Ta hand om dig som du gör med en trädgård.

Jag träffade en klok kvinna igår, en Yogainstruktör, som förklarade för mig essensen av att utföra yoga och leva enligt den flera tusen år gamla kunskapen för att få ett balanserat och hälsosamt liv. För att få mig att förstå jämförde hon ett människoliv med en växt. Till att börja med kanske det låter aningen flummigt, men för mig vaknade en tanke och det finns en djupare mening i det jag nu ska försöka förklara. Det jag skriver nu är mina egna ord och tankar och har inte så mycket att göra med yoga, i alla fall inte vad jag vet.

dahlia_gotbot08-12
Allt levande har en energi. Det är en process som fortgår där vi tar upp syre, vatten och näringsämnen för att kunna utvecklas och leva. När allt är i balans med intag av näring, luft, vatten och en god omgivning så kan tillväxten och hälsan rubbas, för både människor och växter. Här nånstans så började mina tankar snurra och efter en längre stunds funderingar så inser jag att det är så många, väldigt många faktisk, som lägger ner sin kraft och kunskap på att få trädgården och sina växter, allt från änglatrumpeter till pumpor, att bli så bra som möjligt.

Vi tar jordanalyser, lägger på näringsrik fin kompost, köper dyra flaskor med gödningsmedel, ser till att skapa bästa förutsättningarna med dränering, luftiga jordar, vindskyddat läge och bäddar ner växterna omsorgsfullt för vintern. Vi skapar ett balanserat liv för dem där deras uppväxt ska ha lagom med ljus och värme för att det inte ska bli stressade och ränna iväg i tillväxt. De ska planteras om när rötterna tar för mycket plats i krukan för att rötterna inte bara ska växa runt, runt, runt. Den måste få frisk luft och lagom fuktighet, tas in och ut ur växthuset på våren för att tillvänjas för att till slut hamna i det bästa läget i trädgården där den får sin fortsatta omsorg.

dekoration-27
Översätt nu allt det ovan till hur du tar hand om dig själv och ditt liv?

Har du bosatt dig på bästa stället i världen så att du får bästa förutsättningarna att kunna leva och utvecklas? Har du gjort en blodanalys så att du vet vilka näringsämnen som saknas dig? Ger du kroppen näringsrik och nyttig mat varje dag så att du kan leva optimalt? Köper du dyra flaskor med extra vitaminer på vintern för att du ska orka gå till jobbet eller är du snål och sparar pengarna så att du kan köpa en ny fuchsia till våren? Har du möjlighet att dränera bort negativa tankar och ger du dig själv den bästa platsen att tillbringa dina dagar på? Stormar det lite i ditt liv eller har du vindskydd som tar hand om dig så att du inte blåser omkull och skadar dina rötter? Tar du hand om dig själv på vintern och bäddar ner dig och din familj lika omsorgsfullt och kärleksfullt som du bäddat ner dina växter ute? Har du, eller ger du dina barn, en lugn och fin plats att växa på utan stress så att förutsättningarna för ett bra liv optimeras? Har du en för trång kruka att bo i så att dina rottrådar bara växer runt, runt, runt? Eller behöver du egentligen byta bostad så att du får friheten att sträcka ut dina rötter och växa ytterligare och bli stor, ståtlig och kraftfull? Får du dagligen frisk luft som fyller dina lungor med syre och lagom fuktighet så att du inte torkas ut och vissnar utanpå och inuti?

Det är mycket symbolik men jag tror att det kan få oss att börja fundera lite på hur vi faktiskt tar hand om oss själva. Du skulle förmodligen inte utsätta dina växter för miljögifter medan du kanske (medvetet eller omedvetet) stoppar i dig saker som din kropp inte behöver eller kanske rent av blir sjuk av. Den som tvingar sina växter att växa snabbare är ute på hal is. Resultatet blir sällan bra. Men ändå stressar många själva och tvingar sig att göra saker snabbare och snabbare. Mer och mer.

Växter som får en bra omsorg kan bli väldigt friska, gamla och vackra. Vad vill du med ditt eget liv?

_dsc0005_b-13

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s