Enkel broccolimatematik?

Idag ska vi räkna matematik. Grönsaksmatte i sin enklaste form. Du behöver kunna + och % för att hänga med i detta resonemang. Det gäller den här påsen med broccoli som jag plockade fram igår för att så. En gammal kulturarvssort som heter ‘Ramoso Calabrese’ och som utlovar att det ska bli många sidoskott och rik skörd av smakrika broccolirosetter. Sorten är från 1880 och alltså odlad i många, många år. Vilket borde betyda att man faktiskt vet ett och annat om just den här sorten. Som till exempel på hur mycket skörd den levererar i snitt hos en fullständigt normal hobbyodlare som jag.

foto-2017-03-03-16-37-43

Jag har ätit broccoli många gånger och tycker att det är riktigt gott. Gärna lätt fräst i stekpannan med olivolja, vitlök och paprikapulver. Därför vill jag i år för första gången odla egen broccoli och köper denna fröpåse. När det är dags att så läser jag på påsen att de ska tryckas ner 1 cm djupt och att de senare ska planteras ut med 40 cm mellanrum. Så långt är jag med.

Det är 250 frön i påsen men även jag inser att det inte går att så alla frön ett och samma år. Det skulle bli åt helvete för fullt i trädgårdslandet och vi skulle få leva på broccoli till frukost, middag, kväll under en lång tid. På påsen står det att det är en ”Amatörsort” och fröfirman riktar in sig på kunder som är hobbyodlare. Att då peta ner 250 frön i påsen känns lite överkurs. Vem behöver 250 broccoliplantor?? Hur lång hållbarhet har fröna? Kan jag så dem även om 10 år eller får jag kasta resten och köpa en ny påse? Det framgår inte av texten, vilket jag tycker att det borde göra eftersom jag misstänker att det inte bara är jag som INTE tänker så 250 broccoliplantor i år. Och om jag sår 10 stycken per år räcker påsens frön i hela 25 år. Jag kanske inte ens vill odla broccoli då. Jag kanske har förätit mig på broccoli och aldrig vill se dem igen.

Men hur många ska jag så då? Ja, allt beror väl på hur mycket broccoli jag vill kunna skörda. Men det kära vänner, det står inte på påsen. Och det är ungefär allt jag behöver veta för att kunna så.

Det är 75% grobart vilket innebär att 1 av 4 frön kanske (OBS! kanske) inte gror. Alltså behöver jag så minst 5 frön för att vara garanterad att jag faktiskt får 4 plantor till slut. Oftast gror ändå fröna och den som sått ”lite” extra brukar står där med lång näsa och alldeles för många plantor. Och eftersom man absolut inte kan slänga en levande liten planta och eftersom föräldrar, grannar, arbetskompisar och andra vänner redan har för många tomater/chiliplantor/purjolöksplantor i sin odling som du redan tvingat på dem måste du faktiskt plantera ut alla dina broccoliplantor, trots att de faktiskt inte riktigt får plats.

foto-2017-03-03-16-38-03

Den mest intressanta frågan är ju inte hur många plantor jag får av broccolifröna utan hur många broccolirosetter jag kan skörda under en säsong. Per planta. I genomsnitt. Eftersom sorten har funnits i 137 år borde ju någon rimligen ha koll på detta. För jag, jag har verkligen ingen aning. Blir det 13 eller 30 rosetter? Och hur många sidoskott kan jag förvänta mig om jag enligt påsen ”skär av blomhuvudena tidigt”? Och hur många rosetter ge i sin tur huvudskotten?

Låt säga att jag nu gillar broccoli så mycket att jag sår 10 plantor. Eller 12 egentligen eftersom jag räknar med att i alla fall 2 inte kommer att gro. Så, i rimligaste fall har jag nu 12 små plantor som ska sättas ut. Om jag odlar dem under nät så att de inte blir uppätna av kålfjärilens larver, att de får gosig hästskit att livnära sig på, vatten vid behov och lagom mycket sol så skulle jag kanske kunna skörda 10 rosetter per planta. Vem vet? Det är i så fall 120 broccolirosetter redan där och om man äter 5 stycken per mål så räcker det till 24 måltider. Vad händer nu om det fullständigt väller fram sidoskott med fler broccolirosetter? Blir det 50% mer, eller 100% mer? Kanske jag sitter där med hela frysen full av broccoli när vintern kommer? Kommer jag BARA ha broccoli i frysen eller får det plats med bönor, sockerärtor, jordgubbar och annat som jag vill ha plats för. Eller måste vi köpa en frys till?

Ja, jag har faktiskt ingen aning för det framgår inte av fröpåsen. Tacka vet jag Blomkålspåsen med sorten ‘Snowball’. 40 frön. Varje frö ger ett blomkålshuvud. I alla fall i min värld. Sår jag 10 frön så gror säkert 7 (det är 70% garanterad grobart på denna) och jag kan med lite odlingslycka få 7 vackra vita blomkålshuvuden att festa på under året. Men broccolin, den är som en mystisk gåta för mig. Jag har ingen aning om vad jag kommer att kunna skörda och det är ju en spännande upplevelse bara det. Gör jag bort mig om jag sår 12 frön? För jag behöver verkligen platsen till de 27 andra grönsakssorter som jag också vill odla i mina upphöjda växtbäddar. Eller behöver jag kanske så fler så att jag verkligen får så mycket broccoli jag drömt om?

