När detaljerna avgör

2016-09-05-16-02-09

I växthuset här på Björktorps Trädgård står en gammal kopparbalja med vissna löv och blommor. Den är noga utvald att få vara komposthink, istället för en i plast. Det är nämligen detaljerna som avgör om en trädgårdsmiljö blir lyckad eller inte. Plast kan vara vackert på sitt sätt, och en väl designad plashink i snygg matchande färg kan absolut fungera på rätt ställe. Om man har den stilen. Men att bara ställa ut en hink för att den råkar finnas nära till hands, eller att använda en ful vattenkanna och sen låta den stå framme är att ha skygglapparna på. Vår kopparbalja behöver inte gömmas bakom en bänk, den kan få stå framme och vara vacker i sig själv. Med sällskap av blomblad i olika färg kan till och med det vissna bli ett blickfång.

2016-08-30-15-10-49-1

Vattenkannor och regnvattentunnor är ofta ett förbisett kapitel. De är inte sällan tillverkade i odefinierbart grön färg eller i knallblå plast. Och de syns väldigt långt, och mycket, i en annars vacker trädgård. Jag brukar ofta säga att man ska skapa blickfång i trädgården, men då menar jag något helt annat, som till exempel ställa ut ett vackert bord och dekorera med krukor, lyktor och andra saker man tycker om. Eller en liten hängande glasprisma i ett träd bara för att göra så att det glimmar till när man går förbi.

2015-07-01 14.36.30

Själv är jag nog ganska dålig på att pynta trädgården med saker. Jag tycker det är väldigt vackert hos andra och skulle gärna ha lite mer prylar lite här och där. Söta grupperingar av krukor, klot, rostiga saker, bling och keramik. Men samtidigt ska det helst plockas ut på våren och in på hösten och det blir väldigt mycket extra arbete. Jag har nog lyckats få trädgården att se levande ut ändå med endast ett fåtal saker. Järngrinden i smide är en sådan sak.

2016-07-11-15-49-27

Det är en rejäl grind som välkomnar in i trädgården och står öppen hela sommaren. Två klematis ger grinden en liten extra touch och voilá, det blir ett blickfång som jag inte behöver bära ut och in. I avenbokshäcken som är nyplanterad mellan trädgården och gårdsplanen har vi gjort fönstergluggar så att man kan se in och ut ur trädgården och det blir nästan som tavelramar. Sen är det bara att fylla på med vackra saker i siktlinjerna genom fönstren. På samma sätt kan man göra om man har en glugg i en häck eller i slutet av en trädgårdsgång. Då blir det mer intressant att upptäcka trädgården. Utan att behöva fylla den med prylar. Det räcker med att sätta en vacker buske i avvikande färg, göra en inbjudande liten uteplats eller ställa ut en välkomnande bänk.

Så fundera över de små detaljerna i trädgården. Det kan vara så små saker som att fylla tomrummet mellan plåtkant och plattor med taklök som jag har gjort vid rosenträdgården. Det är kanske petigt, men himla roligt att förgylla trädgården med olika små genomtänkta lösningar. Och jag lovar, taklöksraden på bilden nedan har varit årets snackis hos våra besökare i trädgården. Så lite ger så mycket tillbaka.

2016-08-30-08-18-44

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s