Exotisk miniträdgård inomhus

Det kan kännas orättvist att våra trädgårdar vissnar ner nu på hösten och inte vaknar igen förrän till våren, när andra delar av världen har sommar året runt. Där det prunkar och blommar oavbrutet och inget blir förstört av frostnätter, där exotiska träd ger söta frukter och det klänger orkidéer i träden. Där bevattningen kommer från ovan en gång om dagen och det flyger runt färgglada papegojor mellan träden istället för gråsparvar.

Tänk vad det vore härligt att få lite av den miljön till vardags. Jag har försökt att plocka in lite av känslan i mitt hem genom att fylla fönstren (och borden, väggarna och taken) med både mängder av porslinsblommor och orkidéer. Och så har jag startat ett Vivarium.

2016-03-28-15-22-05
Paphiopedilum x maudiae, Venussko

Ett vivarium är ett terrarium men bara för växter, där man bygger upp naturliknande miljöer för bland annat orkidéer, ormbunkar, tillandsior och andra epifyter. Det blir en varm och fuktig miljö där många växter trivs lite extra bra eftersom det annars är ganska torr luft i våra bostäder på vintern. Med extra belysning, specialnäring och daglig omgång med vattensprayflaskan kan man lyckas att få växterna att blomma och må bra.

2016-10-09-19-05-33
Ett vivarium är ett terrarium för växter

Än så länge är mitt vivarium bara ett nästan tomt glasskåp med en vacker gren med mossa som jag hämtat i skogen. Glasskåpet med skjutdörrar är en begagnad butiksvitrin och de dyker upp då och då på Blocket. Det går bra att använda ett vanligt terrarium eller akvarium annars, men jag ville ha mer plats för växter än så. På botten har jag fått hjälp att göra en plåtlåda som är vattentät och här ska det framöver staplas platta stenar, göras damm och planteras marktäckare. Bakväggen ska täckas med korkplattor eller göras levande med frigolit som kläds med mossa. Det är ett trivsamt projekt för kalla vinterdagar.

2016-01-25-13-22-00-2
Burrageara ‘Nelly Isler’

Orkidéerna jag odlar trivs bäst i en luftig men fuktig miljö där de får hänga ut sina rötter åt sidorna. Många av dem är epifyter vilket innebär att de i naturen växer direkt på en trädstam men utan att ta vatten eller näring av dem (till skillnad från parasiterande växter som stjäl både vatten och näring från sin värd). Därför har jag tillverkat små korgar i metall som jag fodrar med vitmossa från min egen skog och så planterar jag orkidéerna i orkidékompost blandat med kokosfiber i korgarna. Det efterliknar en grenklyka där det samlats bark och lövkompost genom åren. Några andra trivs bäst på marknivå med mycket fukt och mullrik jord runt fötterna. En av dem är den vackra och fantasieggande venusskon på bilden överst som tacksamt sätter nya bladrosetter och blommar år efter år.

Några av orkidéerna trivs bättre att bli fastbundna direkt på en platta av kork där de kan klamra sig fast med sina rötter. En liten Neofinetia  falcata  har hamnat i min samling och det är en raritet som gärna vill bo på korkbit med lite mossa på sig. Den är så liten att den till och med är svår att fotografera (på bilden nedan sitter den tillfälligt i ett litet dricksglas) men doften är alldeles alldeles underbar!  När man öppnar glasdörrarna och känner den fuktiga doften av mossa, jord, bark, vanilj och jasmin kan man inte annat än att bli glad och drömma sig bort en stund!

2016-05-17-18-35-10
Neofinetia falcata 

 

.

Annons

2 reaktioner på ”Exotisk miniträdgård inomhus

  1. Ulla-karin danielsson

    Viket härligt projekt. Själv fyller jag vårt frostfria uterum med allt möjligt och kanske också omöjligt. Sitter med en varm tröja där varje dag och pysslar med växterna, läser och fikar. Har tre fina chiliplantor som jag klipper ner lite och övervintrar och ett par rosmarin som blommar vackert.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s