Sanningen om beskärning!

Våren är här och under de senaste dagarna har jag sett dom, ”Gubbarna” som redan haft stegen ute och kapat bort precis varenda gren i sina äppelträd. Jag undrar om de är rädda för att få frukt? Antagligen, eftersom de så nitiskt formklipper sina träd ända in till stumparna (de som blev när ”Gubbarna” för 15-20 år sen kapade ner sina då troligen jättevackra och stora gamla äppelträd med motorsågen eftersom de just blivit för stora). Eller så har de insett att det aldrig kommer att bli något annat än ett fult träd med vattenskott så de fortsätter. För det är ju ändå februari och då ska fruktträden klippas.

foto-2017-03-02-12-18-36
Ska man beskära nu? Eller?

Men är det verkligen så? Ska fruktträden klippas tidigt på våren? För att reda ut ett och annat så tänker jag komma med lite intressanta fakta. Det första är att jag inte någonsin sett eller hört talas om att ett etablerat fruktträd har dött av att blivit beskuret fel årstid. Faktiskt aldrig. Så oroa dig inte för mycket om rätt och fel beskärningstid, såvida du inte tänker ge dig på björkarna och lönnarna för de kan faktiskt ta riktigt illa vid sig när de savar. Och du kan gärna låta bli plommon och körsbär på våren också eftersom de kan få som gummiliknande rinnande kåda ur sina sår och denna kan rinna längs med och fräta på barken som sen murknar och trillar bort. Och det vill vi ju inte. Men tvärdör, det gör inte träden bara för att du beskurit en månad fel hit eller dit.

För trädets eget bästa finns det dock månader då det är bra eller bättre att beskära. Fast då är det ju en fråga om var i landet man bor. I Skåne förra veckan var det barmark och vintergäck och snödroppar blommade. Någonstans i Norrland var det brutalt kallt och en halvmeter snö. Det går alltså inte att säga när man ska beskära utifrån att nämna en månad, speciellt inte en vårmånad. Men, i mitten av sommaren under juli-augusti-september (JAS) mår träden enligt experterna som bäst av att få sin beskärning. Fast träden bryr sig inte om ifall det är 23 juni eller 7 oktober, de kan inte kalendern, så det är lite svävande även där. Snittytorna efter såg och sekatör torkar upp fortare under sommaren och själva ”läkningsprocessen” där barken börjar växa in över kanterna på snittytan för att såsmåningom valla igen ”såret” kan börja direkt. På vintern är ju trädet i vila och det tar en stund innan den processen kommer igång. Då står snittytan helt öppen och exponerad för väder, vind och diverse svampsporer som gärna vill angripa trädet.

Det är bra om man undviker att klippa sina träd mitt i vintern, eller om det riskerar att bli vinter med många minusgrader efter att man gått lös med sekatören. Barken på grenen är ett skydd och klipper du grenen rakt av blottas veden (det innanför barken) och de smala kanaler där det sker vatten&näringstransporter. När det blir minusgrader kan snittstället och den yttersta spetsen på grenen helt enkelt sprängas sönder när den fryser till is. Då får man döda grenstumpar i trädet. Alltså ska man låta trädet vara ifred efter att hösten övergår i vinter. Och under knoppsprickning och blomning vill det också vara ifred. Det kan man ju känna själv, att någon ska klippa i en när man blomstrar som mest känns inte värdigt på nåt sätt. Under sommaren kan det kännas lite mentalt jobbigt att klippa i sina fruktbärande träd. Det kan ju faktiskt vara så att grenar med frukt behöver klippas bort. Men…du hade troligtvis klippt bort samma gren på vårvintern och då hade du inte sett frukten utan bara blomknoppen. Var rädd om de frukter som sitter i trädet när du är där och klättrar runt så att du inte petar ner några med armbågen eller rumpan. Är du som jag lite klantig så talar det för att du bör beskära dina träd under annan årstid.

