Men, vad gör ni på vintern då?

Vintern lindar in hela gården som i bomull. Snön läger sig stillsamt på grenarna och det gnistrar vackert i kristallerna. Växterna har tagit vila sedan länge och bara väntar på att den första vårvärmen ska komma. Allt är så vackert och fridfullt. Det är som en sagodröm att både bo och jobba så här ute på landet. Man kan sitta och titta ut och njuta av allt fint man har skapat och drömma om nya projekt. Vi som jobbar här sitter hela dagarna i fikarummet och spelar Yatzy, läser trädgårdstidningar, äter sockerkaka och väntar på att dagarna ska gå så att vi kan gå ut igen.

dsc_0613_1024

Tror ni på det?

2014-11-08-07-40-11

Här är verkligheten!

Vintern lindar in hela gården som i ett slipprigt istäcke alternativt lerbad. Snön lägger sig med kraft på grenarna som bryts av och det gnistrar inte ett dugg. Växterna vilar förvisso men håller sig gömda långt där nere under tjälen, om det nu finns någon. Sannolikt är det ingen tjäle och därmed överlever väl alla snigelägg också. Det är inte ett dugg vackert nu, trädgården är liksom så där eländigt ful och grå.  Inte heller är det direkt fridfullt när traktorn drar förbi med plogbladet ännu en gång och vi måste köra motorsåg för att det trillat ytterligare ett träd över elstaketet i den senaste stormen. Att jobba så här ute på landet har sina fördelar och nackdelar. Speciellt när strömmen går eller när det regnar/snöar/blåser och det inte går att ringa till eller ifrån mobilen pga detta.

2015-11-16-15-16-47
Trädgården visar upp sin fula sida

Visst kan man drömma sig bort ibland och fundera på nya projekt men jag måste sitta på kontoret och uppfylla andras drömmar genom att planera deras trädgårdar. Det är så jag överlever och får min lön. Vilket förvisso är ett väldigt trivsamt och givande jobb. Alternativt är jag iväg på kundbesök hemma i någon annans trädgård och ger tips och råd om hur den ska kunna bli mer lättskött, snyggare eller mer praktisk. Vi hinner dock inte läsa särskilt många trädgårdstidningar, sitter ganska sällan i fikarummet och sockerkakan är misstänkt lik en morot så här efter alla helger med massa mat.

Men, vad gör ni på dagarna då?
Den frågan får vi faktiskt ganska ofta och tack och lov att det blir vinter ibland så att vi hinner göra allt det där vi inte hinner med att göra under vår, sommar och höst. Till exempel att gräva ner dräneringsledningar i blöta gräsmattor, gräva ur diken från sly och flytta jordhögar. Jag har just tillverkat vår nya hemsida www.bjorktorpstradgard.se och lagt in en massa bilder. Sånt tar lång tid. I garaget slipas och målas det trädgårdsmöbler så att vi kan ställa ut dem fräscha igen till våren. Gästtoaletten ska målas om, övervintrade växter vattnas och avlusas med jämna mellanrum, krukor tvättas och sorteras och snart är det dags att så tomater och chili som ska säljas till våren. Vi gör skyltar till trädgården, tar vintersticklingar på buskar, syr kuddar och gardiner till växthuset, lagar trasiga saker och mekar med gräsklippare, rengör och oljar verktyg och planerar inför vårens deltagande på mässor.

2016-02-24-12-18-40-2
Lotta och Lena sår frön

Så fort vädret tillåter går vi ut och röjer sly och om det har snöat måste vi skotta växthustaket, och hela gården för den delen. Ibland går vi ut även om inte vädret tillåter. Det blir så när man bor på landet. Så visst finns det att göra. När det är som lugnast får jag ibland en stund över. Då skriver jag på nästa trädgårdsbok om trädgårdsplanering. Kan hända att jag äter en bit sockerkaka då, men säg inte det till någon!

PS. Det var en sak som faktiskt stämde i det första inlägget. Det ÄR en dröm att få bo här.

2015-02-19-12-20-57
Lotta blandar jord till sticklingar

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s