Naturen är klok

När hösten kommer drar växterna tillbaka sin näring in i stam och rotsystem, fäller bladen och går in i vintervila. De är förståndiga nog att ta paus under de bistra månader som kallas vinter. Precis som vissa djur går i ide pausar också växterna för att skydda sig och samla kraft till den kommande växtsäsongen. 

2014-11-06-08-18-02

Vi borde lära av naturen och göra precis samma sak. Ta mer pauser under den mörka årstiden när vi inte får D-vitamin från solen och när vi ändå är trötta och bittra. Det är på vintern vi trädgårdsmästare ska vila så att vi orkar med den kommande växtexplosionen som väntar så snart våren tågar in. Vi behöver krafterna när naturen vaknar och skickar ut skrikande illgröna blad, när vårlökarna fullständigt sprutar upp ur jorden och allt börjar om i raketfart. 

Vi behöver kraften att orka en hel trädgårdssäsong, från de första fröna som ska sås i januari till de sista grödorna som ska skördas i november. Med andra ord så blir det bara någon månads vila, som ändå behöver brytas när vi ska beskära vinrankorna i december. 

Och vi måste göra upp listor på odlingsföljder, bläddra i frökataloger och beställa fröer i december eller januari. Trädgårdsmöblerna behöver oljas och målas och alla redskap tvättas, smörjas och slipas så att de är färdiga när vi kan börja beskära träd i februari. Och så behöver nog de trötta krukväxterna inne lite extra omtanke, planteras om och förberedas för våren. 
bild

Men trots det. Passa på att vila lite under vintern. Jag tror att vi behöver lära mer av hur naturen fungerar nu när vi blivit födda i ett mörkt land med en lång vinter. Trots att jag tror att jag är född på fel kontinent och känner mig som mest hemma när jag promenerar runt i en avlägsen tropisk regnskog (eller i nödfall ett varmfuktigt växthus) så inser jag att det skulle vara jobbigt att ha en trädgård att sköta 365 dagar om året. 

Det skulle innebära 365 dagar av ogräsrensande, jagande av ohyra, omplanteringar, jordförbättringar och bevattning. 365 dagar av uppmärksamhet men även njutning och krav på att vara utomhus. Det skulle jag inte orka. 

Så trots att jag inte gillar vintern och att jag blir lite irriterad för att citronträdet inte klarar sig utomhus året runt och måste flyttas ut och in tillsammans med sina trettiotal andra medelhavsklimatkrävande vänner så är det nog bra med vinter. Trots allt. 

Med önskan om en God Jul från ett vintervilande Björktorp! 

bild-kopia-4
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s