äta med också tänker jag. Det finns dock undantag. En skadad mask som förlorat en mindre del av sin rumpa kan om den har tur läka och leva vidare (framdelen alltså).

Om du sett en halverad mask där framdel och bakdel fortsätter röra sig så är det bara lite muskelkramper. Vad jag har hört så kan en skadad daggmask utsöndra ett ämne, ett feromon, som varnar maskkompisarna från att använda samma kryphål och gångar som den skadade masken. Kompisarna drar alltså! Och det vill vi ju inte.

Maskarna gör väldigt stor nytta i våra jordar, de bökar runt i jorden så att det blidas viktiga luftfickor där det växternas rötter kan hitta livsviktigt syre och de drar ner växtrester i jorden så att växtnäringsämnen frigörs när de bajsar ut resterna.

Så, var försiktig med de små hjälpredorna i trädgården och låt jordfräsen stå kvar i förrådet. Vårgräver du jorden så använd gärna grep i stället för spade!

Länge Leve Daggmasken!

Annons

4 reaktioner på ”Myten om daggmasken

  1. Ja daggmasken ska vi vara rädda om. Jag kallar den min egen PT, personlige trädgårdsmästare, som luckrar jorden så jag slipper gräva. Bra va´ med en PT som inte kräver att man ska jobba själv!

    Gilla

  2. Ulla-Karin DNielsson

    Skulle aldrig köra jordfräs, gräver mycket försiktigt och bara vid behov. Jag lägger istället på en blandning av gamla löv, barkmull och då och då lite dynga i rabatterna och under buskar och träd. Jorden blir full av små organismer, de flesta nyttiga 😄 Daggmaskar är mina absoluta favoriter, dessa små trädgårdsdrängar har en stor plats i mitt hjärta ❤️
    Ps försöker lära mina grodor, paddor och igelkottar att daggmask inte är gott 😄

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s