Marktäckare – inte naken jord

Har du också ledsnat på att rensa ogräs som gror och frodas i rabatterna? Tycker du att det känns naket och fult mellan buskar och större perenner? Då behöver du fundera på om det inte är dags att fylla ut med marktäckande perenner som tillåts sprida sig och hjälpa till med trädgårdsarbetet.

_dsc0107
Gulbladigt penningblad för skuggigt läge

Här är 5 anledningar till varför det är så himla bra och praktiskt att har marktäckare i rabatten:

1. Det är snyggt! Bladverk och blommor som breder ut sig i marknivå täcker den nakna fula jorden. Speciellt snyggt är det om marktäckaren tillför en ny bladfärg eller har blommor som livar upp en neutral busk- eller perennplantering.

2. Trots att de själva dricker vatten skuggar de jorden med sin bladmassa så att den inte torkar upp lika fort en varm dag när fukten avdunstar fort i solen. Alltså behöver du inte vattna lika mycket.

3. Ogräsfrön som kommer flygande ovanifrån gror inte lika lätt. Fröna får svårare att hitta ner till jorden och där nere under bladen finns inte så mycket ljus att de små späda ogräsplantorna trivs.

4. Många marktäckare sprider sig gärna, på gott och ont. Det blir ofta billigt att fylla ut en tom markyta.

5. De är oftast väldigt tåliga och lättskötta. Alltså perfekta val för dig som vill ha en trädgård med växter som klarar sig själva.

en06_3-63
Backtimjan för soligt och torrt läge

Det finns marktäckare för alla lägen, zoner och jordar. Fuktigt, soligt, skuggigt eller torrt. För att de ska trivas så bra som möjligt måste du läsa på ordentligt innan du väljer sort. En backtimjan som hamnar för skuggigt kan börja mögla i bladen om de inte torkar upp fort efter ett regn eller efter bevattning. De trivs bäst i full sol, torrt och i sandig jord. Tvärt om så trivs hasselörten i mer skuggigt läge, och tål en del fukt. Den bränner gärna bladen och blir brunfläckig om den står i full sol och torr jord.

En marktäckare som trivs bra kan ha förmåga att sprida sig rejält. Vissa kan bli besvärliga men man kan riva upp och kasta delar av dem om de breder ut sig för mycket. Detta gäller bland annat penningblad och silverarv.

asarum_europaeum
Vintergrön hasselört för halvskugga till skugga

En marktäckares egenskaper är att de ska täcka marken med sitt bladverk. Det går inte att dra en gräns för vilken växt som räknas till marktäckare eller inte. Det går heller inte att säga att alla växter under 10 centimeters höjd är marktäckare. Även en frodig 40 centimeter hög daggkåpa är en bra marktäckare. Så länge den gör sitt jobb så att jorden inte syns, att den successivt breder ut sig och förhindrar ogrästillväxt kan den nog räknas till gruppen marktäckare.

geranium_sang_max_frei
Blodnäva ‘Max Frei’ får vacker höstfärg på bladen
cymbalaria_rosea-2
Murreva ‘Rosea’ tål torka, sol, halvskugga och sprider sig gärna

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s