Under hösten kan jag återkomma i broccolimysteriet med en resultatrapport. Så länge sår jag mina 12 frön och hoppas på att de levererar lagom mycket.

8 reaktioner på ”Enkel broccolimatematik?

 1. Inga-Lill

  Fast ”Amatörsort” måste den kallas för att få säljas. De stora fröfirmorna har fixat så frö ska registreras för att få säljas och det kostar. Det finns ett undantag och det är ”amatörsorter” som bara får säljas i små portioner. Så även vi som vill så för småskalig försäljning måste köpa dessa amatörsorter.

  Gilla

  1. bjorktorpstradgard

   Dessa lagar! Fast det är inte kostnaden för fröna som jag har några problem med utan vad jag ska göra med 250 frön… Det kanske är så att de lägger i så många för att ni som odlar till försäljning ska få valuta i fröpåsen?

   Gilla

 2. Lars Forslin

  Intressanta frågor du har! Jag vet inte om de är retoriska eller ärligt menade men jag utgår från det senare.
  Anledningen till att du får 250 frön i påsen är att det är en gammal, öppenpollinerad sort. Det är billigt att producera frön av denna och fröna betingar ett lågt pris. Sorten är liksom ursprungssorten för all broccoli, men på 137 år har det hänt väldigt mycket med broccoli och den bild du ser på påsen är med all säkerhet från en betydligt nyare sort som ger stora huvuden. Sorten ‘Calabrese’ ger nämligen små och glesa huvuden, ingen har yrkesodlat den här sorten sedan 1940-talet eller så. På 50-60-talen började nämligen så kallade hybridsorter komma på marknaden och dessa gav alltså de stora, jämna huvuden vi är vana att se i butikerna idag, eller i varje fall åt det hållet. Sedan hybriderna (F1-sorter) kom så har de dominerat broccoli totalt och i stort sett ingen utveckling har skett på de vanliga sorterna.
  Min rekommendation blir alltså att du köper en påse med hybridfrö, då får du kanske 30 frön, med hög grobarhet och energi som ger fina plantor. Du kommer garanterat att få skörd, även under sämre förhållanden och gödslar du bra så kan du få huvuden som väger ett kilo eller i varje fall ett halvt. Fröna från hybridsorter har bättre grobarhet, mer energi och du kan garanterat använda de överblivna fröna nästa år med gott resultat – speciellt om du lägger in påsen i frysen vilket fördubblar livslängden för frön – den är för kålfrön normalt 4-5 år men grobarheten sjunker ju hela tiden något.

  Gilla

  1. bjorktorpstradgard

   Det finns så klart lite humor i inlägget men frågeställningen är ärligt menad. Även om det är billiga fröer att producera behöver jag inte 250 stycken 😉 Jag vill gärna odla kulturarvssorter då jag läst och fått för mig att de nya F1-hybriderna i vissa fall tappat både lite smak och näringsinnehåll. Jag skulle gärna vilja läsa lite mer om det du nämner angående att F1-hybrider har bättre grobarhet, var tror du att jag kan hitta fakta om det?

   Gilla

   1. Lars Forslin

    Svaret är väl att det inte gör så mycket på priset om man halverar innehållet eller mer. Själva fröets kostnad är nog liten i förhållande till förpackning, packning, distribution, reklam etc.
    Grobarheten på hybrider är erfarenhetsmässigt hög, 90-95 procent. Man sorterar bort de minsta fröna. Något annat duger intr för yrkesodlare.
    Vissa hybrider get inga sidoskott andra ger många, det brukar stå i sortbeskrivningarna. Och självklart är det smart att så varannan vecka och plantera 4-5 omgångar över en sommar.

    Gilla

 3. Kanske kan du tänka tvärtom mot för vad Lars Forslin skrev och så endast några fröer i veckan (typ 2) hela tiden? Då kan du plantera ut 2 plantor i veckan, med rimlighetsmatematik (fast den stämmer inte alltid pga väder och att man glömt vattna någon vecka, att man glömt så osv.) Du kommer då att kunna skörda större knippen i början av varje plantas säsong, som du skrytäter under hela sommaren och de mindre skotten som kommer senare och som du förväller och fryser in äter du under vintern. Du kan också mjölksyra eller göra inläggningar om frysen är för liten, nyttigare och godare! På så sätt sprider du ut riskerna, har mer tid för varje planta och för att frysa in. Du kan också skapa mer utrymme i dina land genom att skörda andra tidigare sorter och sätta ut större broccoliplantor då och då. Du kan så de här fröerna i många år framåt, om du tycker om smaken och stilen på denna broccoli. Jag har aldrig odlat denna sort, men eftersom den är still going strong, så har den förmodligen fördelar som inte hybridfröerna har? Den har varit odlingsvärd sedan 1880talet tycker många, annars skulle den inte finnas längre. Jag har kålfröer kvar sedan 80talet och de flesta gror varje år jag provar! Lars Forslin kan också ha en poäng, men jag tycker inte som han.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s