foto-2017-03-02-13-07-29

Så, varför i hela världen beskär man på vårvintern då? När det är ruggigt och lite kallt ute och man blir kall om fingrarna och blöt om fötterna, när stegen sugs fast i den sumpiga gräsmattan och snålvinden gör så att öronen blir isiga. En anledning sägs vara tidsbrist hos trädgårdsmästarna förr i tiden. På vårvintern hade de tid över för dessa beskärningssysslor, sen var det odlingssäsong och de var upptagna med sina blommor och grönsaker fram till nästa vinter igen. Och det här lever kvar än idag. Det man ska veta är att svampsporer från främst fruktträdskräfta (en skapligt ilsken och i slutänden dödlig svampsjukdom på främst äppelträd som är extremt utbredd i våra svenska villaträdgårdar och som inte går att bota på något enkelt sätt) sprids extra bra om man beskär i en kall och fuktig väderlek. Som den vi har på vårvintern. På sommaren sprids inte sporerna lika lätt. Om du inte slarvar med att rengöra redskapen förstås, för då sprids det med sekatören ändå.

Men, det kan ändå vara bra att beskära träd på vårvintern om man vill att träden ska leverera mer gren&bladmassa under kommande säsong. Beskär man på sommaren går näringen istället till att producera frukt. Så, vill du ha fler grenar beskär du på vårvintern och det är ju bra på äldre träd som behöver föryngras. Vill du inte ha så många fler grenar beskär du på sommaren. Då är det ju också enklare att se vilka grenar som är friska och vilka som har storleksmässigt mindre löv (det tyder på att den grenen inte mår bra) och vilka som helt enkelt är döda. Å andra sidan så är det ju mycket enklare att se trädets form med grenvinklar när trädet är i vila på vårvintern. På sommaren är det också utmärkt att ta bort vattenskott (om man nu råkar ha sådana). Är det små vattenskott på utväxt som just börjat växa ut från stammen kan man till och med knipsa/bryta av dem med fingrarna.

foto-2017-03-02-12-19-48
En för stor snittyta växer aldrig ihop igen.

Måste man ens beskära då? Det är en väldigt intressant fråga för i naturen så är det ju ingen som beskär träden. Behöver och behöver, nej man behöver inte klippa sina buskar och träd. Men OM man vill ha frukt som blir större, sötare, friskare och godare så är det på sin plats att gallra träden för att ge de bästa förutsättningarna till det. Och det går fortare att få större skördar med frukt om man beskär träden rätt eftersom det bildas fruktskott på ett helt annat sätt än på ett orört träd. Och dessutom så är du väl rädd om trädet? Grenar som inte beskärs brukar ha tendens att bli långa och sköra och bryts lätt av när de blir tyngda av frukt, de kan få grenar som korsar och skaver på varandra så att barken skadas och det blir en inkörsport för diverse åkommor. Men, men, men. Varje gång du sätter sekatören eller sågen i trädet så skadar du det medvetet och det måste lägga en del av sin kraft på att ”läka sig”. Och tar du bort stora grenar, större än en rejäl tummes tjocklek så är du lite ute på hal is. Ta inte bort för många på en gång, det tar kraft från trädet! Ett lyckligt träd blir uppbyggnadsbeskuret varje år sedan det är litet och varje år tas bara tunna grenar bort och grenar klipps in i ändarna. Det är som att klippa topparna hos frisören, det känns nog bara bra för träden. Men att kapa bort allt på en gång, att snagga sig, det är inget att rekommendera. Vilket träden talar om för dig genom att skicka ut hundratals vattenskott på stammar och grenar. Och då vet du att den som beskurit trädet året innan har varit för tuff.

Jag återkommer med mer fakta kring beskärning för det här är ett hett ämne just nu. Om du följer bloggen (finns en knapp ”Följ denna blogg” nästan längst upp till höger på denna sida) missar du inte den spännande fortsättningen.

Förresten! Ser du någon beskära träd med motorsåg så släng dig framför, klamra dig fast vid deras fötter, släpp inte och skrik HÖGT! Den enda gången man kan beskära fruktträd med motorsåg är när de ska tas längs med markytan.

foto-2017-03-02-13-17-18-1
Päronträd och äppelträd efter årets första beskärning.                                                                      Mer än så ska man absolut INTE ta bort!

 

 

14 reaktioner på ”Sanningen om beskärning!

