Värmande blommor

Gult är FULT! Troligtvis gäller det också alla andra färger som har släktskap med gult, som orange, brandgul, limegul, guldgul, ljusgul, ockragul och pippigul. I alla fall är det vad jag ofta får höra och tro mig, jag hade också den åsikten en gång. Jag var ganska tydlig med att jag inte skulle ha några gula växter i min blivande trädgård men någonstans på vägen gick det snett.


Det finns så otroligt många vackra blommor som är i nyanser från gult till varmaste orange. Jag visste bara inte om det då. Det är blommor som piggar upp och värmer en sval trädgårdshörna och de sticker verkligen ut. Man blir glad av dem. Om man inte tycker att de är fula förstås.

Det är kombinationerna mellan blommor, blad och andra sällskap som är det avgörande. Det var när jag 2009 på Chelsea Flower Show som jag fick se denna plantering på bilden nedan i ett hörn som jag förstod det viktiga med att hitta rätt sällskap till sina växter. Och det var exakt här som jag började gilla orangea blommor. Färgen på den japanska lönnens blad tas upp av de ljust limegröna i ytterkanterna på funkians blad. Den kopparglänsande stammen är så vacker ihop med de orangea kinesiska smörbollarna (t.v) och nejlikroten (t.h). Allt blev en perfekt helhet och genast visste jag att jag ville ha andra färger på blommor i min trädgård förutom blå, rosa och vit.

chelsea_2009-205

Jag har sett flera planteringar med kraftfulla färgställningar som jag tycker om. Men de kräver sin plats och passar inte överallt. Med neutrala bakgrunder som plank eller häckar och bara på utvalda ställen blir det ett fantastiskt blickfång, men i en hel trädgård skulle jag tycka att det blev alldeles för färggrannt.

På våren är vi inte så petnoga med  färger, vi väljer gladeligen penséer och påskliljor i skrikgul färg, troligtvis för att vi är så ”hungriga” på våren att allt som ger oss lite färg är bra. Vissa blandar till och med gula och blå penséer och där har väl kanske gränsen gått även för mig. Men sen, senare på säsongen verkar det nästan tabu att säga att gula blommor är vackra. Jag undrar varför det har blivit så?
ha08_1-149

För min del så är jag glad över att det finns blommor i varmgula toner och med inslag av orange, brunt och rött. Det passar perfekt till mina faluröda byggnader med ockragula fönster där det är svårt att hitta passande växter. Det hade till exempel inte varit snyggt med blå blommor här. Så, var inte rädd för lite mer gyllene färg. Det kan bli bättre än du tror!

2016-09-22-09-06-17

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s