Lär av historien

Alhambra i den Andalusiska delen av Spanien i Granada är ett känt turistmål  och kulturminnesmärke som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Utöver stora palats och borgliknande fästningar finns de vackra trädgårdarna Generalife (på arabiska betyder det Arkitektens Trädgård – Jannat al-‘Arif)  som uppfördes redan i början på 1300-talet.

img_8562

Byggnader och trädgårdar har en västlig islamisk arkitektur och Alhambra var ett av de sista moriska fästena i Spanien. Här finns vattenkanaler och dammar, fontäner, gångar av klappersten och mosaik, höga väggar av cypresser och vackra träd. Det var Fransisco Prieto Moreno som runt 1950 anlade de trädgårdar och planteringar som syns än idag. Och här har vi mycket att lära av historien.

unspecified-3

Symmetri och balans, öppna och slutna ytor, raka och böjda former, portaler att gå under, rumsindelande väggar och siktlinjer är något som är uppenbart och väl synligt i dessa trädgårdsrum. Så om du tycker och tror att det är något nymodernt att bygga väggar i trädgården får du tänka om. Vi har lärt av historien och gör precis som de gjorde för 700-800 år sedan i Alhambra.

unspecified-4

Det är ett imponerande byggnadsverk som måste ha krävt oerhört skickligt yrkesfolk för att kunna byggas. Bara stenmurar och trappor ute i trädgårdarna som leder till olika etager är fascinerande att titta på. För att inte tala om deras bevattningssystem med ebb och flod, kanaler och akvedukter där vatten rinner från ena dammsystemet till ett annat, längs med gator och gångar, under trappor och broar. Att räkna procent på lutning där har nog inte varit en lätt uppgift.

unspecified

Parken är enorm och relativt välskött. Sommarens torka har tagit ut sin rätt i många rabatter men på lite håll ser allt fortfarande helt perfekt ut. Här är häckarna välansade, rosorna uppstammade och inget skräp flyter omkring i vattnet. De dammar som ändå är igenväxta har informationstavlor som talar om att de hålls i det skicket för att grodor och andra amfibier ska får chans att föröka sig.

foto-2016-10-03-10-54-19

Vill du besöka Alhambra och Generalife precis som jag gjort är det bäst att boka biljetter redan hemifrån. Vi tog en spontan tripp dit första veckan i oktober och entrébiljetter till slotten var redan utsålda. Nu kanske jag inte ska hymla med att det inte gjorde så mycket, det var faktiskt trädgårdarna jag ville se och dit fanns fortfarande biljetter att köpa. Även för medhavd sambo var besöket väl värt pengarna, det är en upplevelse att få känna in atmosfären och känna historiens vingslag.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s