  1. Knut Carlsson

    Hej!
    Du har en alltför ödmjuk inställning till trädbeskärning för att kunna vara en expert. Varje utövare av rang brukar ha sin egen metod och inget annat duger, inkl kritik av kollegor. Annars bra skrivet!
    Om jag ska lägga till något så är det att själva sorten som sådan också påverkar hur jag beskär, t.ex. Åkerö kan det vara bra att hindra den kraftiga tillväxten o istället binda ner grenar för att få frukt.Knutte

    Gilla

    1. bjorktorpstradgard

      Tack för ditt inlägg Knutte. Nu är jag ju certifierad fruktträdsbeskärare men också förankrad i verkligheten. Det finns inte bara ett sätt som är rätt tycker jag. Jag tycker nog att det är rätt nice att vara lite ödmjuk. Och så bryr jag mig inte så mycket om vad andra kollegor tycker 😉 Jag kommer göra flera inlägg om beskärning framöver och ta upp just det du påpekar angående sort. Just åkerö är ju ett ganska tjurigt träd som man måste fjäska lite med för att få frukt. Hälsningar Helena

      Gilla

  2. Ja nog ska man akta sig för ”motorsågsmannen”, för visst är det alltid en man?;) Risken nu med rut är att fler som tror att dom kan, tar på sig beskärningsjobb. På tal om Åkerö som ska vara så seg. Jag planterade den på mitt förra jobb och den gav frukt efter bara något år, lika fort som de andra sorterna. Finns det bättre sorts Åkerö, tro? Trevlig söndag/Monica

    Gilla

    1. bjorktorpstradgard

      Jag har då aldrig sett en kvinna med motorsåg i ett äppelträd 😉 Usch ja, Rut-bidraget kan nog vara på gott och ont, jag har faktiskt inte tänkt på det förrän du skrev detta. Det finns flera varianter av Åkerö. I boken ”Äpplen i Sverige” av Håkan Svensson och Kent Kastman står det att läsa ”…i Gripsholms fruktträdgård år 1918 skulle det finnas sju olika former av Åkerö”. Eftersom man inte alltid kan veta varifrån ympriset kommer till de nya träden så kan det säkert vara olika varianter av Åkerö även idag. Men om de ger frukt olika tidigt, det kan jag inte svara på. Trevlig helg du med!

      Gilla

  3. Är väldig rädd att förstöra någon buske eller träd i min stora trädgård ( för mej stor), har en mycket kunnig kvinna som kommer varje senhöst till mej och klipper allt och det är varje år en överraskning över vad hon åstadkommer i trädgården, det blir so fin och jag fylls med tacksamhet över att hon känner mina önskemål so väl. Betalar gärna en slant, men vet och förstår att alla har inte råd med trädgård s` hjälp.

    Gilla

  4. Christina

    Jättebra info! Detta är något jag har gått och funderat på en del faktiskt. Nu väntar jag med spänning på kommande beskärnings-inlägg. Håll inte tillbaka på några nördiga detaljer 🙂 Vidare så får du gärna skriva såhär bra om gödsling, vattning, skadedjur och sjukdomar också 🙂

    Gilla

    1. bjorktorpstradgard

      Tack snälla för fin kommentar. Jag återkommer med massa nördiga fakta och inspiration framöver. Håll utkik, skicka fler följare hit och jag lovar att skriva mer!

      Gilla

  5. Planterade två äppelträd av sorten Pirja för snart två år sedan. Vi har inte beskurit dem än, men det kanske är dags, eller? Vi bor i zon 6. OM det är dags, vilken tid/månad på året rekommenderas?
    Ja, det kanske bara är aktuellt för ett av träden förresten. För förra vintern, den första efter planteringen, blev det ena trädet toppat av en hungrig älg. Det överlevde, men är betydligt mindre och har bara två grenar kvar. Får hoppas att det överlevt även denna vinter!:-o

    Gilla

    1. Hej! Jag skulle ha klippt träden precis innan knopparna slår ut, för att försäkra mig om att det inte blir för kallt efteråt. Eller mitt i sommaren. Alla unga träd behöver uppbyggnadsbeskäras för att få en bra form och stabila grenar, skulle tro att även ditt älgskadade träd behöver en frisering. Lycka till!

      Gilla

Lämna en kommentar